Rahim Alma Ameliyatı

Çok sayıda kişinin merak ettiği ve kadınlarda görülen kanser türlerinden olan rahim alma ameliyatı cerrahi bir iyileştirme yöntemidir. Tedavinin radyolojik ve kemoterapi süreci de söz konusu olmaktadır.

Rahim kanserlerinin cerrahi tedavisi, hastalığın en başarılı sonuçlar alınan şekillerinden biridir, ameliyatlarda başarılı sonuçların alınması oranları hastanın durumuna göre değişmektedir. Çoğu zaman kadınların muayene için çekindiği jinekolojik hastalıklar, ilerlediği zaman teşhis edilir. 

Rahim alma ameliyatı, histerektomi olarak bilinmektedir. Yaş ilerledikçe kendini daha fazla ortaya çıkarmaya başlayan bu durum, alternatif yöntemler kullanılarak çözüm üretmektedir. Doğum yapmamış olan kadınlarda farklı, doğum yapan kadınlarda farklı sonuçlar alınması mümkün olur. 

Kadınların yaşı ilerledikçe en sık görülen kanser çeşitlerinden biri rahim kanseridir. Erken tanı ve tedavi yöntemleri kullanılarak rahmin alınması mümkün olur ve hastalık büyük oranda iyileşir.

Bazı durumlarda organlara metastaz yapması halinde yayılma söz konusu olabilir. Ciddi bir sorun olan metastaz söz konusu olduğunda, kemoterapi ve radyoterapi birlikte kullanılarak tedavinin gerçekleşmesi mümkün olacaktır. 

Dört çeşit histerektomiden bahsedebiliriz. Açık teknikle uygulanan ameliyatta iyileşme süresi gerçekten de uzun olabilir. Ancak çoğu zaman, ülkemizde başarıyla yapılan kapalı tekniklerin uygulanması tercih edilmektedir. 

Hastanın yaşına göre değişecek olan operasyon yumurtaları etkiler ve çeşitli hastalıklara neden olabilir. Bu durumda iyi bir inceleme yapılarak hastanın çocuk arzusu, yaşı ve durumu ele alınır. Hastaların kanama, ağrı gibi belirtileri olması halinde hekime başvurması gerekir. 

Sayfa İçerikleri

Rahim Ağzı Kanseri

Rahim ağzı kanseri genç yaşlarda da görülebilen bir sorundur. Dünya genelinde ortalama 500 bin yeni rahim ağzı vakası vardır. 30 yaşından itibaren görülmeye başlayan bu kanser, kolayca tespit edilerek erken tanılamayla tedavi edilebilir.

Serviks kanserinin risk faktörü HPV virüsleridir. Genital siğillere neden olan bu durum, uzun süre bulgu da vermeyebilir. Rahim ağzı kanserinin önemli nedenlerinden biri olan bu virüs cinsel yolla bulaşmaktadır. 

Rahim ağzı kanserinin belirtileri genelde birbirine benzerdir:

Hastalığı tanılamak için tercih edilen yöntem PAP Smear testleridir. Aktif cinsel yaşamı olan kadınlarda yılda bir kere yapılması gereken bu testte rahim ağzı olup olmadığı ortaya çıkacaktır. Bazen HPV tarama testleri de beraberinde yapılabilir. 

Soğuk Konizasyon

Konizasyon uygulaması, serviks kanserlerinde tanılama amacıyla yapılan bir uygulamadır. Çocuk sahibi olan hastalar için tercih edilir. Özellikle temiz tedaviler söz konusu olduğunda başarılı sonuçların alınması mümkündür.

İlk evre ve erken dönem serviks kanserlerinde bu yöntem sıkça kullanılmaktadır. Yayılım riski %1’in altında bulunan kanser türlerinde çok sık uygulanmaktadır. 

Rahim Alma Nedir?

Jinekologların sıkça yaptığı ameliyatlardan biri olan rahim alma ameliyatı, karnın alt bölgesindeki düz kasın alınmasıdır. Doğumdan sonra büyüyen rahim ortalama bir yumruk büyüklüğündedir.

Menopoza girildiğinde ise küçülmeye başlar. Hormonların etkisiyle küçülen rahmin yumurtalıklar aracılığıyla hormon oluşturur ve regl dönemi başladığından menopoza kadar yumurta oluşumu devam eder.

