Penil protez implantasyonu, penis protezi, yapay penis operasyonu gibi isimlerle genel bilgi verilen kaynaklarda geçen penil protez ameliyatı erektil disfonksiyon (sertleşme bozukluğu) yaşayan hastalara uygulanan en etkin tedavi şeklidir. Bu hastalar ilaçla tedavi sürecine yanıt verememişlerdir ve artık cerrahi bir müdahale söz konusu olmuştur. Ülkemizde 40 yaş ve üzerindeki erkeklerde sertleşme sorunu %50 oranında görülmektedir. Ancak erkekler operasyon yaptırma konusunda pek de istekli değildir. Buna rağmen cinsel ilişki konusunda sertleşme problemlerinin en etkin çözümü protez uygulanmasıdır.
Bu ameliyat hakkında bahsedilmesi gereken en önemli konulardan birisi cinsel istekle (libido) ilgili olmadığının belirtilmesidir. Erkeğin cinsel gücü bu ameliyatla artmayacaktır ki hastaların kafasını en çok karıştıran konu budur. Ameliyat sadece penisin normal işlevini sürdürebilmesi için yapılmaktadır, afrodizyak etkisi taşımaz. Bu ameliyat sonucu cinsel arzuların zirve yapacağını düşünmek çok yanlıştır fakat çoğu hastanın beklentisi de bu yönde olmaktadır. Bu ameliyat akıllarda soru işareti oluştursa da erkek kısırlığı ile uzaktan yakından ilgili değildir, aldığımız soruların başlarında bu gelse de ilgisi yoktur. Sahip olunan sperm kalitesi bu ameliyat ile pozitif veya negatif yönde değişmez. Erkeğin cinsel gücü toplumuzda çok önemli ve kolay kolay konuşulamaz bir konudur. Penil protez ameliyatları var olan libidoyu artırmaz veya eksiltmez. Sadece penisin normal işlevini yapabilmesini sağlar. Bu da daha mutlu bir cinsel hayatın ve daha mutlu bir evliliğin sürmesi için gerekli olan bir konudur. Bu yüzden penil protez ameliyatı başvuruları kadınlar tarafından da yapılabiliyor. Sertleşememe sorunu yaşayan erkeklerin sinirlerini kadınlardan çıkardığı, eşlerine aşırı kıskançlık yaşattıkları ve çok aşırı geçimsizlik içine düştükleri düşünüldüğünde mutluluk çubuğunun eşler arasında gerçekten mutluluk yarattığı pek çok sorunlu çiftte görülmüştür.
Erekte olma özelliğini erkekte yeniden sağlayan (iktidarsızlığı önleyen) penil protezlerin kullanımı diğer cerrahi uygulamalara göre çok eski tarihli değildir. Tıp biliminin nispeten son yıllarda kullanmaya başladığı bir uygulamadır. İlk olarak seksenli yıllarda telaffuz edilmeye başlanan mutluluk çubuğu ülkemizde 1985 yılında açık kalp ameliyatı geçiren otuzlu yaşlardaki genç bir hastanın yaşamaya başladığı sertleşme problemini gidermek için ilk kez takıldı ve olumlu sonuç verdi. Söz konusu hastanın eşi artık ona biyonik adam bile demeye başlamıştı. (Doktorlar mutluluk çubuğu isminin olayın ruhunu tam anlamıyla yansıttığını düşünmüşlerdi.) Günümüzde ise bu konuda uzaktan kumandalı penis protezlerden bile bahsediliyor. 20 yıl öncesinde şaka yollu bahsedilen bu konu günümüzün tıbbi gelişmeleri içinde gerçekleşti. Gelişmeler artık uzaktan kumandanın protezi çalıştırdığı ve içindeki metali vücut ısısının üzerinde ısıtarak sertleşme yarattığı aşamalardadır.