Lazerle Göz Çizdirme Ameliyatı

Göz gibi insan hayatında çok önemli olan bir işlevi olan organın karşılaştığı görme bozukluklarını giderme amaçlı yapılan lazerle göz çizdirme ameliyatı günlük dilde kullanılan bir ifadedir. Günümüz tıp tekniğinde adı excimer laser ile yapılan operasonlara dönüşmüştür. 

Astigmat, miyop veya hipermetrop gibi gözde oluşan kırılma kusurlarını düzelten bu operasyonlar önceden gerçekten gözü çizdirme olarak yapılıyordu. Hatta lazer tekniğinden önce bıçak kullanarak bu kusurlar düzeltiliyordu.

Lazer tekniği artık kesi oluşturmuyor. Gözlük veya lens gibi görme kusurlarını düzelten diğer aparatları kullanmak istemeyenler bu tekniğe başvuruyorlar. Şüphesiz iyi bir seçenek fakat gerekli olan bir operasyon değil, kişiye bağlı olarak tercih ediliyor.

Tıpkı burun estetiği ameliyatları gibi lazerle göz çizdirme ameliyatlarında da her hasta farklı ele alınıyor.  Görme bozukluklarını düzetmede ameliyatın zorunlu olduğu durumlar da görülebiliyor ki nefes almayı engelleyen eğri burun kemiğinin düzeltilmesine benzetilebilir. Böyle bir durum estetik ameliyatların dışında sınıflanır.  

Sayfa İçerikleri

Lazerle Göz Çizdirme Ameliyatı Kimler İçin Uygundur?

Laserle göz çizdirme ameliyatı öncelikle isteyene yapılır fakat bu bir takım koşullara bağlıdır. Örneğin hasta 18 yaşından büyük olmalıdır ve göz bozukluğunun derecesi artık belirgin hale gelmelidir. Ayrıca yapılan muayenede göz retinasının bu işlem için yeterli kalınlıkta olup olmadığı kontrol edilir.

Operasyon ellili yaşlara yaklaşanlarda ortaya çıkan yakını görememe sorununu da ortadan kaldırmaz. (Yakını görememe her durumda yetişkinlerin başına gelebilecek bir durumdur.) Yani gözlüklerinden kurtulmak için lazerle göz çizdirme ameliyatı olmayı düşünen kişi yaşı ilerleyince gene gözlük kullanmak zorunda kalabilir.

Söz konusu ameliyat genç yaştaki kişilerin düşünmesi gereken bir çözüm olarak tavsiye edilmektedir.  Kısaca özetlemek gerektiğinde bu ameliyat miyopta 10, astigmatta ve hipermetropta ise 6 derecelik görme bozukluğu olan 45 yaş üstü kişilere uygulanır. Katarakt ameliyatı olmuş hastalar bu ameliyatı olabilirler. 

Ameliyatı kimlerin olmayacağı konusunda da özet bilgiler vermek yararlı olacaktır. Bu operasyon;

Lazerle Göz Çizdirme Ameliyatı Nasıl Yapılıyor?

Öncesinde göze solüsyon dökülerek yapılmaya başlanan operasyonda gözün uyuşması sağlanır. (Hastaya da sakinleştirici verilebilir.)

Konu ile ilgili olarak en sık sorulan sorulardan birisi de gözlük kullanan doktorların bu ameliyatı neden olmadığıdır. Lazerle göz çizdirme ameliyatı tamemen kişisel bir tercihtir. Gözlük kullanmaktan dolayı bir sorun yaşamayan kişiler bu ameliyatı düşünmezler.

Ayrıca kornea tabakasının kalınlığı (pakimetri ölçümü) bu ameliyatın yapılıp yapılmaması hakkında belirleyici kriterdir. Dünyada 30, ülkemizde 25 yıldır uygulanan bu operasyon gözlük veya lens kullanırken sıkıntı yaşayanlar için bir seçenek oluşturmuştur. 

