Pankreas kanseri ameliyatı pankreas kanserinin cerrahi tedavi seçeneğidir. Kanser erken teşhis edildiğinde diğer organlara sıçramaması için ameliyat yapılır. Dolayısıyla her hasta için uygun bir seçenek değildir. Pankreasın çıkarılması hastaların yaşamlarına ekstra bir zorluk getirmemiştir. Tıp dünyasında organ kaybının en son tedavi seçeneği olmasına karşın diğer bölgeleri etkilememek açısından tercih edilmesi sık rastlanan bir durum değildir. Pankreas ameliyatı zor bir ameliyattır. Rehabilitasyon sürecinin uzun olması ve komplikasyon riskinin fazla olması hastalar için zorlu bir sürece işaret etmektedir. Genel cerrahi uzmanlarının ilgi alanına giren bu ameliyatlar günümüzde deneyim ve uzmanlık gerektiren boyuttadır. Pankreas kanseri olduğunu anlamakta zorlanan hastalar, birçok açıdan belirtilerin ne olduğunu keşfetmekte zorlanabilir.
Pankreas, birçok lenf ve kan damarının üzerinde olduğu için nüksetme ihtimali bir hayli fazladır. Bu yüzden hastaların tedavi edilmelerinin ardından 3 yıl sonra yine nüksetmesi sıkça karşılaşılan bir sorundur. Diyabeti olan hastaların ekstra dikkatli olmaları gerekmektedir.
Pankreas kanserinde alternatif tıp birçok kişiye şifa olmuştur. Özellikle acı ot ve yanındaki birçok bitkisel ürün tedaviye olumlu etkiler katmaktadır. Çok sayıda hekimin de tavsiye ettiği bu ürünler hastanın psikolojisini ve bedensel sağlığını olumlu yönde etkileyebilmektedir.
Pankreas kanseri ve sigara ilişkisi üzerine çok sayıda çalışma yapılmıştır. Bu yüzden sigara kullanımı durdurulması ve risk faktörleri azaltılmalıdır. Ciddi bir hastalık olan ve her yaştan insanın karşılaşabileceği bu durum genelde geç fark edildiği için hastaların yaşam süreleri kısalmaktadır. Bu durum CA 19-9 ve CEA testlerinde net bir şekilde görüntülecektir.
Pankreas kanseri ameliyatı SGK tarafından karşılanmaktadır. Pankreas kanseri ameliyatı sosyal güvencesi olmayan hastalar için çok pahalı olabilir. Kemoterapi ilaçları ve diğer masraflar göz önünde bulundurulduğunda ameliyat ve tedavinin maliyeti 200 bin TL olabilir.