Paratiroid kanseri ameliyatı, nadiren görülen bu kanser türünün tedavisi için yapılan cerrahi işlemdir. Paratiroid bezinin aşırı hormon üretmesi ve hiperparatiroidizm sorunu yaşanması durumunda bozuk bezler alınır. Habis olmayan bu tümörler, birçok sağlık sorununa neden olur. Ülser, mental sorunlar ve böbrek taşları gibi durumlar kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. 4 tane paratiroid bezi vardır ve bozuk olanı çıkarmakla tedavinin cerrahi kısmı gerçekleşmiş olur. Birçok hekimin meslek hayatı boyunca hiç görmediği bu hastalık agresif bir kanser çeşidi değildir. Hormonun ek görevi büyümek olduğu için kandaki düzeyi arttıkça sadece büyüyecektir. Klinik tanının koyulması ise kalsiyum seviyelerinin binlerce artmasıyla mümkün olur. Çünkü patolojik incelenmesi kolay değildir.
Tiroid bezinin arkasında kalan bu bezler çift tarafı olarak 4 adettir. Ağırlığı 90 gramla 200 gram arasında değişmektedir. Geçici ve kalıcı olarak hormon seviyelerinde dengesizlikler görülebilir. Bu durumun kanser olup olmadığının tespit edilmesi oldukça zordur. Vücutta görülen birçok hastalık, parmak uçları uyuşması ve kas güçsüzlüğü gibi genel işaretler verir. Bunların sebebinin belirlenmesi için paratioid hastalıklar akla en son gelmektedir.
Dahiliye bölümüne giden hasta, hekimin şüphelenmesi durumunda Endokrinoloji bölümüne sevk edilir. Burada tetkikler yapıldıktan sonra teşhis koyulur. 10 hastadan 9’unda tümör iyi huyludur. Çok az bir kısmında ise habis seyrederek lenflere yayılır. Kemoterapi ve radyoloji süreçleri hastalığın evresine göre ek olarak uygulanır. Ama büyüme arttığında kesin tedavi ameliyatla bezin ya da bezlerin alınmasıdır.
Sayfa İçerikleri
Bağışıklık sistemi ve hormonlarımızı etkileyen tiroid bezleri nodüler guatr ve tiroid kanserleriyle kendini belli etmektedir. Bu hastalıkların tedavi edilmesinde tercih edilen en etkin yöntem cerrahi yöntemlerdir. Paratiroid hastalıkları ise hiperplazi ve adenom türündeki hastalıklardır. Son yıllarda yapılan klinik çalışmalarla ilerleme kaydedilen tedavi teknikleri sayesinde ameliyat başarılarının oranları yükselmiştir. Minimal inivaziv yaklaşımlarla daha az komplikasyon ve kesi izi kalmaktadır.
Tiroid hastalığı olan ya da olmayan hastalarda görülebilen bu hastalıklar nedeniyle sağlık son derece olumsuz etkilenmektedir. Kuru bir cilt, dökülen saçlar, kramplar akla ilk başta D vitamini eksikliğini getirse de hormonun artmasından kaynaklı da olabilir. Durumun tespit edilmesi için İç Hastalıkları Bölümü hastayı Endokrinoloji bölümüne sevk etmelidir.
Genelde kalsiyum seviyesiyle eş güdümlü ilerleyen paratiroid hormonu seviyesindeki değişimler tanı koymaya yardımcı olur. Kalsiyum yükselirken paratiroidin düşmesi, kalsiyum düşerken yükselmesi de normal kabul edilmektedir. Hastalık boyutuna geldiğinde belirgin bir artış gözlemlenir. Paratiroid kanseri söz konusu olduğunda genelde benign bir seyir olan adenom gözlenir. Tanı için 24 saatlik idrar tahlilleri ve kan tetkikleri incelenir. İnsanlarda 4 tane bulunan bezlerden sorunlu olan alınır ve tedavi paratiroid kanseri ameliyatı yapılarak gerçekleşir. Başarı oranı yüksek olduğu için genelde tedavi bu şekilde yapılır. 1000’de 1 görülen bu hastalık tedavisi kolay ve agresif seyretmeyen bir durum olduğundan ameliyattan sonra genelde tedavi başarılı olur. 40 yaş üzeri kadınlar nedeni belirlenemeyen halsizlik ve kemik ağrısı şikayetleri bulunuyorsa bu açıdan değerlendirilmelidir. Tanı konusunda gecikmeye ulaşılmaması son derece önemlidir.
