Kol germe estetiği şeklinde de geçen kol germe ameliyatı yaşla birlikte sarkmaya başlayan kol derileri üzerinde yapılır. Kolları inceltmek ve cildi gerginleştirmek amaçlanır. Deri sarkmaları insan vücudunda yüz, göğüs, el, ayak gibi çeşitli bölgelerde yıllar geçtikçe görülür. Bu çok doğal bir sonuçtur. Fakat bu açıdan sorun yaşayanlar estetik operasyonlarla zamanın yıpratıcı etkilerini hafifletebilirler. Burada eklenmesi gereken husus estetik cerrahinin yaşlanmayı önlemediğidir, yapılan operasyonlar yaşlanmanın izlerini ancak belli bir noktaya kadar gidermeyi amaçlar. Bu arada kol germe operasyonlarının herkese yapılmadığını da eklemek gerekiyor. Örneğin yaşı küçük olanlara ve ileri yaşta olan kişilere bu operasyon yapılmaz. Küçüklerde henüz gelişen kol yapısı bunun sebebidir. Yaşlı olanlarda ise kol derileri aynı zamanda kasların zayıflaması sonucunda da sarktığı içindir.
Kol germe ameliyatları için uygun kişiler vücut gelişimini tamamlamış orta yaşlı bireylerdir. (40 yaş üstü kadınlar en geniş talep grubudur.) Bu operasyonla kollardaki derilerde sarkmalar ve gevşemeler giderilmekte, fazla yağ tabakası da alınmaktadır. Bu cümleye ek olarak; bu uygulamalarda iki yöntem olduğu da ortaya çıkıyor. Fazla yağ lazer liposuction (yağ aldırma) ile yok edilirken deri sarkmaları için kol germe ameliyatı söz konusudur. Genel bilgi vermeyi amaçlayan bu yazıya lazer liposuction açıklaması ile başlamak uygun olacaktır.
Kol germe ameliyatıyla bu sorunların kolda olan kısmı toparlanmış olur. Diğer bölgelerde de sarkmalar olacağından ameliyatın birçok şikayet değerlendirilerek kombin estetik operasyonla şeklinde yapılması gerekir.
Kol ve bacak sarkması ameliyatları genelde birlikte yapılır. Kilo kaybı yüksek olan hastalarda sadece kol derisi değil bacak derisi de sarkmaktadır. Bu operasyonlar vücudun iç kısımlarından atılan kesilerle yapılır. Deri fazlası ortadan kaldırılır ve kenar kısımla dikilerek izler en az olacak şekilde dikiş atılır. Beyaz bir iz kalacağı için belli belirsiz görülen bir kalıntı kalacaktır. Kol ve bacakların sarkması durumunda egzersizlerden verim elde edilmezse cerrah, müdahaleler en etkin çözümlerin alınmasını sağlayacaktır.
Bacak ve kol estetiği için yapılan müdahaleler arasında smart lipo ve slim lipo cihazları ile yapılan yağ aldırma işlemi sıklıkla uygulanır. En fazla bir saat süren bu işlemden sonra hasta ertesi gün taburcu edilebilir fakat belli bir süre bandaj takılır. Doktorların belirlediği süre boyunca da ağırlık kaldırılmaz. Bu işlemler uyluk gerdirme ve kol gerdirme olarak da internet aramalarında geçmektedir.
Yağ aldırma işleminin ardından basit bir şekilde derideki fazlalık dikilir. Bu fazlalığın yarattığı gerginlik hissi zamanla geçer. Ancak bazı başarısız operasyonlarda dikişlerde yumrular görülür. Bu yumrular hastaları rahatsız eder ve doktora danışılarak tedavi edilebilir boyuta ulaşır.
Genel anestezi altında ve hastane ortamında yapılan bu ameliyatlarda çoğunlukla sadece kolun gerginliğini artırmak için deri çıkartılmaktadır.
Bu da koltuk altından başlayıp dirseğe doğru açılan L biçimli bir kesi üzerinden yapılır. Kollarını kalın bulan hastalar için yağ şekillendirme – liposhaping de uygulamaya dahil edilebilir. Genel anesteziye ek olarak doktorun kararına göre kol germe ameliyatı ağır sakinleştiriciler verilerek de yapılabilir ki bu da sedasyondur. Kesinin dikişleri deri altından yapılır.
Bazı durumlarda deri bolluğu koltuk altı ile sınırlıdır. Bu durumda deri bolluğu koltuk altına toplanacak ve kolda sınırlı bir iz kalacaktır. Fakat genelde kollarda oluşan deri sarkmaları dirseğe doğru yayılan bir torbalanma şeklinde oluşur.
