Sinir Sıkışması Ameliyatı

Sinir sıkışması ameliyatı vücudun herhangi bir bölgesinde lokal anestezi uygulanarak yapılabilen bir ameliyattır. Sinir sistemi, tüm organların birbirleriyle iletişim kurduğu kablolar gibi düşünülebilir. Burada herhangi bir arıza ve sıkışma oluştuğunda his kayıpları, uyuşma ve ağrılar ya da felç gibi ileri seviye durumlar görülebilir. 

Sinir sisteminde birçok etkene bağlı sıkıntılar yaşanabilir. Vücudun her bölgesinde ortaya çıkan sinir sıkışmaları, herhangi bir aktivite yaparken ya da aniden görülebilir. İlaçla tedavi edilmemesi halinde ilerleyen bu durum yaşam kalitesini olumsuz olarak etkiler. Şiddetli bir ağrı görülen bu sıkışmalarda kişinin acı eşiğine bağlı olarak artışlar görülebilir. 

Sayfa İçerikleri

Sinir Sıkışması Neden Olur?

Sinir sıkışması duruş problemleri ve yanlış oturma gibi fiziksel eylemlerin sonucunda ortaya çıkar. Sinir sıkışmasının en önemli nedenler şu şekildedir:

Duruş ve oturum pozisyonları sürekli yük binen organlarda sıkıntıya yol açar. Sinir sıkışması ameliyatı kısa sürede gerçekleşebileceği gibi uzun da sürebilir. Bazı sportif hareketler, stres, kemik erimesi ve obezite etkileriyle herhangi bir sinir sıkışması görülebilir. 

Sinir sıkışması, kişinin yaşam tarzı ve kemik mahmuzlarına göre değişmektedir. Uzun süre aynı hareketleri yapmak ve hatalı spor etkinlikleri gerçekleştirmek uyuşma ve ağrılara neden olur. His kaybı, seğirmeler ve sıcak soğuk hassasiyetleri gibi durumlar görülür. Sinir sıkışması vücudun hangi bölgesinde varsa o bölüme ameliyat yapılır. 

Sinir Sıkışması Nasıl Teşhis Edilir?

Sinir sıkışmasında tehlikeli ya da ani bir hareket yapılmadığı süre boyunca belirtiler yavaş yavaş gelişir ve bu belirtilere bakılarak sinir sıkışmasının teşhis edilmesi mümkün olur.

Kesin tanı nöroloji ya da ortapedi uzmanları tarafından yapılan testler sonucunda konulur. Aşağıdaki belirtiler mevcut olduğunda sinir sıkışması söz konusu olabilir:

Ayakta/Bacakta Sinir Sıkışması Ameliyatı

Ayak ve bacak bölgesindeki sinir sıkışması, yürüyüş ve dinlenme durumunda yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Kemik, kas, kıkırdak ve tendonlarda meydana gelen baskılar kişinin hareket kabiliyetini engeller. Böylece yürüme güçlüğü gibi durumlarla karşılaşması söz konusu olur. Kasları aşırı kullanma durumunda görülen bu sıkışmalar, iğneleme hissi, kas çekilmesi ve kas yorgunluğu gibi durumlarla kendini belli eder. İstemsiz kasılmalar yaralanma ve incinme sonrası olabildiği gibi aşırı kullanma nedeniyle de görülebilir. İlaçla tedavi edilen durumdan sonuç alınmazsa fizik tedavisi ve son olarak cerrahi tedavi seçeneklerinden yararlanılır. Ameliyat lokal anestezi ya da sedasyonla yapılır, hasta aynı gün taburcu olabilir.

Kalçada Sinir Sıkışması Ameliyatı

Kalçada eklemlerin uyumlu hareketlerin hasar görmesi ve sinirleri zedeleme durumunda sinir sıkışmaları görülür. Çocukluktan itibaren görülen bu problemler genelde kişinin yaşam kalitesini etkileyen raddeye ulaştığında doktor ziyareti gerektirir. Tedavisiz kalan sinir sıkışmaları kireçlenmeye neden olabilir. Fizik tedavi ve ilaçla tedaviden sonuç alınmazsa cerrahi tedavi iyileşme seçeneklerinden biri olur. Siyatik ağrılarına neden olan bu durumun tedavisi genelde fizik tedaviyle yapılır. Ameliyat lokal anestezi ya da sedasyonla yapılır, hasta aynı gün taburcu olabilir.