Excimer Laser Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilecek Hususlar

Lazer tedavisi türleri intralase lasik veya lasik gibi çeşitlenir. (Lasik en çok yaygın olanıdır.) Hangi yöntemin uygulanacağı hastanın gözünde yapılacak tetkiklere ve oluşturulacak olan göz haritasına bağlıdır. Bir üst cümlede adı geçen ameliyat türlerinde korneada kapakçık (flep) oluşturulmuştur. Bu yüzden işlem sonrası altı saati bulacak bir sürede ağrı, batma, sulanma yaşanabilir.

Göz yüzeyinin soyulması tekniğinde ise bu ağrılar üç güne kadar çıkabilir. Hastalar baş ağrısı çektiklerini de belirtmişlerdir. Ağrı kesici kontrol kontrolünde kullanılabilir, fakat bu ilaçların kan sulandırıcı özelliği olmaması gerekiyor. Bu yüzden doktora sorulmadan ağrı kesici alınmaz.

Ayrıca operasyondan sonraki ilk günde işe gidilmemesi ve araç kullanılmaması da tavsiye edilmektedir. Gözleri kaşımak, suyla gözü temas ettirmek, yüzmek, tozlu ortamlarda bulunmak gibi eylemler ilk 24 saat için yasaklanmıştır.

Gerekli gördüğünde doktor tarafından suni gözyaşı damlası verilebilir, bu damla en fazla altı ay kullanılır. Kontroller ertesi gün, bir hafta sonra, bir ay sonra, üç ay sonra şeklinde araları uzatılarak yapılır. Tam iyileşmenin ameliyattan sonraki haftada sağlandığı görülmüştür. 

Ameliyat sonrasında kanama gibi riskler yoktur. Yüzde yüze yakın oranlarda göz bozukluklarının sıfırlandığı bilinmektedir. Ayrıca rahatsızlık tekrar ettiyse hastaya ikinci kez lazer ile göz çizdirme işlemi yapılabilir. Bu ameliyat sonrası körlük diye bir risk yoktur.

Ameliyatı olmayı düşünenlerin çokça sorduğu bir başka soru ise sonrasında görmede oluşabilecek bulanıklıklar üzerinedir. Göze gelen ışığın kırılma açılarını normal hale getirmek için kornea tabakasına müdahale etmek esasına göre yapılan bu ameliyatlarda yaklaşık beş gün boyunca korneanın kendini tamir etmesi ve yenilemesi gerekir.

Bu yüzden ilk beş günde hastanın ara sıra bulanık görüş yaşaması normaldir. Bu durum beş günden daha fazla sürüyorsa doktora gidilir. 

Türkiye’de Lazerle Göz Çizdirme Ameliyatı

Gözlüksüz net görüşü amaçlayan lazerle göz çizdirme ameliyatı artık zor bir işlem olarak kabul edilmiyor. Estetik amaçlı bir ameliyat olduğu için özel sağlık kuruluşlarında yapılmaktadır. Bu da fiyatlar konusunu belirleyen temel unsurdur.

Ülkemizde artık pek çok özel göz hastanesinde bu ameliyatlar gayet kaliteli biçimde yapılmaktadır fakat her hastanenin rakamları farklıdır.  Oluşan rekabet ortamı içinde bu ameliyatlar artık ilk uygulandığı yıllardaki gibi pahalı ameliyatlar grubundan çıkmıştır.

Ayrıca uygulanan yöntemlerin yıllar geçtikçe yerine oturduğu da bilinmektedir. Bu hastanelere yapılan başvuranların giderek artan bir bölümünü yabancı hastalar oluşturmaktadır. Ülkemiz zaten estetik cerrahi operasyonlar için dünyada tercih edilen ülke konumundadır. Hatta bu yüzden turizm gelirlerimizin içinde artık sağlık turizmi olarak ayrılan bir kalem var. 

