Penil Protez Ameliyatı

Penil protez implantasyonu, penis protezi, yapay penis operasyonu gibi isimlerle genel bilgi verilen kaynaklarda geçen  penil protez ameliyatı erektil disfonksiyon (sertleşme bozukluğu) yaşayan hastalara uygulanan en etkin tedavi şeklidir. Bu hastalar ilaçla tedavi sürecine yanıt verememişlerdir ve artık cerrahi bir müdahale söz konusu olmuştur. Ülkemizde 40 yaş ve üzerindeki erkeklerde sertleşme sorunu %50 oranında görülmektedir. Ancak erkekler operasyon yaptırma konusunda pek de istekli değildir. Buna rağmen cinsel ilişki konusunda sertleşme problemlerinin en etkin çözümü protez uygulanmasıdır.

Sayfa İçerikleri

Penil Protez Nedir?

Silikon ve diğer alaşım malzeme kullanılarak yapılmış, erkek bedenine yerleştirilen, bükülmenin yanı sıra şişme özelliğine de sahip ve her ne modelde takılırsa takılsın kontrolün erkekte olduğu yapay penis oluşturma aparatı penil protezdir. Bunun vücuda yerleştirilmesi ise penil protez ameliyatıdır.

Partnerle yaşanan cinsel ilişki sırasında penis yeteri kadar sertleşmiyorsa erkeklerde son çare olarak mutluluk çubuğu kullanmak özellikle son yıllarda arttı. Mutluluk çubuğu ilişkinin gene normal biçimde başlamasını sağlıyor, yani penisin sertleşmesi gene doğal yollardan oluşuyor. Fakat kullanmayı düşünenler için üzerine vurgu yaparak söylemek iyi olacaktır; mutluluk çubuğu taktırmak boşalma sorunlarına çözüm getirmez. Boşalma sorunu bütünüyle farklı bir konudur ve çoğunlukla psikolojiktir. Mutluluk çubuğu aynı zamanda erkeğin sperm kalitesiyle de igili değildir. Bu yüzden çocuğunun olamayacağını anlayan erkekler penil protez ameliyatı olmayı bir çare olarak düşünmemelidir.

Penil Protez Kimlere Takılabilir?

Bu soru penil protez ameliyatını kimler olabilir şeklinde de sorulabilir. Genel anlamda bu ameliyat için iki ön koşul vardır. Yetişkin erkekte sertleşmeme sorunu olmalıdır ve o erkek uygulanan psikolojik ve medikal tedaviye yanıt vermemelidir. Sertleşme problemlerinin pek çoğunun psikolojik kaynaklı olduğu gerçeğine dayanarak tedavide önce bu yöntemlere başvurulur, sonuç alınamıyorsa son aşamada mutluluk çubuğu taktırmak düşünülecektir. Aslında kadınların meme implantı kadar doğal bir operasyon olan penil protez operasyonları, hakkında oluşan ön yargıya rağmen başarılı sonuçların alındığı operasyonlardır. Cinsel yetersizlik sadece bedensel değil psikolojik bir sorundur. Bu sorunun giderilmesi gerektiğinde en uygun tedavi yöntemleri arasında bulunan protezler hastanın hazır olması halinde genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir.

Penil Protez Ameliyatını Hangi Doktor Yapar?

Androloji alanında uzmanlaşmış üroloji hekimleri bu ameliyatı gerçekleştiren hekim grubudur. Androloji gerek erkekte ve gerekse kadında cinsel sağlığı etkileyen sorunların teşhis ve tedavisi ile uğraşır. Bu terim artık günümüzde cinsel işlev bozuklukları biçiminde kullanılıyor. Penil protez takılmasından başka bu dalda uzmanlaşmış hekimler kısırlık (infertilite) ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar konularında da uzmanlaşmış hekimlerdir. Bütün bu açıklamaların ışığında sertleşme en yaygın görülen erkek cinsel fonksiyon bozukluğu olarak sayılabilir. Büyük hastanelerde yoğunlaşan androloji bölümlerinden direk randevu alınabildiği gibi devlet hastanelerinde hizmet veren üroloji klinikleri üzerinden de ulaşılabilir. Konunun burasında akla gelen başlıklardan birisi de penil protez ameliyatı fiyatıdır. Net bir rakam vermek zordur, özel hastanelerin ilgi alanına daha çok giren bir konu olduğu için hekim ve protez çeşidinin seçimi fiyatları etkiler. SGK güvencesinin olmadığı durumlarda ameliyatın ücreti 25 bin lirayı geçebilir. SGK ise sağlık kurulu raporu alındığı takdirde mutluluk çubuğunun bir kısmını ödemektedir. Konu ile ilgili konuşulanlar arasında bu ameliyata dinsel açıdan yaklaşım da vardır. Özellikle evli çiftlerde yuvanın kurtarılması anlamına geleceği ve normal bir eylem olan cinsellik erkekte sürdürüleceği için bu ameliyatların dinen caiz olmadığı düşünülemez.