Çoğu zaman bölgede kof bir deri vardır ve sarkma bu yüzden gerçekleşmektedir. Ancak deri germe sırasında vücudun orantısının bozulmaması için bazen yağ alma ya da yağ takviyesine de gereksinim duyulur. Hastalar için değişen bu uygulamalar normal görünüme en yakın şekilde yapılır ancak zamanla eriyebilir.
Bu ameliyatlar sonrasında hasta genellikle aynı gün taburcu edilebilir ama ilk iki gün bandaj kullanacaktır. Deri altından dikiş yapıldığı için sonradan dikiş alınması gibi bir durum söz konusu değildir. Bandajlar çıkınca hasta banyo da yapabilir. Ağrı veren bir ameliyat değildir. Kol germe operasyonu sonrası dikkat edilecek en önemli husus aşırı kol hareketleri yapmamaktır ki bu dikkat süresi üç haftaya kadar çıkabilir. Altı haftanın sonunda ise her türlü aktivite yapılabilmektedir.
Ameliyat sonrası yaşanabilecek riskler içinde en önemlisi keloid olarak geçen aşırı kabarık iz gelişimidir. Yetersiz sıkılaşma ve kontur düzensizliği de söz konusu olabilir. Bu gibi istenmeyen durumlarla karşılaşmamak için işinde tecrübeli uzman estetik doktorlarıyla birlikte çalışmak gerekiyor. Günümüzün en kapsamlı iletişim kaynağı haline gelen internette estetik cerrahi dalında çok sayıda isme rastlanıyor. Konuyla ilgilenen bir kişi olarak kol germe ameliyatı dahil bütün estetik operasyon tercihlerinizde uzman hekim seçimine lütfen dikkat ediniz.
Estetik cerrahinin yaşlanmayı durdurmadığı gerçeği altında söylemek gerekir ki bu ameliyatın sonucu kalıcı değildir. Yaşlanma devam ettikçe kol derisinde gene bir miktar gevşeme olacaktır. Kilo alıp vermemeye dikkat etmek ve düzenli bir cilt bakımı ameliyat sonrasında alınan olumlu sonucu destekleyecektir.
Estetik cerrahiyi ele alan her sağlık makalesinde tıbbın bu dalının insan psikolojisi üzerindeki etkilerinden söz edilmektedir. Bu etkiler, cerrahi müdahale gerektiği gibi yapılmışsa, her zaman için pozitif yöndedir. Burun estetiği yaptıran kişilerin daha çok selfie çektirmesi veya çocukluğundan beri kepçe kulakları yüzünden sıkıntı yaşayan kişinin estetik operasyondan sonra rahatlaması konunun sevimli örnekleridir. Kol germe operasyonları da kişinin kendisini daha iyi hissetmesi için yapılır. Özellikle kolsuz giyimler bu ameliyat sonrası kadınlar tarafından çok daha güvenle kullanılıyor.
Hem estetiğin insana sağladığı güven hem de kilo alıp vermenin deri üzerindeki etkileri konusunda TLC kanalında yayınlanan Ağır Yaşamlar programı örnek verilebilir. Obez hastaların kilo verme mücadelesini anlatan bu programda 250 kilo üzerinde olan insanların bazıları gerçekten büyük bir irade gücü gösterip önce 250 kilonun altına düşüyor, sonrasında mide küçültme ameliyatı oluyor ve diyetlerine devam ediyorlar.
Sonunda 80 kilo gibi normal bir yetişkinin ağırlığına kadar inen hastalar var. Fakat bu kez aşırı kilo kaybı sonucu derileri inanılmaz görüntülere neden olacak kadar sarkıyor ve bu kez onları estetik bir operasyon bekliyor. Söz konusu bu operasyonda doktorların bahçelerde kullanılan el arabalarını dolduracak kadar deri fazlalığı çıkardığı programda anlatılıyor. Bu aşırı örnekler bir kenara bırakılsa bile kilo vermenin kol sarkmalarına neden olduğu bilinmektedir. Bu yüzden ideal zayıflama programları ani kilo kayıplarına neden olmaz ve uygun egzersizlerle desteklenir. Bu egzersizler hem kalori harcamaya hem de deri sarkmalarını önlemeye yöneliktir. Başarılı geçen bir kol germe ameliyatı sonrasında kişinin kendini görünüm açısından çok daha iyi hissedeceği aşikardır. Kolsuz elbiseler, mayolar, bikiniler çok daha rahat giyilecektir.
Genetik olarak fazla kilosu olmayan kişilerde de deri sarkması görülebilmektedir. Özellikle göğüs ve sırt bölgesinde görülen bu durumda kişi eliyle tuttuğunda derisini kaldırabilmektedir. Ciddi estetik sorunlar söz konusu değilse ameliyata gerek yoktur. Ancak genç hastalarda psikolojik sorunlara neden olabilen bu durum estetik cerrahlar tarafından ele alınarak tedavi edilebilmektedir.