Vücuda uygulanan her operasyon, süresi az olsa bile, risklidir. Şüphesiz laserle yapılan göz tedavilerinin de bir miktar risk payı vardır. Örneğin kornea tabakasındaki duyu sinirleri kesilirse kornea bir daha kendini yenileyemez ve mikroplara karşı kendini koruyamaz. Ayrıca eser miktarda kornea erimesi riski vardır.

Gece görme bozuklukluklarının başladığını da az miktarda görülmüştür. Fakat bütün bu risk durumlarının yanında lazerle göz çizdirme ameliyatı artık başarı oranı yüzde yüze yakın olan tıbbi operasyonlar içindedir. 

Excimer Lazer Cihazı

ArF gazını kullanan, 193 milim dalga boyunda çalışıp ultraviyole ışık üreten bir cihaz olan excimer lazer kornea tabakasında dokudaki moleküller arasındaki bağı kopartıyor ama bu sırada dokuya zarar vermiyor. Korneada kusurlı kırılmanın olduğu bölüm ortadan kalkıyor. Sonrasında gözde tam oluşması gereken yerde hatasız görüntü oluşuyor. Bu çeşit tıbbi cihazlar ABD’de FDA’nın (Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi) onayını almadan dünyada kullanılamıyor. FDA ise bu cihazları en az 10 yıl denetliyor ve sağlığa uygun olup olmadığına karar veriyor. Excimer lazer ameliyatı bütün bu testleri geçtikçen sonra dünyada ve ülkemizde yaygın olarak kullanılmaya başlandı. 

Miyop, Hipermetrop ve Astigmat Nedir?

Miyopluk uzağı net olarak görememektir. Yakındaki nesnelerin tanınmasında ise bir sorun yaşanmaz. Mitoplarda göz küresinin şekline bağlı olarak ışık yanlış kırılır ve görüntüler retina yerine retinanın önünde odaklanır. Nedenleri arasında genetik yatkınlık, okuma sırasında ışığın yanlış kullanımı, çok okuma, yakından okuma gibi nedenler sayılabilir. 6 yaşındaki çocuklarda bile miyopluk oluşabilir. Hipermetrop ise bu anlatılanların tam tersi görme bozukluğudur. Hipermetroplar uzağı iyi, yakını kötü görürler.

Gözün içindeki odaklanma yeri bu kez retinanın içine kaymıştır. Astigmat olarak bilinen görme bozukluklarında ise kornea (göz merceği) normal küre şeklini kaybetmiştir. Işık buraya düştüğü zaman anormal kavislenmeler yaşar, şekillerin normal biçimi bozulur. Sayılan bütün bu rahatsızlıklar göz hastalığı değildir, görme bozukluğudur. Özellikle miyopluk bütün dünyada yaygındır. Tıp bu çeşit görme bozuklukları için lazerle göz çizdirme ameliyatı seçeneğini yarattı. Optik bilimi ise çok uzun yıllardır kullanıma gözlükleri sunmuştu. 

Yaşa bağlı olarak başlayan yakını görememe ise bu operasyonla düzeltilen bir durum değildir. Elli yaş civarındaki kişiler, kadın veya erkek olmaya bağlı olmaksızın, yakını görememekten söz etmeye başlarlar. Bu yeni durumun normal kabul edilmesi hayata uyum açısından alınacak en tutarlı tavır olacaktır. Gözlüklü olmak sorun değildir. 

Lazerle Göz Çizdirme Ameliyatı Fiyatları

Ülkemizde birçok özel hastane, lazerle göz çizdirme ameliyatlarını SGK anlaşmalı ve kampanyalı olarak gerçekleştirmektedir. Bu yüzden fiyatlar Veni Vidi Göz Merkezi ve Dünya Göz Hastanesi gibi branş hastanelerinde 2750 TL’den başlamaktadır. Son yıllarda popüler olan göz rengi değiştirme ameliyatı operasyonlarında da lazer kullanılmaktadır. Ancak limonla göz rengi değiştirme gibi halk arasında yaygın yöntemleri de riske girmeden deneyebilirsiniz ama bu kesinlikle bir öneri değildir.