Sinir sıkışması ameliyatı vücudun herhangi bir bölgesinde lokal anestezi uygulanarak yapılabilen bir ameliyattır. Sinir sistemi, tüm organların birbirleriyle iletişim kurduğu kablolar gibi düşünülebilir. Burada herhangi bir arıza ve sıkışma oluştuğunda his kayıpları, uyuşma ve ağrılar ya da felç gibi ileri seviye durumlar görülebilir.
Sinir sisteminde birçok etkene bağlı sıkıntılar yaşanabilir. Vücudun her bölgesinde ortaya çıkan sinir sıkışmaları, herhangi bir aktivite yaparken ya da aniden görülebilir. İlaçla tedavi edilmemesi halinde ilerleyen bu durum yaşam kalitesini olumsuz olarak etkiler. Şiddetli bir ağrı görülen bu sıkışmalarda kişinin acı eşiğine bağlı olarak artışlar görülebilir.
Ameliyatsız sinir sıkışması tedavisinde ilaçlar ve fizik tedavi egzersizleri kullanılır. Bu yöntemler sonuç vermezse cerrahi müdahaleler uygulanır. İlk aşamada hastanın şikayetini gidermek üzere kas gevşeticiler, fizik tedavi uygulamaları ve son aşamada cerrahi müdahale en iyi sonucu verecektir.
Ameliyat yapılan bölgede şişlik ve ödem görülebilir. Bu durumda hekimin dikkate alınması ve bilgilendirmesi gerekebilir. Hastanın sağlığını olumsuz etkileyecek çok sayıda temas ve özensiz yara bakımı ameliyat sonrası süreci zorlandırabilir. Alerjik tepkimeler ve kızarıklık gibi tahriş durumları da kesi bölgesinde görülebilir. Bu tür riskler beklendik sonuçlardır. Ancak olağan dışı bir durum söz konusuysa ilaç ya da krem uygulamaları tercih edilebilir.
SGK tarafından karşılanan bir sağlık sorunu olan sinir sıkışması ameliyatları, sosyal güvencesi olmayan hastalar için ücretlidir. Devlet hastanelerinde 3,200 TL, özel hastanelerde ise hastanenin ününe ve doktorların tecrübe yılına göre değişen fiyatlarla ameliyat yapılır.
Sinir sıkışmasına sebep olan etkenler arasında stres direk olarak yer almamakta ancak yoğun stres altında çalışan kişilerin birçoğunda sinir sıkışması rahatsızlığı söz konusu olmaktadır.
Özellikle kol bölgesinde ortaya çıkan sinir sıkışması, sinir aktivitesinin artması ve sinir kanalı ile temas eden kasların gerilmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Stres kaynaklı sinir sıkışmaları ise stres faktörünün iyileşmesi sonucunda kendi kendine iyileşme göstermektedir.
Kişilerde en sık olarak el bileğinde görülen ve karpal tünel sendromu olarak adlandırılan sinir sıkışması yaşanır. Özellikle gece saatlerinde daha da belirginleşen ve ilk üç parmakta karıncalanma ile beraber uyuşma hissi, zaman zaman da kuvvet kaybı ile beraber kol ağrısı ile kendini gösterir.
Diğer sık görülen sinir sıkışması ise dirseklerde yaşanan ve kübital tünel sendromu olarak adlandırılan sıkışma türüdür. Dirsek bölgesinden itibaren dördüncü ve beşinci parmaklara kadar uzanarak ağrı ve uyuşma hissi ile beraber parmaklarda güçsüzlük hissi ile kendini gösterir.
Son olarak ise, boyun kaslarında kasılma ve spazm ile bağlı ve son yıllarda daha sık olarak görülmekte olan torasik çıkış sendromudur. Kola doğru giden ve tüm sinirleri içermekte olan sinir ağının boyun kasları arasında sıkışması sonucunda gelişmekte ve kolun tamamında ağrı ve uyuşukluk ile semptom göstermektedir.
Sinir sıkışması, herhangi bir yaş aralığı ya da iş grubuna bağlı olamayacak kadar sık görülen rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Sinir sıkışmasının beraberinde ortaya çıkan rahatsızlıklarda tetikleyici olarak belirtilen sıkışma sonucunda, bu sağlık sorununu yaşayan kişilerin profili incelendiği zaman çoğunlukla vücudunun herhangi bölgesi ile farkında olmadan ters hareket yapan ve ağır işlerde çalışan kişilerde görüldüğü gözlemlenmiştir. Beden işçileri ve ofis çalışanları da bu grupta yer almakta ve meslek hastalıkları arasında da yer almaktadır.
Ağır spor dallarını yapıyor olmak sinir sıkışmasına direkt olarak etki etmez fakat yeni spora başlamış olan bir kişi, gereğinden fazla yükün altına girerek ve bunu kaldırmaya çalışması neticesinde yaşanacak olan olumsuzluklar sonucunda sinir sıkışması görülebilir.
Birçok kişinin hayatı boyunca en az bir kez yaşamış oldu sinir sıkışması rahatsızlığından korunabilmek için birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Sürekli hale getirilebilecek ve her daim dikkatli davranılması gereken bu yöntemler ile beraber risk en aza kadar inebilir ve en doğru sonuçların alınabileceği tedavi yöntemleri ile önlemleri kişiler kendileri oluşturabilir.Herkesin yapabileceği ve basit olan alternatif yöntemlerin bulunduğu bu alanda sinir sıkışması rahatsızlığının görülme ihtimali en aza indirilmiş olacaktır.
Sinir sıkışmasına neden olan etkenlerden biri yapılan ani hareketlerdir. Sinir kanalını baskı altına almakta olan ani hareketlerden sonra ortaya çıkabilecek sinir sıkışması kısa süre içerisinde ortadan kalkmaktadır. Ani belirtiler gösteren ve şiddetli olabilen bu durum, herhangi bir kalıcı sorun teşkil etmemektedir.