Kalça protezi ameliyatı kalça kemiğine yapay olarak protez eklenmesidir. Protezler ortalama 25 yıl kadar kullanılabildiği için günlük hayata daha kolay adaptasyon sağlanabilir. Başarı oranı %95 olan bu ameliyatlar, 1950’li yıllardan itibaren yapılmaktadır. Günümüzde yenilenebilen, zor bir operasyon olmaktan çıkan protezler,  yaşam boyu sorunsuzca kullanılabilir. Ameliyat gerektiren durumlar kemiğin yapısal olarak hasar görmesi ve vücudun genel dengesini olumsuz etkiler.

Yaşla birlikte zayıflayan kemik yapısı zarar gördüğünde hastanın posdürü ve dengesi bozulur. Yaralanma ve doğumsal edimler de etki ettiğinde iyice içinden çıkılmaz bir hal alan kemik kırıkları günümüzde protezlerle tedavi edilmektedir. Vücudun en büyük eklemi olan kalça eklemi, artritle başlayan harabiyet sürecine kemiğin kırılmasıyla devam eder. Tabi ameliyattan önce farklı tedavi ve egzersizler de uygulanır.

Kemik çimentosu denilen maddeyle birlikte uygulanan total protezler ya da çivileme adı verilen implantlarla hastanın yapay bir ekleme sahip olması mümkün olur. Amaç yürüme sırasında ağrı ve acıyı azaltmaktır. İlerleyen sorunlarda hastanın duruş bozukluğu yaşaması da olasıdır. Bu tür hareket engellerini aşabilmesi planlanan hastalar için en doğru tedavi yöntemi ve ameliyat şekli belirlenerek zaman kaybetmeden operasyon planlanır.

Kalça kırıklarında ilk 24 saat içinde ameliyat yapılması hayati önem taşımaktadır. Kalsiyum eksikliği olan ve kemik gelişimi yetersiz olan hastalar bu zaman diliminde mutlaka gereken ameliyatı yaptırmalıdır. Kırık yürümeyi engelleyecek düzeydeyse mutlaka cerrahi müdahale gerekmektedir.

Kalça Protezi Ameliyatı Fiyatları 2020

Günümüzde birçok kişi SGK tarafından karşılanan kalça protezi ameliyatlarının maliyetlerini merak eder. Özel hastaneler, hastanenin markasına göre değişen fiyat farkları alarak bu operasyonun başarıyla gerçekleşmesini sağlamaktadır. Kalça protezi ameliyatı ve operasyon sürecinin maliyeti konusunda bilinçlendirilen hastalar hastanelerle görüşerek konuyla ilgili net bilgi alabilir. SGK’sı olmayan birinin ameliyatı 7 bin TL’den başlayan fiyatlarla yapılmaktadır.

Kalça Protezinin Kırılması Mümkün Mü?

Hastaların en çok merak ettiği konulardan biri, protezin zamanla kırılıp hasar görme olasılığıdır. Bu durumu engellemek için geliştirilen materyallerle ameliyat gerçekleştirilse bile düşme ya da kazalarda kırılma yaşanabilir. Zaman kaybetmeden doktora gitmesi gereken hastalar bu sorundan kurtulacaktır. Düşme, çarpma ve ağır darbeler kırılmalara neden olabilir. Basit olarak protez çıkarılır ve yerine yenisi takılır. Ancak asıl sorun kemik kırığı olup olmadığının incelenmesidir. Panik yapılacak bir durum yoktur.

Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Topallama

Protez ameliyatından sonra genelde topallama sorunları yaşayan hastalar bulunur. Değnek bırakıldıktan sonra başlayan bu süreç, hastaların yaşam kalitelerini olumsuz etkileyecek düzeye gelebilir. Kalçanın iyileşmesi genelde 6 ay sonunda görülür. Tam iyileşme olana kadar değnek ve fizik tedavi destekleri devam ettirilir. Hastaların ağrı ve aksama şikayetleri genelde 6 ayın sonunda geçer. Ancak protezde kayma gibi durumlar görüldüğünde hekimin tavsiye ettiği tedavi şekli tercih edilir.