Dirsekte Sinir Sıkışması Ameliyatı

Kubital tünel sendromu adı verilen dirsekte sinir sıkışması, parmak uçlarını dahi etkileyen bir boyuta ulaşabilir. Ulnar sinirin iriyastonu geçici olabildiği gibi kalıcı da olabilmektedir.

El kaslarının çalışması için üç sinirin sorunsuz çalışması gerekir. Bunlar Radial, Medial ve Ulnar sinirlerdir. Herhangi birindeki sıkışıklık elin hareket kabiliyetini etkilemektedir. Bu sıkışmada dördüncü ve beşinci parmaklar geri kıvrılır ve klinik muayene sonucu tanı koyulur. Standart inceleme yöntemi olarak tercih edilen EMG tetkiklerine göre hastaya tedavi başlanır. İlaç ve fizik tedavi sonuç vermezse cerrahi müdahale kaçınılmaz olacaktır. Dirsek ve ellerde ağrı, küçük parmaklarda karıncalanma hissi, daha az kavrama gücü ve koordinasyon zorluklarıyla sorun kendini belli eder.  Dirsekleri sürekli bükmek ve aynı hareketleri yapmak problemin artmasına neden olabilir. Ameliyat lokal anestezi ya da sedasyonla yapılır, hasta aynı gün taburcu olabilir. 

Bilekte Sinir Sıkışması

El bileğinde yer alan kirişlerin ve eldeki ana sinirlerinden birinin geçmiş olduğu tünel şeklindeki yapı karpal tünel olarak adlandırılır.
Bileğin aşırı zorlanması, tekrarlayıcı hareketlerin yapılması, gebelik esnasında sıvı toplanması, romatoid artrit gibi bazı rahatsızlıklar karpal tünelde yer alan basıncın ve şişmenin artmasına ve beraberinde sinir sıkışmasına neden olmaktadır. Bu rahatsızlık ise  karpal tünel sendromu olarak adlandırılır.
Bilekte oluşan sinir sıkışması sonucunda karıncalanma hissi, uyuşma, ağrı ve nesneleri kavrama zorluğu gibi el fonksiyonlarında olumsuz semptomlar gözlenebilir.
En sık uygulanan tedavi yöntemleri ise ilaç kullanımı ve sinir sıkışması olan elin atele alınmasıdır. Bu yöntemlerden sonuç alınamaması durumunda ise ameliyat söz konusu olabilir.

Bilekte Sinir Sıkışması Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Karpal tünel sendromu ameliyatında avuç içerisine bileğe doğru kesik yapılır.  El siniri üzerinde olan basıncın azalması için, sıkışmaya sebep olan dokular kesilir ve estetik dikiş ile kesik kapatılır.

Sinirin görmüş olduğu zarar boyutu, ameliyat sonucunu etkilemektedir. Bu sebeple karpal tünel sendromu belirtileri mevcut ise en kısa sürede bir doktora başvurulmalı ve uygun tedaviye hemen başlanmalıdır.

Belde Sinir Sıkışması Ameliyatı

Belde sinir sıkışması ameliyatı genelde bel ağrılarıyla kendini gösterdiği için fıtıklarla karıştılır. Sinir yüzeyine yakın eklem bölgelerinde görülen bu sıkışmalar, bel fıtığı olarak adlandırılır. Fazla kilo ve hareketsiz yaşama sahip olanların risk altında olduğu bu hastalık ağır yük kaldırma ve eşyaları itip çekme gibi ters hareketlerle ortaya çıkar. MR ile tanılanan bu problemin başlangıç aşamasında bile hastanın ağır eşyaları taşımaması gerekir. Otururken belin yastıkla desteklenmesi, pencere ve klima önlerinden uzak durulması gerekir. Kas gevşeticiler ve fizik tedavi sonuç vermezse, fıtığın çökmesini sağlayacak tedavi yöntemleri kullanılabilir. Hastanın şikayetleri devam ederse cerrahi müdahale şarttır. Mikro cerrahi ve klasik açık ameliyat tekniği hastanın durumuna göre uygulanır. 