Penil Protez Çeşitleri

Mutluluk çubuklarının şu an için kullanılan iki çeşidinin olduğu verilen bilgiler arasındadır. Katlanabilir şekil alabilir çubuklar birinci çeşidi oluşturuyor. İkinci grupta ise cinsel ilişki öncesi manuel anlamda şişirilerek kullanılan şişirilebilir protezler yer almaktadır. Birinci grupta yer alan çeşitler sabit bir yapıya sahip oldukları için penisi sürekli sert halde tutabilir ve hasta kendini doğallıktan uzak hissedebilir. Bu protezin getirdiği sertleşmeyi kıyafetler içinde kontrol edebilmek zordur. Şişirilebilir protezlerin normal bir hayat açısından daha uygun düşeceği bellidir fakat fiyat açısından daha pahalıdırlar. Ama sonuçta insan hayatının çok önemli bir bölümü olan cinsel sağlık söz konusudur. Fakat penil protez ameliyatı sonrası hangi mutluluk çubuğu takılacağı konusunda temel belirleyici olan doktor kararıdır. Şişirilebilir protezler kullanılmadıkları zaman normal biçimde dururlar. İki veya üç parçalı olabilirler, görünümleri doğaldır ve silikon kaplıdırlar. Fakat bazen yaşadıkları mekanik arızalar hakkında yapılan şikayetler vardır. Hastanın el becerisi, penis boyu ve diğer cinsel hastalıklar veya penis eğriliği gibi rahatsızlıklar bu seçimde etkili olacak hususlar içindedir.

Penil Protez Ameliyatı Öncesi Yapılacaklar

Bu ameliyat kararının doktor görüşmeleri sonrası alınacağı kesindir. Diğer tedavi yöntemlerinin sonuç vermemiş olması hastayı ve doktoru son çareye yöneltmiştir. Hastanın kafasındaki her soruyu önceden doktoruna sorması özellikle tavsiye edilen bir husustur. Sonrasında tetkiklerle başlayan normal ameliyat öncesi süreç başlar. Kan tahlili, anestezik kontrol, diyabet kontrolü (şeker hastalarının bu ameliyatı olması önerilmez), penisin fiziki muayenesi gibi işlemler yapılması gereken tetkikler içindedir. Hastanın kullanmaya zorunlu olduğu ilaçları doktoruna söylemesi hayati önemdedir. Kan sulandırıcı ilaçlar ameliyattan bir hafta önce bırakılır, alkol ve sigara on gün önceden terk edilir. (Sonrası doktorla konuşulur.) Hastanede beş gün kadar kalınabilir. Yatış hazırlıkları buna göre yapılır ki şehir dışından gelen hastalar bu süreye göre düşünmelidir. Refakatçi desteği tercih edilir.

Penil Protez Ameliyatı Sonrası Yapılacaklar

En az iki günlük yatışın gerekli olduğu penil protez ameliyatı sonrası iyileşme süresi sekiz haftaya kadar çıkar. Bu iki aylık süre sonunda hasta giderek normal hayatına dönecektir. Protezin kullanılmasına alışıldıkça çiftler normal cinsel hayatlarını sorunsuz yaşamaya başlayabilirler. Penil protezin yani mutluluk çubuğunun cinsel gücü artıran, afrodizyak etkisi yoktur. Hastaların çoğu bunu kavrayamadıkları için bu ameliyattan beklentilerini yüksek tutuyor. Protezin mekanik işleyişi önce yadırganabilir ve problem yaratabilir, hatta bu mekanik yapı enfeksiyon türü sorunlara da neden olabilir, hepsini doktorla paylaşmak gerekir. Ameliyat sonrası en şık yaşanan şikayet şiddetli ağrıdır. Bu durum normaldir ve iki hafta gibi bir sürede ağrılar azalarak kaybolur. Doktorlar ağrı kesici ilaç verebilirler. Hastanın kendi bildiğince ilaç almaması özellikle belirtilmektedir. Penisin de aşırı zorlanmaması, cinsel gücü arttırıcı ilaçların kullanılmasından kaçınılması büyük önem taşımaktadır. Doktorun önerdiği ilaçla dışında ilaç ve takviye edici gıda kullanılmamalıdır.

