Omurgayı oluşturan kemikler diyerek tarif edilen omurların arasında bulunan, daha rahat hareketi sağlayan ve çekirdek adı verilen diskler içlerindeki suyu ve kalojeni kaybettikçe sonu boyun fıtığı ameliyatı olabilecek bir süreç başlar.
Vücudun yükünü taşıyan elemanlardan olan disklerin bozulması boyun hareketini gittikçe güçleştirir. Bu durum boyun fıtığıdır. Yaşa bağlı bir rahatsızlık değildir.
Gençlerde disklerde meydana gelen yırtılmalar yüzünden görülen boyun fıtığı yaşlılarda ise oluşan kemik çıkıntılarıyla kolayca teşhis edilebilir. Ama her iki durumda da çekilen şiddetli ağrılar vardır. Boyundaki ağrılara baş ağrıları da eklenir.
Zamanla bu durum omurilik sinirlerine baskı yapmaya başlar. Çünkü boyunda bulunan yedi omur arasındaki disk dokusu (bir çeşit kıkırdaktır) omuriliğe doğru kaymaya başlamıştır.
Bu tarif boyun fıtığı nedir sorusunun yanıtını ortaya çıkarır. Benzer kaymalar bel bölgesinde de görülebilir ki bu da gene toplumda çok yaygın yaşanan bel fıtığının bir çeşididir. Hasar gören boyun yapısı ise boyun fıtığı ameliyatı ile düzeltilecektir.
Ne zaman ameliyat yapılmalı?
Bu ameliyat hastanın isteğine bağlı olarak ertelenebilir ama ihmal edilemez. Zaten hastanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen ağrılar ameliyat edilmediği takdirde daha çok artacak ve hasta sinirlere yapılan baskı sonucu artık hareket edemez hale gelecektir. Konulan teşhisten sonra ameliyatın mümkün olduğunca erken yapılması iyi olacaktır. Sinir hasarlarının önüne böylece geçilebilir.
Oluşan sinir hasarlarının telafisi ise günümüz tıbbı içinde mümkün değildir. Bu son cümlelerdeki açıklamalar bel fıtığı için de geçerlidir. Bu kez söz konusu olan bel omurlarından taşan kıkırdaklar ve onların siyatik siniri üzerine yaptığı baskıdır.
Sağlıklı duruş nasıl olmalı?
Omurga adıyla bilinen kemik kanalının içinde, boyundan kuyruk sokumuna kadar uzanan omurilik muhteşem bir merkezi sinir yapısıdır. Omurlar denilen parçaların içinde yer alan (korunan) sinirler demetidir.
Omurga 23 tanesi hareketli olan 33 adet kemikten oluşur. Konumuzla ilgili olan boyun omurları 7 adettir. Omuriliğin uzunluğu kadınlarda 43 cm. erkeklerde 45 cm. ortalamadadır. Ağırlığı ise 40 gram kadardır. Eğer omurganız sağlamsa ayakta kalırsınız.
Omurga arkadan bakıldığında düz, yandan bakıldığında S kıvrımlıdır. Omurganın sağlıklı olabilmesi için iyi duruş alışkanlığını kazanmak sağlık açısından adeta zorunludur. Fazla kilolar her zaman için yüktür.
Kişinin kendine uygun sporları yapmayarak hareketsiz yaşaması kasları güçsüz bırakır ve omurganın yükünü artırır. Bu nedenle hekimler her zaman herkesin yapabileceği basit egzersizleri ve düzenli yürüyüşü öğütlüyor.
Eğer kaslar yeterince güçlü olursa ve dik duruş sağlanırsa omurgaya fazla yük binmeyecek ve kıkırdak taşmaları demek olan bel ve boyun fıtıkları yaşanmayacaktır. Sonuçta boyun fıtığı ameliyatı gibi bir operasyona da gerek kalmaz.
Boyun fıtığı olmamak için ne yapmak gerekir?
Duruş bozukluklarının düzeltilmesi ve kamburluk denilen eğri duruştan kurtulmak için yapılması gereken hafif egzersizler internet üzerinden takip edilebilir. Dik duruş insana psikolojik açıdan da çok şey katar, moral verir.
Ayaktayken dik durmak, omuzları dikleştirmek, yatarken sert yatakları tercih etmek (bu yataklar vücut ağırlığı ile yaylanmazlar,) çok yumuşak veya çok sert yastıklar kullanmamak, otururken her iki kalçaya eşit ağırlık vermek ve sırtı dik kalması için desteklemek (ergonomik oturuş sağlayan sandalyeler bu yüzden iş hayatında önemlidir) ve gene otururken kolların desteklenmesi sağlıklı duruş pozisyonlarıdır.
Bu öneriler boyun fıtığı ameliyatı olmamak için masa başı çalışanlarını özellikle ilgilendiren tavsiyelerdir.
Omurilikten sağlı sollu 31 çift duyu ve motor siniri geçer. Sadece bu bilgi bile omuriliğin öneminin ve çalışmasının mükemmelliğinin örneğidir. Omurların içindeki sinirler beyne omurilik soğanı üzerinden geçerek girerler. Omurilik soğanı insanın irade dışı çalışan organlarının kontrol merkezidir. Beyin ile omurilik arasındadır ve ensededir. Anlatılan operasyon bu yüzden önemlidir.