Ofis Çalışanlarında ve Araç Kullananlarda Sinir Sıkışması

Özellikle ofis çalışanları masa başında çalışırken dirseklerini yoğun bir şekilde masaya dayadıklarında dirsek bölgesinde sinir sıkışmasını daha sık yaşarlar. Ancak dirsek bölgesinde gerçekleşen sinir sıkışmasının en önemli nedeni olarak ulnar sinirin sıkışması ya da tahriş olması olarak gösterilir. Ofis çalışanları masaya dayanan dirsek bölgesinin baskı altında kalması sonucunda sinir sıkışmaları yaşabilirler.

Araç kullanan kişilerde ofis çalışanlarında olduğu gibi dirsek bölgesinde sinir sıkışması ile karşı karşıya kalabilirler. Özellikle mesleği şoför olan bireylerde bu durum daha sık olabilmektedir. Araç kullanırken kolunu cama dayayan şoförler sinir sıkışması yaşayabilirler. Bunun önüne geçebilmek için kol, sürüş anında araç kol dayama yerine oturtularak dinlendirilebilir.

Torasik Çıkış Sendromu

Göğüs bölgesinin üst kısmında yer alan sinirler ve kan damarları üzerindeoluşan baskıya bağlı olarak el, kol ya da omuz bölgesindeki bir dizi semptom sonucunda torasik çıkış sendromu oluşmaktadır.

Birinci kaburga ve köprücük  birbirine çok yakın olduğu durumlarda kan damarları ve bu önemli sinirler sıkışabilmektedir. Bu durum torasik çıkış sendromu olarak adlandırılır. Kaburga, boyun ya da köprücük kemiği travması, tenis, voleybol, yüzme ya da golf gibi spor dalları, sırt yaralanmaları, bilgisayar kullanımları ve duruş bozuklukları gibi bazı nedenler sonucunda ortaya çıkabilir.

Hareket kısıtlanması, kolda, şişlik, ağrı ya da sıra dışı oluşan kızarıklık, boyun ağrısı, his kaybı, boyun bölgesinde kolda ya da elde kavrama zayıflığı gibi belirtiler gösterebilmektedir.

Sinir Sıkışması Tedavisi Ertelendiğinde Felç Riski Var

Sinir sıkışması semptomları 7 ila 10 gün arasında sürmesi normal bir süreçtir. Ancak üç haftadan daha uzun sürüyor ise bunun sebebi mutlaka araştırılmalı ve uygun tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Sinir sıkışmasında erken tanı konulması önem taşımaktadır.

Önemsenmeyen ve ertelenen sinir sıkışmalarında doğru zamanda müdahale edilmemesi halinde kas atrofisi gelişmektedir. Bu durum sonucunda sinir o bölgede yer alan çalışmasını minimalize etmiş ve uyarı gelmemesi ile kas erimesi başlamıştır.

Kas erimesi, eklem ve kolda yer alan kasların fonksiyonlarının azalması olarak açıklanabilir. Ortaya çıkan bu güçsüzlük sonuç olarak kısmi felç oluşmaya kadar ilerleyebilmektedir. Felç, söz konusu olduğunda hasta tedavi edilmek istese bile uygulanacak medikal tedavi ve cerrahi müdahaleler sınırlı olabilir.

Kapalı Cerrahi Hızlı İyileşme Sağlayabilir

Hafif, orta ve ağır şiddette görülmekte olan sinir sıkışması semptomlarında hafif ve orta şiddette olduğunda ilk olarak medikal tedavi ve egzersiz yöntemi ile tedavi uygulanabilir. Ameliyat ise son tercih olacaktır.

Gerekli durumlarda uygulanan cerrahi müdahalelerde kapalı cerrahi tercih edilir ve hastanın konforu açısından önem taşımaktadır. Kapalı cerrahi müdahalede 1 cm. ebatlarında küçük kesiler ile sinir sıkışmalarına midahale edilir. Hastaya anestezi uygulanmaz ve herahni bir hazırlık aşaması yoktur. Müdahalenin süresi ise uygulama yapılan bölgeye göre değişir ancak yaklaşık 30 dakika sürebilir. İşlem sonrasında hastaların yaklaşık üç gün dinlenmesi ve sonrasında işe dönebilecekleri tavsiye edilir.