L şeklindeki kesilerle deri fazlası toparlanır ve estetik dikişle dikiş atılır. Çok iz kalmaması için kesi yerleri vücudun az görünen yerlerinden olan kol altı kısmından yapılmaktadır. Zamanla azalacak olan ve beyaz bir çizgi gibi görünen bu izler çok belirgin bir şekilde görülmeyecektir.
Kol germe operasyonları sadece kadınların değil erkeklerin de tercih ettiği bir estetik operasyondur. Mide katlama, tüp mide ameliyatı gibi obezite cerrahisi işlemlerinden sonra hastanın düşeceği minimum kiloya düşmesinden sonra deri fazlalığın çok olması halinde bu ameliyat tercih edilir. Sadece kolların toparlanmasının yetmeyeceği durumlarda karın, sırt ve bacakların da dahil edileceği bir cerrahi süreç söz konusu olmaktadır. Bu durumda kilo kaybının yaşanması ve kilonun en az 1 yıl sabit kalması şatı aranmaktadır. Hasta yeniden kilo alırsa bu cerrahi işlemlerin de herhangi bir anlamı kalmayacaktır.
Bu operasyonla ilgili olarak en sık sorulan soru budur. İlgili doktorların verdiği cevaplar görünür bir izin kalmayacağı şeklindedir. Üst koldaki gevşeme giderilmiştir fakat koltuk altından başlayıp dirseğe doğru inen ince bir iz kalabilir. Bunun ancak özellikle dikkat edilince belli olacağını belirten hekimler de var. Sonuçta bu ameliyatın dikişleri deri altından yapıldığı için görünür bir iz kalmayacaktır. Ve bahsedilen bu iz zaten altıncı aydan sonra iyice belirsizleşecektir. Ayrıca bu belirsiz izden rahatsız olanlar lazer veya enjeksiyon desteği (botoks) ile yapılan bir tedaviye yönelebilirler. Yazının üst bölümlerinde de belirtildiği üzere aşırı kabarık iz gelişimi kol germe ameliyatı sonrası oluşabilecek riskler içindedir ve olmaması hekimin el becerisine bağlıdır.
Kol Gerdirme Operasyonunun Fiyatları Nasıldır?
Özel klinikler ve kişisel tercihler söz konusu olduğu için fiyatlar konusunda bir rakam vermek mümkün değildir. Estetik dalında uzman hekim ile alınacak randevu sırasında rakam belli olur. Kişiye özel estetik operasyonlar, genel sağlık açısından zorunlu olmadıkça, devlet hastanelerinin çalışma programları içinde yer almaz. Fakat kol germe ameliyatı tamamen kişisel bir seçimdir, estetik bir kaygının giderilmesi içindir, bu yüzden SGK güvencesi kapsamında değildir. Özel hastaneler ve klinikler bu ameliyatın yürürlükteki merkezleridir.
Ameliyat Sonrası Kol Sarkması Yeniden Olur mu?
İnsan derisi yaşadığı sürece esnekliğini kaybeder ve gevşer, bu bazı vücut bölgelerinde çok daha belli olur. Örneğin göz çevresinde yağ bezleri olmadığı için yaş ilerledikçe hemen çizgilenmeler başlar. Bu ameliyat sonrasında da kişide yaşlanma devam edeceği için kollarda gene bir miktar gevşeme görülecektir. Uygun sporları yapmak hem estetik görünüm hem de genel sağlık açısından en faydalı çaredir. Filmlerin spor salonlarında geçen sahnelerinde görülen basit ağırlık kaldırarak kol kaslarını çalıştırma hareketi bu sarkmaları önlemek içindir ve kol germe ameliyatı ölçüsünde işe yarar. Sarkmayı ortadan kaldırmaz ama azaltır.
Kol Sarkması Egzersiz İle Geçer mi?
Kollarda görülen sarkmalar eğer aşırı kilo verme sonucu oluşmuşlarsa egzersiz ile geçmez ve eski haline dönmez. Kilo verme sürecinde düzenli egzersiz yapılması durumunda kol sarkmaların tedavi edilmesi mümkün olmaktadır.
Meme Sarkması Ameliyatı ile Kol Sarkması Ameliyatı Birlikte Yapılabilir mi?
İnsan vücudunda meme sarkması çoğunlukla kol sarkması ve koltuk altı bölgesi ile direk bağlantılıdır. Meme toplama ameliyatı da denen meme sarkması ameliyatı bu nedenle kol germe ameliyatı ile bir arada yapılabilir. Sonuç şüphesiz çok daha estetik bir görünüm olacaktır. Bu çeşit bir operasyon hekimler için kombine ameliyatlar grubuna dahildir.