Günümüzde rahim sarkması ameliyatı sayısı her geçen gün çoğalıyor. Bu tip bir sarkma, kadınların çocuk doğurmak ve büyütmek ile zaten zor geçen hayatlarına eklenen bir dert örneği sayılmalıdır. Kadın iç üreme organları arasında olan uterusta görülen hastalıklar kadın doğum uzmanlarının (jinekologların) ilgi alanı içindedir.
Kadın vücudunun en özel organlarından biri rahimdir. Dölyatağı olarak söylendiğinde daha anlaşılır hale gelen bu organın tıptaki adı uterus’tur. Nasıl söylenirse söylensin bu organ bir hücreden bir bebeğe dönüşümün sağlandığı yataktır. Dünyanın en korunaklı yeridir. İyileşen ve iyileştiren bir organdır. Guinness Rekorlar Kitabı’nda dişlerin akıl almaz gücünden bahsedilir ama rahim kaslarının da inanılmaz derecede güçlü olduğunu normal doğum yapmış kadınlar hemen hatırlatacaklardır.
Rahim sarkmaları ve tedavisi için yapılan rahim sarkması ameliyatı hakkında bilgi verirken Kegel egzersizlerinden bahsetmek de kadınların yararına olacaktır. Pelvik taban egzersizleri olarak da bilinen bu hareketlerin amacı vaginayı çevreleyen kasları güçlendirmektir. (Bu bölgedeki kaslar cinsel ilişki sırasında da yoğun olarak çalıştığı için aşk kasları olarak da geçer.) Vagina ile onu çevreleyen kaslar, mesane (idrar torbası), ince bağırsaklar ve rektum bölgesi (kalın bağırsağın makata yakın olan ilk 12 cm’lik kısmı) pelvik taban üzerinde bulunur. Temelde idrar kaçırmayı önleme amaçlı yapılan bu hareketler mesanenin komşusu olan rahim üzerinde de etkilidir, onu tutan bağ dokunun güçlenmesini sağlar. Leğen bölgesi kaslarının sıkılması, beş saniye tutulması ve beş saniye rahat bırakılması, bu hareketin üst üste beş kere tekrarlanması biçiminde yapılabilir. Otururken, TV seyrederken bile denenebilir. Fakat idrar boşaltması sırasında yapılması tavsiye edilmiyor. Ayrıca bu hareket kalça kaslarının sıkılıp bırakılması değildir, vagina çevresi kaslarının çalıştırılmasıdır.