 

Sinir Sıkışması Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Sinir sıkışması ameliyatı genel ya da lokal anestezi ile yapılır. Siniri sıkıştıran disk adı verilen kısımın çıkarılması gerekir. Kapalı ya da açık teknikle başarıyla gerçekleştirilen ameliyat sonrası hastanın yine aynı sorunu yaşaması söz konusu olabilir. Kilo vermesi gereken hastaların diyet programlarına uyması, egzersiz yapacak hastaların ise doktorun önerdiği egzersizleri aksatmadan uygulaması gerekir. Belde sinir sıkışması ameliyatı yapılırken ihtiyaç duyulan çok sayıda hareketin yavaşça yapılması gerekir. Hastaların ağır işler yapmaktan kaçınması çok önemlidir. 

Genel olarak lokal anestezi ve sedasyon yöntemin tercih edildiği operasyonda sorunlu bölgeye mini bir kesi açılarak girilir. Ameliyat bölgesinde laparoskopik cerrahi tekniği uygulanarak minimal inivaziv yaklaşımlar uygulanır. Böylece ameliyatın yapıldığı bölgede iz çok azdır. Tabi en önemlisi hastanın günlük yaşamına daha kolay dönebilmesi ve komplikasyonların az olmasıdır. 

Ortalama 10-30 dakika arasında süren bu operasyon sonrasında hasta 2-3 saat dinlenir ve taburcu olur. Ertesi gün işe dönebilir. Bazı ağrıların yaşanması normaldir ve ağrı kesicilerle ağrılar azalabilir. 

Sinir Sıkışması Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Operasyon yapılan bölgenin iyileşme sürecini hızlandıracak çok sayıda ilaç ya da egzersiz tavsiye edilebilir. Bu durum tamamen hastaya özeldir. Ameliyattan sonrası aşağıdaki durumlara dikkat edilmelidir.

Ameliyatsız Sinir Sıkışması Tedavisi

Ameliyatsız sinir sıkışması tedavisinde ilaçlar ve fizik tedavi egzersizleri kullanılır. Bu yöntemler sonuç vermezse cerrahi müdahaleler uygulanır. İlk aşamada hastanın şikayetini gidermek üzere kas gevşeticiler, fizik tedavi uygulamaları ve son aşamada cerrahi müdahale en iyi sonucu verecektir. 

Sinir Sıkışması Ameliyatları Sonrası Şişlik

Ameliyat yapılan bölgede şişlik ve ödem görülebilir. Bu durumda hekimin dikkate alınması ve bilgilendirmesi gerekebilir. Hastanın sağlığını olumsuz etkileyecek çok sayıda temas ve özensiz yara bakımı ameliyat sonrası süreci zorlandırabilir. Alerjik tepkimeler ve kızarıklık gibi tahriş durumları da kesi bölgesinde görülebilir. Bu tür riskler beklendik sonuçlardır. Ancak olağan dışı bir durum söz konusuysa ilaç ya da krem uygulamaları tercih edilebilir. 

Sinir Sıkışması Ameliyatı Fiyatları

SGK tarafından karşılanan bir sağlık sorunu olan sinir sıkışması ameliyatları, sosyal güvencesi olmayan hastalar için ücretlidir. Devlet hastanelerinde 3,200 TL, özel hastanelerde ise hastanenin ününe ve doktorların tecrübe yılına göre değişen fiyatlarla ameliyat yapılır. 

Sinir Sıkışması ile İlgili Sorulan Sorular

Stres Sinir Sıkışmasına Neden Olur mu?

Sinir sıkışmasına sebep olan etkenler arasında stres direk olarak yer almamakta ancak yoğun stres altında çalışan kişilerin birçoğunda sinir sıkışması rahatsızlığı söz konusu olmaktadır.

Özellikle kol bölgesinde ortaya çıkan sinir sıkışması, sinir aktivitesinin artması ve sinir kanalı ile temas eden kasların gerilmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Stres kaynaklı sinir sıkışmaları ise stres faktörünün iyileşmesi sonucunda kendi kendine iyileşme göstermektedir.