Ameliyat Sonrası Yaşanabilecek Yan Etkiler

Penil protez ameliyatı idrar kanallarında zedelenme ve kanamaya neden olabilir, gecikmeden hekime gitmelidir. Penis kontrolünü öğrenmek işleri zamanla rayına oturtacaktır. Çubuk takıldığı halde cinsel ilişki sırasında yaşanan penis yumuşamaları psikolojik kaynaklıdır, zamanla geçer. Yan etkiler içinde sayılabilecek en büyük tehlike enfeksiyon oluşmasıdır. Geçici idrar tutulmaları, vücudun protesi reddetmesi, mekanik açıdan protezde görülebilen arızalar diğer olası sorunlardır. Hastanın genital bölgedeki temizliğe olabildiğince dikkat etmesi gerekir. En az altı haftalık bir süre için cinsel ilişki yasaklanmıştır. Normalde ameliyattan bir hafta sonrasında doktor kontrolüne gelinmesi bekenir ve bu süreden sonra yaralı bölgeye su sürülebilir. Onuncu günde dikişler alınacaktır. Tam iyileşme için net 70 günlük bir süreden söz edilmektedir.

Penil Protez Ameliyatı Hakkında Diğer Bilgiler

Libido ve Mutluluk Çubuğu Ameliyatları

Bu ameliyat hakkında bahsedilmesi gereken en önemli konulardan birisi cinsel istekle (libido) ilgili olmadığının belirtilmesidir. Erkeğin cinsel gücü bu ameliyatla artmayacaktır ki hastaların kafasını en çok karıştıran konu budur. Ameliyat sadece penisin normal işlevini sürdürebilmesi için yapılmaktadır, afrodizyak etkisi taşımaz. Bu ameliyat sonucu cinsel arzuların zirve yapacağını düşünmek çok yanlıştır fakat çoğu hastanın beklentisi de bu yönde olmaktadır. Bu ameliyat akıllarda soru işareti oluştursa da erkek kısırlığı ile uzaktan yakından ilgili değildir, aldığımız soruların başlarında bu gelse de ilgisi yoktur. Sahip olunan sperm kalitesi bu ameliyat ile pozitif veya negatif yönde değişmez. Erkeğin cinsel gücü toplumuzda çok önemli ve kolay kolay konuşulamaz bir konudur. Penil protez ameliyatları var olan libidoyu artırmaz veya eksiltmez. Sadece penisin normal işlevini yapabilmesini sağlar.  Bu da daha mutlu bir cinsel hayatın ve daha mutlu bir evliliğin sürmesi için gerekli olan bir konudur. Bu yüzden penil protez ameliyatı başvuruları kadınlar tarafından da yapılabiliyor. Sertleşememe sorunu yaşayan erkeklerin sinirlerini kadınlardan çıkardığı, eşlerine aşırı kıskançlık yaşattıkları ve çok aşırı geçimsizlik içine düştükleri düşünüldüğünde mutluluk çubuğunun eşler arasında gerçekten mutluluk yarattığı pek çok sorunlu çiftte görülmüştür.

İlk Kullanım Nasıl Oldu?

Erekte olma özelliğini erkekte yeniden sağlayan (iktidarsızlığı önleyen) penil protezlerin kullanımı diğer cerrahi uygulamalara göre çok eski tarihli değildir. Tıp biliminin nispeten son yıllarda kullanmaya başladığı bir uygulamadır. İlk olarak seksenli yıllarda telaffuz edilmeye başlanan mutluluk çubuğu ülkemizde 1985 yılında açık kalp ameliyatı geçiren otuzlu yaşlardaki genç bir hastanın yaşamaya başladığı sertleşme problemini gidermek için ilk kez takıldı ve olumlu sonuç verdi. Söz konusu hastanın eşi artık ona biyonik adam bile demeye başlamıştı. (Doktorlar mutluluk çubuğu isminin olayın ruhunu tam anlamıyla yansıttığını düşünmüşlerdi.) Günümüzde ise bu konuda uzaktan kumandalı penis protezlerden bile bahsediliyor. 20 yıl öncesinde şaka yollu bahsedilen bu konu günümüzün tıbbi gelişmeleri içinde gerçekleşti. Gelişmeler artık uzaktan kumandanın protezi çalıştırdığı ve içindeki metali vücut ısısının üzerinde ısıtarak sertleşme yarattığı aşamalardadır.