Rahmin bir kısmının ya da tamamının yumurtalıklar beraberinde alınması durumuna rahim alma denir. Rahim alma ameliyatı sonrası bazı durumlarda kemoterapi ve radyoterapi uygulanır. 

Ameliyat sonrası yapılan ilaç tedavisinin başarıya ulaşması için doktor kontrollerinin aksatılmaması ve sağlıklı bir iletişim dahilinde sürecin takip edilmesi gerekir.

Rahim almada yumurtalıkların alındığı ve alınmadığı iki farklı teknik uygulanır.

35 yaş altı hastalarda rahmin alınması tercih edilmez. Rahmin alınması kalp hastalıklarında riskin artmasına ya da yüksek tansiyona neden olabilir. 

Rahim Hangi Durumlarda Alınır?

Her jinekolojik şikayette farklı bir tedavi yöntemi uygulanır. Özellikle kanser olguları söz konusu olduğunda günümüzde yapılan tetkiklerle erken teşhis fırsatları söz konusu olmaktadır. Bu durumda yaşam süresi uzar ve hastalık başarıyla tedavi edilir.

Hastalığın derecesine göre kısmi ya da tamamıyla alınan rahim çıkarılınca bazen yumurtalıklar da alınır. Ancak bu çoğu insanın hayal ettiği gibi kadınlığı ve cinselliği bitiren bir şey değildir. 

Çocuk sahibi olan ve 40 yaş üzeri olan kadınlarda aşırı kanama ve regl düzensizlikleriyle kendini gösteren kanser, dayanılmaz ağrılara da neden olabilir. Menopoz öncesinde ya da sonrasında görülebilen kanser türlerinde cerrahi yöntem, hastanın çocuk sahibi olup olmamasına göre değerlendirilir.

Bu yüzden rahim alma ameliyatı yapılacak olan hastaların bu tür bilgilerinin değerlendirilmesi gerekir. Düzenli olarak jinekolojik muayene yaptıran kadınlar erken teşhisle kanserden kurtulabilir. 

İyi ya da kötü huylu rahim yumruları olan miyomlar, çok kadında olur ve fark edilmezler. Kansere dönüşme riskleri de son derece düşüktür. Ancak kötü huylu olan ve tedavi edilmesi gereken durumlarda ameliyat kaçınılmazdır. 

Histerektomi şu durumlarda yapılması zorunlu bir ameliyattır:

Histerektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Öncelikle hastanın teşhisini netleştirecek olan tetkikler yapılır. Laparoskopik incelemeler yapılarak rahim içi durum incelenir. Açık ya da kapalı ameliyat tekniğinin hangisi tercih edilecekse ona göre bir inceleme yapılır. Bu incelemeler doğrultusunda hastanın tedavisine başlanır. 

Açık ameliyat, bilinen en eski yöntemlerden arasındadır. Bu yüzden doktorun tercihi ve hastanın durumuna göre en uygun tedavi şekli buysa tercih edilir. Kesi bölgesinde iz kalacağı için iz bırakan bir operasyondur. Bu yüzden kesi bölgesinde enfeksiyon riski her zaman vardır. 

Abdominal Histeektomi adını verdiğimiz yöntemde, rahme ulaşmak için alt karın kısmından kesi açılarak rahim alınır. Uzun bir iyileşme süreci vardır ve ameliyattan sonra iz kalma durumu da yaşanabilir. 

Vajinal histereküomi ise en çok tercih edilen yöntemdir. Çünkü bölgenin iyileşmesi daha kısa sürede olur ve iz kalacak bir durum yoktur.

Kapalı ameliyat teknikleri kullanıldığında ise hastaların kısa sürede iyileşmesi sağlanır. Uzun süren bir ameliyattır. Bu yüzden ameliyat ekibinin de uygulama yapan ekibin bilgili, deneyimli olması gerekir. 

Laparoskopik hiterektomi ameliyatla özel aletlerle gerçekleştirilerek, karın içinden minimal kesiler yapılan minimal inivaziv yaklaşım geliştirilmektedir. Kameralar yardımıyla uygulama yapılan ameliyatta başarı oranını etkileyen en önemli detay, hastanın buna uygun olup olmadığıdır. 

