Yaşamak için gerekli olan beslenme ve beslenme için gerekli olan çiğneme fonksiyonu diş protezi ile çok daha kaliteli hale gelir. Konuşma bozuklukları giderilebilir ve dişlerde düzgün görünüm sağlanır.
Protezler bu yüzden psikolojik açıdan da fayda sağlamaktadır. Daha güzel bir diş yapısı kişinin hem kendi özgüvenini yerine getirir hem de çevrede sempati yaratır. Aynı zamanda ağız yapısı da yerine oturmuş olur. Esas anlamda diş protezi tedavisi ağızdaki doğal görünüme ve doğal dişlere en yakın yapay diş yapısını meydana getirmektir. Eksik dişlerin sayısı, ağız içindeki durumları, diş yapılırken kullanılan malzeme bu işin en önemli konularıdır.
Eğer dişler tamamen kaybedilmişse tam protez yapılacaktır ve bu işin malzemeleri de değişecektir. Diş protezi hazırlıkları yeni dişlere adeta gerekli zemini hazırlayan işlemlerdir. Eksik olan vücut parçalarını tamamlayan parçalar anlamına gelen protez, söz konusu dişler olduğunda eksik dişleri tamamlayan yeni dişler anlamına geliyor.
Diş protezi hakkında diğer merak edilen husus uygulanacağı kişiler üzerinedir. Diş tedavileri ve diş protezleri ihtiyacı olan herkese, eğer başka sağlık problemi yoksa, uygulanabilir. Çeşitlendirme hastanın yaptırma kararından sonra başlar. Ama implant tedavilerinde hastanın kemik yapısı en önemli faktör olarak görülmektedir. Yeterli kemik yapısı olmayan hastaların implant tedavisi alması mümkün değildir.
Kısmi protez ise parsiyal yani parça protezlerdir. Proteze hazırlık müdahalelerinden sonra pirinç gibi taneli yiyeceklerden, sert besinlerden, tahriş yaratacak asitli içeceklerden, baharatlı gıdalardan, soğuk gıdalardan, aşırı sıcak yemeklerden uzak durun.
Protezlerde kullanılan malzemeler porselen, titanyum, altın, zirkonyum gibi elementlerdir. En çok zirkonyum ve porselen kullanılmaktadır. Zirkonyum bilinen porselen protezlerin alt yapısını oluşturan gri metal yerine kullanılmaya başlanan beyaz renkte bir alaşımdır. Zirkonyum kaplamalar doğal görünüşlüdür, dokularla uyumludur ve yapımı sırasında doğal diş daha az kesilir. Fiyatı ise porselene göre yüksektir. Zirkonyum köprü aynı zamanda daha kırılgandır.
Diş protezleri bazı mesleklere engel teşkil eder. Örneğin polis olabilmek için ön dişlerde beşten daha az sayıda protez olması şartı vardır. Fakat mevzuat konusunda daha ayrıntılı bir inceleme tavsiye edilmektedir. Metal kullanımı söz konusu olduğu için diş protezi yapılacak hastada metal alerjisi olup olmadığı tetkik edilecek konular içindedir. Alerji varsa diş hekimi başka çarelere yönelecektir.
Protez için ölçü alınması sürecin en önemli bölümlerinden biridir. Damak şekli, çene yapısı, kalan dişlerin durumu, protezin açısı gibi sözcükler bu sırada sık sık kullanılır. Diş protezi sonrası sigara içimi de ne yazık ki sık sık sorulan konudur. Cerrahi müdahalelerin öncesi ve sonrasında sigara içilmez. Protez takıldıktan sonra sigaraya devam edilecekse protez kullanım ömrünün yarı yarıya düşeceği hatırlanmalıdır. Eğer birkaç gün bırakılmışsa protez takıldıktan sonra da sigara içilmeyebilir.
Bir diş mine, dentin, sement ve pulpa denilen diş özünden oluşur. Vücuttaki en sert madde diş minesidir, dişi dıştan kaplar. Minenin altındaki tabaka dentindir ve yetişkin bir insanda dişin dörtte üçünü oluşturur. Kemikle aynı yoğunluktadır ama ısıya ve dokunmaya duyarlı bir dokudur. Pulpa dişin orta kısmında bulunur ve içinde sinir hücreleri vardır. Pulpanın çevresi koruyucu dentin tabakası ile kaplıdır. Sement ise kökün etrafını çevreler. Diş kökünü kemiğe bağlar, çok ince bir yapıdır. Yüzde yetmişe yakın bölümü inorganiktir.
Hakkında çok genel bilgi verilen dişler insan vücudunun en önemli parçaları arasındadır. Fakat hiçbir zaman yeterli ilgiyi ve bakımı görmezler, ancak sorun çıkarmaya başladıklarında hatırlanırlar. Bu aşamaya gelmeden yapılacak bakım ise pek çok sorunu önleyebilir. Bu bakımın ilk maddesi tabii ki düzenli fırçalamadır.