Başlıca görevi kana kalsiyum sağlamaktır. Bağırsaklardan gıda emilimiyle başlayan bu süreç sonrasında hiperparatiroidizm olursa, eklem ve kaslarda kramplar başta olmak üzere birçok sağlık sorunu görülmeye başlar. Kemiklerden alınan kalsiyumun kana dengeli biçimde yayılması önemlidir. Bu hormonun tek görevi budur. Denge bozulduğunda bu salgılama aşırılaşır ve kişinin kemiklerinde ağrı ve kas sorunları yaşamasına neden olur. Diyalize giren böbrek hastalarında bu hastalığın görülme riski yüksektir. Kemiklerin erimesiyle ilerleyen bir boyuta ulaşan bu durumun durdurulması için ameliyat yapılmaktadır. Başarıyla gerçekleştirilen ameliyat teknikleri bu hastalığın tedavisini kolaylaştırmıştır.
Ameliyat boyun bölgesine 10-12 cm uzunluğunda bir kesi atılarak açık olarak yapılır. Parathormon yüksekliği kontrol edilir ve hasta genel anesteziyle uyutulur. İncelemelerde görülen sorunlu bez alınır, varsa çevredeki yayılımlar temizlenir. Ameliyat kesisi kapatılarak hasta ertesi gün evine dönebilir. Tetkikler ve incelemeler sürdürülerek yıllık kontrollerde problem olmaması için çalışır. Paratiroid kanseri ameliyatı yaptıran hastalar çok sayıda nüks durumu yaşayabilir. Ancak kötü seyreden bir kanser türü değildir. Ameliyat yapılırken bez tamamen alınıp çevre de temizlendiği için herhangi bir sorun yaşanmaz.
Sintigrafi ve ultrasonik incelemeler sonucu teşhis edilen bu durum hastanın hormon seviyelerinin artması, aşırı su içip idrara çıkması, kasların güçsüzleşmesi, depresif haller ve karın ağrıları kanserin belirtileridir. Yapılan incelemeler sonucu karar verilen ameliyat süreci cerrahi müdahale yapılarak başlatılır. Her ameliyatta olduğu gibi bu ameliyatta da risk söz konusu olmaktadır. Genel anestezinin etkisi ve ameliyat sonrası riskler her hastada farklı şekilde görülmektedir. Lenf bezlerine yayılma durumu varsa tedavinin seyri hastanın sağlık durumuna göre değerlendirilir.
Ameliyat, Endokrin Cerrahisi uzmanları tarafından yapılır. Başarı oranı ise % 95 düzeyindedir. Sinsice ilerleyen hastalık için ameliyat kararı verilirken hastanın genel sağlık durumu incelenir. Böylece diğer organların etkilenip etkilenmediği, şikayetlerin neler olduğu net bir şekilde ortaya çıkmış olur. Paratiroid kanseri ameliyatı genelde başarıyla sonuçlanır. Hastanın şikayetleri kısa sürede sona erer.
Hastanın sesini kaybetmesi olasılığı her zaman vardır. İki ya da tek taraflı olarak ses tellerine zarar verebilir. Bu durumun hekim tarafından dikkatle değerlendirilmesi gerekir. Ameliyat sırasında solunumla ilgili riskler, boğaz ağrıları ve birçok komplikasyon söz konusu olabilir.
Ameliyattan sonra hastanın tetkikleri ve ilaçları kullanması hekimin kararıyla sürdürülür. Nüksetme ihtimali olduğu için her zaman yıllık kontrollerin sürdürülmesi sağlanmalıdır.
Bilinçsizce kullanılan bitkiler yarardan çok zarar verebilir. Ancak bu hastalıkta beslenmenin etkisi oldukça dikkat çekicidir. Sağlıklı bir beslenme sürecinin gerçekleşmesini sağlayan hastalarda hormonun yükselme riski azaltılabilir. Bunun için karbonhidrattan fakir beslenme tercih edilmelidir. Tedavinin hızlandırılması için dereotu, ceviz, karadut, arı poleni gibi bitkisel desteklerin yaradığını söyleyen hastalar vardır. Tedaviye destek ve ameliyat sonrası süreçte nüksetmemesi için önleyici olarak doktoru bilgilendirip kullanmak gerekmektedir. Değerlerin düşmesine neden olabilen bitkiler vardır. Ancak tek tedavi şekli cerrahi operasyonlardır.
SGK kapsamında karşılanan paratiroid kanseri ameliyatı fiyatları özel hastanelerde 6 bin TL’den başlamaktadır. Tahlil ve tetkikler dahil edilerek her hastanede fiyat değişkenlik göstermektedir. Bu fiyat farklılıkları sigortası olan ve olmayan hastalar arasında değişiklik göstermektedir.