Son tercih edilen teknik ise Robotik histerektomi uygulamasıdır. Bu da laparoskopiden farklı olarak üç boyutlu bir görüntü sağlamaktadır. 

Rahim alma ameliyatı yapılan durumlarda mutlaka kapalı teknik kullanılmaktadır. Hastanın iyileşme sürecini kolaylaştırmak ve uygulamayı başarılı bir şekilde gerçekleştirmek için en uygun teknik belirlenir. 

Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Ameliyat olacak olan hastalara yapılması gereken birçok tetkik vardır. Tüm tetkiklerin sorunsuz olarak yapılması teşhis açısından önemlidir. Bu yüzden idrar tahlili, kan tetkikleri, akciğer filmi, EKG ve genel muayene gereklidir.

Operasyondan önce lavman uygulaması yapılır. Bu şekilde hekim daha rahat çalışarak  zorlanmasını önler. Kesinlikle kan sulandırıcı ilaçlar ve alkol kullanılmaması sigara bırakılmalıdır. 

Doktorun gerekli muayene işlemlerinden ona yapılan tetkiklerin sonucuna göre hastaya ameliyat günü verilir. Ameliyatlar genel anestezi altında yapılır. Ortalama 1 saat süren ameliyatlardan sona hasta 1 gün hastanede kalır. İyileşme süresi ortalama 1 haftadır. 

Histerektomi Ameliyatı Sonrası

Her cerrahi operasyonda olduğu gibi histerektomi ameliyatında da tedavi seçeneğine göre iyileşme süreci belirlenmektedir. Ortalama 1 hafta içinde her şey normale dönmeye başlar. Özellikle kanamanın ne zaman biteceği konusunda sorular soran hastalar için de bu süre 1 haftadır. Ameliyattan sonra sigara ve alkol kullanılmamalıdır. 

Hastanın ameliyatı açık teknikle gerçekleşmişse mutlaka gereken tedbirler alınarak sürecin kontrol edilmesi gerekir. Hastanın hekimle iletişim içinde olması ve sorunlarını mutlaka bildirmesi önemlidir. Hastaların endişelerini gidermek için hekimler olası riskleri zaten ameliyat öncesinde bildirmektedir. Ameliyattan genelde aşağıdaki şikayetler görülmektedir:

Ameliyatsız Tedavi Mümkün Mü?

Ameliyatsız olarak uygulanan cerrahi tedavi sadece aciliyet gerekmeyen durumlarda yapılır. Bu durum çocuk sahibi olmak isteyen hastalar içindir. Yaşamsal risk söz konusu olduysa rahim alma ameliyatı  da öncelikli tedavi şeklidir.

Mutlaka tercih edilmesi gereken ameliyat, sonrasındaki tedavi süreci de söz konusu olursa başarıyla sonuçlanan bir operasyondur. 

Rahim Alma Ameliyatı Fiyatları

Histerektomi, SGK kapsamında yapılan bir ameliyattır. Eğer sigortanız yoksa devlet hastanelerinde 4 bin TL’den başlayan fiyatlarla yapılır. Ancak özel hastanelerde bu fiyatlar daha yüksek bir seviyede seyredebilir. Özellikle hastaların doktor seçimlerine göre hastanedeki fiyatları da değişmektedir. 

Polipler Tekrar Eder Mi?

Ameliyattan sonra rahim alınır ve hastalığın tekrarlama ihtimali de azalır. Ancak hastalığın başka organlara sıçraması durumunda çevre organlarda görülmesi mümkündür. Bu durumun kontrolünün sağlanması için riski yüksek hastalara kemoterapi ve radyoterapi uygulaması yapılır. 

Rahim Ameliyatı Sonrası İdrar Kaçırma

Ameliyattan sonra idrar kaçırma sorunu görülmez. Çünkü hastanın zaten mevcut olan idrar sorununu da hekime iletmesi halinde tedavi yapılır. Bu tür bir sorunu olmayan ama ameliyat olduktan sonra idrar kaçırmaya başlayan hastalar için hekimlerine danışmalarını tavsiye ediyoruz. 

Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ameliyat sonrasında oldukça fazla risk vardır. Bu durumlar herkesi etkiler mi etkilemez mi bilinmez ancak ortalama olarak benzer bildirimler ifade edilmektedir. 

