Çok sayıda kişinin merak ettiği ve kadınlarda görülen kanser türlerinden olan rahim alma ameliyatı cerrahi bir iyileştirme yöntemidir. Tedavinin radyolojik ve kemoterapi süreci de söz konusu olmaktadır.
Rahim kanserlerinin cerrahi tedavisi, hastalığın en başarılı sonuçlar alınan şekillerinden biridir, ameliyatlarda başarılı sonuçların alınması oranları hastanın durumuna göre değişmektedir. Çoğu zaman kadınların muayene için çekindiği jinekolojik hastalıklar, ilerlediği zaman teşhis edilir.
Rahim alma ameliyatı, histerektomi olarak bilinmektedir. Yaş ilerledikçe kendini daha fazla ortaya çıkarmaya başlayan bu durum, alternatif yöntemler kullanılarak çözüm üretmektedir. Doğum yapmamış olan kadınlarda farklı, doğum yapan kadınlarda farklı sonuçlar alınması mümkün olur.
Kadınların yaşı ilerledikçe en sık görülen kanser çeşitlerinden biri rahim kanseridir. Erken tanı ve tedavi yöntemleri kullanılarak rahmin alınması mümkün olur ve hastalık büyük oranda iyileşir.
Bazı durumlarda organlara metastaz yapması halinde yayılma söz konusu olabilir. Ciddi bir sorun olan metastaz söz konusu olduğunda, kemoterapi ve radyoterapi birlikte kullanılarak tedavinin gerçekleşmesi mümkün olacaktır.
Dört çeşit histerektomiden bahsedebiliriz. Açık teknikle uygulanan ameliyatta iyileşme süresi gerçekten de uzun olabilir. Ancak çoğu zaman, ülkemizde başarıyla yapılan kapalı tekniklerin uygulanması tercih edilmektedir.
Hastanın yaşına göre değişecek olan operasyon yumurtaları etkiler ve çeşitli hastalıklara neden olabilir. Bu durumda iyi bir inceleme yapılarak hastanın çocuk arzusu, yaşı ve durumu ele alınır. Hastaların kanama, ağrı gibi belirtileri olması halinde hekime başvurması gerekir.
Ameliyattan sonra 6. Haftadan itibaren cinsel ilişkiye girilebilir. Ancak hekime muayene olmadan cinsel ilişkiye girilmemesini tavsiye ediyoruz. Hastanın rahmiyle birlikte yumurtalıkları alınmışsa hasta menopoza girecektir. Bu da doğurganlığını etkileyen bir durumdur.
Rahmin alınması, cinsel ilişkiye girilmesini önleyen bir durum değildir. Yumurtalıklarla beraber alınmış olan rahim cinsel uyarılma süresinin uzamasına neden olur. Kuruluk gibi sorunlar da görülebileceğinden kayganlaştırıcılar yardımıyla cinsel ilişkiye girilebilir.
Rahmi alınan hasta regl olamaz ve hamile kalamaz. Bu durum ameliyattan önce konuşulmalıdır. Hasta gebelik düşünüyorsa ve imkan varsa sonraki süreçte ameliyat yapılabilir. Ancak üreme sistemini etkileyen bu durum, gebe kalmayı önleyecektir.
Oldukça önemli bir süreç olan ve gebelik riski minimumda olan hastalara danışılarak ameliyat yapılır. Çocuk sahibi olmak isteyen ve buna imkanı olan hastalar için özel bir süreç gerekir. Bu sürecin en iyi şekilde ilerlemesi için doktor seçimi konusunda iyi bir karar vermeli ve tedaviye başlamalısınız.
Bazen gebelikte de miyom oluşabilir ve bu durum doğumdan sonra kendiliğinden düzelebilir. Bu yüzden açık ya da kapalı ameliyat teknikleri kullanılarak tedavinin gerçekleşmesi söz konusu olabilir.
Poliplerin tekrarlaması mümkündür. Ayrıca başka organlara sıçrama durumu varsa bu açıdan değerlendirilerek ele alınır. Cerrahi onkoloji uzmanı beraberinde hastanın durumu değerlendirilir.
Ameliyat sonrası kontrollerde nüksedip nüksetmediği de erkenden tespit edilebilir. Bu tür kanserler 5 yıl içinde nüksetmezse, nüksetme ihtimali azalmaya başlar. Yaklaşık olarak %15’lik bir hasta grubunda nükseden durum, düzenli takip edilerek kontrol altında tutulabilir.
Miyom sorunun cerrahi tedavisi oldukça kolaydır. Bu yüzden rahmin iç kısmından kaynaklanan miyomlar dahi kolayca alınabilir. İlerleyen yaşlarda görülen ve çocuk isteği olmayan hastalar, cerrahi olarak tedavi edilebilir. Jinekolojik kontroller ve muayeneler devam ederek hastanın tedavi edilmesi mümkün olabilir.
Rahim alma ameliyatından cinsellik etkilenir mi?
Birçok hastanın yanıldığı konuların başında gelen rahim alma ameliyatları, kadınların cinselliğini etkilemez. Sadece regl kesilir ve çocuk sahibi olunmaz. Cinsellik vajina dahilinde olan bir durumdur. Rahmin bu bölgeyle ilgisi yoktur.
Histerektomiden sonra adet görülür mü?
Histerektomi ameliyatı regle neden olan rahmin alınmasıdır. Bu yüzden ameliyattan sonra adet görülmez ve hasta menopoza girmiş olur. Dolayısıyla çocuk sahibi de olunmaz. Yumurtalıklar alınmamışsa hasta çocuk sahibi olabilir.
Rahim ameliyatından sonra kanama görülür mü?
Ameliyattan sonra kanama görülmesi normaldir. Bu süreç iyileşmenin dahilindedir. Ancak olağan dışı ve beklenmedik kanamalar görülürse hemen hekim bilgilendirilmeli ve hastaneye gidilmelidir.
Rahim alma ameliyatı sonrası ağrılar ne zaman geçer?
Ağrılar ağrı kesici ve antibiyotiklerin yardımıyla kısa sürede geçer. Hastanın acı eşeğine göre değişen ağrı oranı 1 hafta içinde geçecektir. Tam iyileşmenin gerçekleşmesi 15 günü bulabilir.