Kadın doğum bölümü, ergenlikten başlayarak menopoza kadar uzanan süreçte kadının jinekolojik sağlığını takip ve tedavi eder. Normal ve riskli gebeliklerde rutin takipler, doğum, adet düzensizliği, kistler, rahim kanserleri gibi kadın sağlığını yakından ilgilendiren durumlar
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Genel kadın sağlığının yanı sıra rahim ağzı kanserleri, interfilite, jinekolojik onkoloji, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, idrar kaçırma ve jinekolojik kistler bu bölümün uzmanlık alanına girmektedir. Ayrıca rahim ağzı sarkmaları ve tekrarlayan düşükler gibi durumlar, önleyici jinekoloji uygulamaları kliniklerinde bu uzmanlık alanlarıyla tedavi edilmektedir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlığı
Tıp Fakültesi’nin 6 yıllık temel eğitimini bitirdikten sonra 4 yıllık ihtisas eğitimi yapan hekimler Jinekoloji uzmanı olarak görev yapmaya başlayabilir. İhtisas konusunda başarılı olan hekimler tezlerini hazırlayarak göreve başlayabilir. Ülkemizde en sık tercih edilen branşlardan biri olan Jinekoloji bölümü ayaktan ve cerrahi hastaların tedavisini gerçekleştirmektedir. Ergenlik döneminden itibaren başlayan hormonal süreci menopoz sonrasına kadar takip eder. Jinekologlar Tüp Bebek Merkezleri ve Jinekolojik Onkoloji ünitelerinde de görev yapar. Kadın Hastalıkları bölümünde doğum kontrolü için rahim içi takılması, doğum kontrol yöntemleri hakkında hastanın bilgilendirilmesi ve sorunlu gebeliklerde kürtaj uygulamaları yaptırılmaktadır. Son yıllarda
Genital Estetik Cerrahisi konusunda da hizmet verilmektedir. Kadınlarda sıkça görülen idrar kaçırma problemlerinde de jinekoloji bölümü görev üstlenmektedir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Neye Bakar?
Kadınların genital sistem dahilindeki organlarına bakan Jinekoloji bölümü, doğum öncesi hastalıklar, doğum süreci ve doğumdan sonraki süreçten menopoza kadar olan zaman dilimi de dahil olarak çok sayıda jinekolojik süreci takip eder.
- Antenatal takip ve bakım
- Miyom, kist gibi uterusun bening hastalıkları
- Çoklu gebelikler
- Erken membran rüptürü
- Fetal Distress
- Fetal invaziv girişimler
- Kromozom Anomalileri ve Ultrasonografi
- Perinatal enfeksiyonlar
- Pre-klampsi ve eklampsi
- Biyokimyasal tarama testleri
- Endometrial hiperplazi
- Gestasyonel Trofoblastik hastalıklar
- Korpus uteri kanserleri
- Epitelyal over kanserleri
- Plasental fetal ünite
- Servikal sitoloji
- Serviks kanseri
- Anormal utlerin kanamalar
- POP (Pelvik organ prolapsusu)
- Abortuslar
- Antepartum kanamalar
- Dismenore
- Endometriozis
- İnterfilite
- Kontraseptif hizmetler (aile planlaması)
- Rh İsoimmunzasyonu
- Adneksial kitlelere yaklaşım
- Gebelik takibi
- Kürtaj
- Genital enfeksiyonlar
- Adet düzensizlikleri
- Seks hormonlarının dengesizliği
- Kongenital anomaliler
- Menopoz
- İdrar kaçırma
- Kanamalar
Jinekolojik Hastalıklar
Jinekolojik hastalıklar PCOS, kistler, miyomlar, kısırlık, enfeksiyonlar, adet düzensizlikleri, cinsel fonksiyon bozuklukları, pelvik ağrı ve kanamalar, yumurtalık ve servisi hastalıkları, vajinal mantar ve akıntılar, kıllanma, aile planlaması ve gebelikten korunma yöntemleri gibi hastalıklardır. Jinekologlar bu hastalıkların benign seyretmesi durumunda tedavi gerçekleştirmektedir. Malign hastalıklar jinekolojik onkolojiyle birlikte takip edilir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Olan Hastaneler
Ülkemizde birçok kamu hastanesinde
Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümü bulunmaktadır. Bu branşın yaygın olmasının sebebi, hamilelik ve doğum gibi bir sürecin yakın takip gerektirmesi ve aile planlaması hususunun önemidir. Bazı kamu hastaneleri Kadın Doğum üzerine faaliyet göstermektedir.
- Zeynep Kamil Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi
- Esenler Kadın Doğum Çocuk Hastanesi
- Haydarpaşa Numune Hastanesi
- Süleymaniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi
- Şişli Hamidiye Etfal Hastanesi
- Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Üsküdar Devlet Hastanesi
- Beykoz Devlet Hastanesi
Gebelik takibi, doğum ve diğer işlemler için SGK kapsamındaki kadınlar devlet hastanelerinde tüm imkanlardan yararlanır. Ancak özel hastanelerde bu tür işlemler ücrete tabidir.