En Sık Hangi Sinirler Sıkışır?

Kişilerde en sık olarak el bileğinde görülen ve karpal tünel sendromu olarak adlandırılan sinir sıkışması yaşanır. Özellikle gece saatlerinde daha da belirginleşen ve ilk üç parmakta karıncalanma ile beraber uyuşma hissi, zaman zaman da kuvvet kaybı ile beraber kol ağrısı ile kendini gösterir.

Diğer sık görülen sinir sıkışması ise dirseklerde yaşanan ve kübital tünel sendromu olarak adlandırılan sıkışma türüdür. Dirsek bölgesinden itibaren dördüncü ve beşinci parmaklara kadar uzanarak ağrı ve uyuşma hissi ile beraber parmaklarda güçsüzlük hissi ile kendini gösterir.

Son olarak ise, boyun kaslarında kasılma ve spazm ile bağlı ve son yıllarda daha sık olarak görülmekte olan torasik çıkış sendromudur. Kola doğru giden ve tüm sinirleri içermekte olan sinir ağının boyun kasları arasında sıkışması sonucunda gelişmekte ve kolun tamamında ağrı ve uyuşukluk ile semptom göstermektedir.

Sinir Sıkışması En Sık Kimlerde Görülür?

Sinir sıkışması, herhangi bir yaş aralığı ya da iş grubuna bağlı olamayacak kadar sık görülen rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Sinir sıkışmasının beraberinde ortaya çıkan rahatsızlıklarda tetikleyici olarak belirtilen sıkışma sonucunda, bu sağlık sorununu yaşayan kişilerin profili incelendiği zaman çoğunlukla vücudunun herhangi bölgesi ile farkında olmadan ters hareket yapan ve ağır işlerde çalışan kişilerde görüldüğü gözlemlenmiştir. Beden işçileri ve ofis çalışanları da bu grupta yer almakta ve meslek hastalıkları arasında da yer almaktadır.

Ağır Sporlar Sinir Sıkışmasına Neden Olur mu?

Ağır spor dallarını yapıyor olmak sinir sıkışmasına direkt olarak etki etmez fakat yeni spora başlamış olan bir kişi, gereğinden fazla yükün altına girerek ve bunu kaldırmaya çalışması neticesinde yaşanacak olan olumsuzluklar sonucunda sinir sıkışması görülebilir.

Sinir Sıkışması Nasıl Önlenebilir?

Birçok kişinin hayatı boyunca en az bir kez yaşamış oldu sinir sıkışması rahatsızlığından korunabilmek için birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Sürekli hale getirilebilecek ve her daim dikkatli davranılması gereken bu yöntemler ile beraber risk en aza kadar inebilir ve en doğru sonuçların alınabileceği tedavi yöntemleri ile önlemleri kişiler kendileri oluşturabilir.Herkesin yapabileceği ve basit olan alternatif yöntemlerin bulunduğu bu alanda sinir sıkışması rahatsızlığının görülme ihtimali en aza indirilmiş olacaktır.

Sinir Sıkışması Ne Kadar Sürmektedir?

Sinir sıkışmasına neden olan etkenlerden biri yapılan ani hareketlerdir. Sinir kanalını baskı altına almakta olan ani hareketlerden sonra ortaya çıkabilecek sinir sıkışması kısa süre içerisinde ortadan kalkmaktadır. Ani belirtiler gösteren ve şiddetli olabilen bu durum, herhangi bir kalıcı sorun teşkil etmemektedir.

Fiziksel bazı nedenlerden kaynaklanan ve sinir kanalını sürekli baskı altında tutabilen durumlar sonucunda ise sinir sıkışmaları çok daha uzun süre yaşanabilmektedir. Bunun sonucunda bazıları fizik tedavi yöntemleri doğrultusunda ortadan kalkabilir, bazıları ise cerrahi müdahale gerektirebilir.
Fizik tedavi süreci iki ay ila on ay arasında sürebilmektedir. Cerrahi müdahale sonrasında ise işlem uygulanan bölgenin kendini toparlayabilmesi ortalama iki aylık bir süreyi kapsamaktadır.