Ameliyattan bir kaç saat sonra yürüteç ve destekle yürüyebilmek mümkün olmaktadır. Başarılı geçen bir ameliyattan sonra hastaların yanlış oturum pozisyonları topallamaya neden olabilir. İki bacağın eşit olmaması durumlarında ayaklara yükseltici desteği yapılarak duruş düzeltilebilir. Şiddetli ağrılar duyanlar topllamak zorunda kalabilir. Şikayetler artarak devam ediyorsa doktorun bilgilendirilmesi önemlidir. Ameliyattan sonra ayakta duramamak ve şiddetli ağrılar hissetmek durumunda mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.

Coxartroz Nedir?

Kalça ağrısının bir diğer sebebi osteoartroz yani kokartrozdur. Kalça hareketlerinde tutukluk ve topallamayla kendini gösteren bu hastalık, radikal olarak tedavi edilmesi gerektiğinde total kalça proteziyle tedavi edilir. Kalçanın ağlam tarafının bastonla desteklenmesi ve fizik tedavi sürecinin uygulanmasına rağmen sorunun devam etmesi halinde çözüm ameliyattır.

Total protezlerin en sık tercih edilen kalıcı tedavilerinden biri olan ameliyat hastanın yaşam kalitesini arttırmak ve kendi başına temel ihtiyaçlarını karşılamak üzere gerçekleştirilmektedir. Bu yüzden hastanın yaşı, kemik yoğunluğu ve hasarı tespit edilerek en uygun tedavi yöntemi uygulanır.

Popo Kalça Estetiği

Kalça protezi denildiğinde insanların büyük bir kısmının aklına popo büyütme geliyor. Poponun diri ve kalkık olması için gereken silikon protez uygulaması yapılır. Bu durumun kemik yapısıyla ya da kemik kırılmasıyla ilgisi yoktur. Bu durum tamamen estetik cerrahinin ilgi alanına girmektedir. Kalça protezi ameliyatı uyluk bölgesinden kesi yapılarak silikon protezlerin yerleştirildiği bir ameliyat değildir. Yukarda da bahsettiğimiz gibi kalça kırıkları ve doğumsal anomaliler söz konusu olduğunda bu operasyon gündeme gelir. Estetik amaçlı protezler ise, poponun daha dolgun görünmesini sağlayacak şekilde üretilen meme implantlarının farklı formdaki halleridir.

Estetik cerrahinin uzmanlık alanına giren bu konuda yapılan uygulamalar, çok sayıda kişinin kalça kemiği ameliyatlarıyla aynı kefeye koyarak yanlış bildiği durumlardır. Kilo kaybı, vücut yapısı ve psikolojik baskılar daha dik ve dolgun popo görünümü oluşturmak için medyada popüler olan kişilerden etkilenme durumları estetik ihtiyacını doğurabilir.

Kalça Kırığı Ameliyatı Zor Bir Ameliyat Mı?

Kalça kırığı ameliyatları uzun süren ameliyatlardır. Genel anestezi altında yapılan ameliyatlar, hasta ve hekim açısından konforludur. Bu yüzden korkulması gereken bir durum yoktur. Birçok kamu hastanesinde kalça kemiği kırılması ameliyatları başarıyla gerçekleştirilmektedir.

Kalça Protezi Sonrası Kuvvetlendirici Hareketler

Kalça protezi sonrası hekiminiz size diyet ve egzersiz planı verebilir. Bu kapsamda hafif çalıştırma hareketleriyle kan dolaşımını sağlarken dizleri kullanarak eklemlerin doğal hareket kabiliyetlerini kolayca yapmak için denemeler yapabilirsiniz. Kasları kuvvetlendirmek üzerine yapılan hareketler, fizik tedavi sürecine dahil olarak komplikasyonları önleyecek şekilde gerçekleşmektedir.

Rehabilitasyon sürecinde yanınızda birinin olması ve hareketlerinize yardımcı olması bir süreliğine iyi olacaktır. Hastaneden çıktıktan sonra evde de dinlenme süreciniz olacak. Bu süreyi egzersizlerinizi aksatmadan geçirmeniz sürece adapte olmanızı kolaylaştıracaktır.