Rahim Alma Sonrası Cinsellik

Ameliyattan sonra 6. Haftadan itibaren cinsel ilişkiye girilebilir. Ancak hekime muayene olmadan cinsel ilişkiye girilmemesini tavsiye ediyoruz. Hastanın rahmiyle birlikte yumurtalıkları alınmışsa hasta menopoza girecektir. Bu da doğurganlığını etkileyen bir durumdur.

Rahmin alınması, cinsel ilişkiye girilmesini önleyen bir durum değildir. Yumurtalıklarla beraber alınmış olan rahim cinsel uyarılma süresinin uzamasına neden olur. Kuruluk gibi sorunlar da görülebileceğinden kayganlaştırıcılar yardımıyla cinsel ilişkiye girilebilir. 

Histerektomi Sonrası Gebelik

Rahmi alınan hasta regl olamaz ve hamile kalamaz. Bu durum ameliyattan önce konuşulmalıdır. Hasta gebelik düşünüyorsa ve imkan varsa sonraki süreçte ameliyat yapılabilir. Ancak üreme sistemini etkileyen bu durum, gebe kalmayı önleyecektir.

Oldukça önemli bir süreç olan ve gebelik riski minimumda olan hastalara danışılarak ameliyat yapılır. Çocuk sahibi olmak isteyen ve buna imkanı olan hastalar için özel bir süreç gerekir. Bu sürecin en iyi şekilde ilerlemesi için doktor seçimi konusunda iyi bir karar vermeli ve tedaviye başlamalısınız.

Bazen gebelikte de miyom oluşabilir ve bu durum doğumdan sonra kendiliğinden düzelebilir. Bu yüzden açık ya da kapalı ameliyat teknikleri kullanılarak tedavinin gerçekleşmesi söz konusu olabilir. 

Miyomlar Nükseder Mi?

Poliplerin tekrarlaması mümkündür. Ayrıca başka organlara sıçrama durumu varsa bu açıdan değerlendirilerek ele alınır. Cerrahi onkoloji uzmanı beraberinde hastanın durumu değerlendirilir.

Ameliyat sonrası kontrollerde nüksedip nüksetmediği de erkenden tespit edilebilir. Bu tür kanserler 5 yıl içinde nüksetmezse, nüksetme ihtimali azalmaya başlar. Yaklaşık olarak %15’lik bir hasta grubunda nükseden durum, düzenli takip edilerek kontrol altında tutulabilir. 

Miyom sorunun cerrahi tedavisi oldukça kolaydır. Bu yüzden rahmin iç kısmından kaynaklanan miyomlar dahi kolayca alınabilir. İlerleyen yaşlarda görülen ve çocuk isteği olmayan hastalar, cerrahi olarak tedavi edilebilir. Jinekolojik kontroller ve muayeneler devam ederek hastanın tedavi edilmesi mümkün olabilir. 

Rahim alma ameliyatından cinsellik etkilenir mi?

Birçok hastanın yanıldığı konuların başında gelen rahim alma ameliyatları, kadınların cinselliğini etkilemez. Sadece regl kesilir ve çocuk sahibi olunmaz. Cinsellik vajina dahilinde olan bir durumdur. Rahmin bu bölgeyle ilgisi yoktur. 

Histerektomiden sonra adet görülür mü?

Histerektomi ameliyatı regle neden olan rahmin alınmasıdır. Bu yüzden ameliyattan sonra adet görülmez ve hasta menopoza girmiş olur. Dolayısıyla çocuk sahibi de olunmaz. Yumurtalıklar alınmamışsa hasta çocuk sahibi olabilir.

Rahim ameliyatından sonra kanama görülür mü?

Ameliyattan sonra kanama görülmesi normaldir. Bu süreç iyileşmenin dahilindedir. Ancak olağan dışı ve beklenmedik kanamalar görülürse hemen hekim bilgilendirilmeli ve hastaneye gidilmelidir. 

Rahim alma ameliyatı sonrası ağrılar ne zaman geçer?

Ağrılar ağrı kesici ve antibiyotiklerin yardımıyla kısa sürede geçer. Hastanın acı eşeğine göre değişen ağrı oranı 1 hafta içinde geçecektir. Tam iyileşmenin gerçekleşmesi 15 günü bulabilir.