Neu Yüksekliği + Lym Düşüklüğü

Lenfosit dokular tıp alanında Lym kısaltmasıyla kullanılmaktadır. Lenfosit hücreler, kanda ve bağışıklık sisteminde yer alan dokulardır. Bu lenfosit dokular, iltihap problemi olan bölgelere hareket etme kabiliyetine sahiptir. Bu sebeple bu dokularda ki azalmalar ya da sayısında artmalar çeşitli problemlere yol açabilir.

,Kanda Lenfosit değerlerinin normal sınırları, %20 ila %50 arasında bulunur. Bu oranın altındaki ya da üstündeki değerler anormal durumlar anlamına gelmektedir. Kronik enfeksiyonlar, viral enfeksiyonlar, lösemi hastalığı ve bazı endokrin hastalıklar Lym yüksekliğine sebep olabilir. Bu durumlarda uzman hekimlere gözükerek gerekli tedavilerin uygulanması gerekir.

Genel kan tahlillerini değerlendirirken dikkate alınan NEU yüksekliği LYM düşüklüğü enfeksiyon varlığını gösterir. Özellikle hastaların sonuçlardan önce meraklanıp bu değerlerin düşük ya da yüksek olmasını merak etmesi normaldir. Ancak tahliller tek başına değerlendirilmez. Hastaların kesin bir teşhis ve doğru bir tanılama için doktorlarından bilgi almaları gerekir.

NEU ve LYM’nin ne olduğunu açıklayarak, bu tahlillerin neden yapıldığını sizlere açıklayacağız. Grip, bakteriyel ve mantar enfeksiyonları, bağışıklık sisteminin zarar görmesiyle ortaya çıkmaktadır.

Sayfa İçerikleri

NEU Nedir?

NEU Nötrofil hücrelerinin kısaltılmasıdır. Bağışıklık sisteminin temel hücrelerinden olan beyaz kan hücreleri kemik iliği aracılığıyla üretilir. Kan dolaşımı dahilinde vücudun bakteri ve mikroplarla savaşmasını sağlayan bu sistem, mikropların varlığında ilk harekete geçen kısımdır. Yetişkin bir insan, günde 100 milyar nötrofil üretir. İliklerde maksimum 1 hafta yaşayan bu hücreler, dolaşım sisteminde 6 saat dayanıklıdır.

Nötrofil seviyeleri, kemoterapi alan hastalarda düşük seviyelerde görülür. İlk yan etki olarak NEU değerlerinde düşüşün gözlendiği bu durum sadece lösemi varlığında ya da kanserli kişilerde görülmez. NEU düşüklüğünün (Nötropeni) görüldüğü hastalarda:

NEU Düşüklüğü Belirtileri

Referans aralıklarının yaşa göre değişiklik gösterdiği nötrofil hücreleri çok fazla da olabilir. Kandaki nötrofiller 1500 MCL’den düşükse nötropeniden bahsedilir. Eğer Nötropeni düşüklüğü şüphesi varsa hastalarda aşağıdaki bulgular görülebilir:

NEU yüksekliği LYM düşüklüğü enfeksiyon varlığına işaret etmektedir. Ayrıca tam tersi durumlar da görülebilir. Her tahlil bütün olarak değerlendirilmelidir. Bu yüzden farklı fikirlere kapılmamak için doktorunuzun teşhisini dikkate alınız.

NEU Yüksekliği Belirtileri

NEU yükselmesi durumunda da çeşitli mantar, bakteriyel ve viral enfeksiyonlar gündeme gelir. Yaralanmalar, steroid kullanımı ya da lösemi gibi kan hastalıklarında da bu değerin yükselmesi gözlenir. Altta yatan nedene göre halsizlik, kabızlık, ateş ve eklem ağrıları gibi belirtilerle kendini göstermektedir. NEU yüksekliği LYM düşüklüğü enfeksiyon ve grip gibi belirtilerden kaynaklanabilir.

LYM Nedir?

LYM olarak adlandırılan Lenfositler, akyuvar hücresi çeşitlerindedir. Kan dolaşımında ve lenfotik sistem dahilinde bulunan lenfositler, B ve T olarak iki türlüdür. Kemik ilini başta olmak üzere dalak ve lenf bezlerinde üretilirler. LYM yüksekliği, birçok hastalığın habercisi olarak diğer etkenlerle değerlendirilerek ortaya çıkar. Lym nedir yazımız daha detaylı bilgi içermektedir.

LYM Yüksekliği

Bazı durumlarda yükselen ve bağışıklık sistemi için bir uyarı niteliğinde olan LYM yüksekliği, tükürük ve salya yoluyla bulaşan hastalıklarla görülür.

LYM düşüklüğü NEU yüksekliği bakteriyel enfeksiyonların en bariz belirtisidir. Ancak diğer tetkikler birlikte değerlendirildiğinde ve herhangi bir farklı hastalık söz konusu olmadığında farklı hastalıkların da belirtisi olabilir.

LYM Düşüklüğü

LYM düşüklüğü birçok hastalık nedeniyle yaşanabilir. NEU yüksekliği LYM düşüklüğü enfeksiyon belirtisi olurken, kanser hastalarının aldığı radyoterapi ve kemoterapi, tüberküloz, ilerlemiş. Kanser türleri, plastik anemi, Cushing sendromu ve miyastenia gravis gibi hastalıklar bu hastalığa neden olur. Sıklıkla otoimmun hastalıkların belirtisi olarak karşımıza çıkan NEU yüksekliği LYM düşüklüğü tablosu griplerde de görülür. Hepatit ve grip dışındaki hastalıklar için diğer tahlillerle birlikte değerlendirilmelidir.

Nötrofil Nedir? Düşüklüğünde Neler Yaşanır?

Nötrofiller, kanın yapısında bulunan ve vücuttaki enfeksiyonu dışarı atmakla görevli olan küçük, beyaz kan hücreleridir. Tıp alanında kısaca Neu olarak adlandırılmaktadır. Nötrofil düşüklüğünden, nötropeni denilen nötrofil azlığı hastalığı yaşanır. Bu durumda vücut mantarlara ve çeşitli bakterilere karşı dirençsiz kalır. Y

etişkin insanların kan hücrelerinin bir mikro litresinde 1700 adet nötrofil bulunur. Bu sayının altındaki değerler düşük olarak kabul edilmektedir. Düşüklüğünde bulaşıcı hastalıklara yakalanma riski ciddi biçimde artar.

Nötropeni hastalığının çok ilerlemiş olması durumunda vücutta hali hazırda bulunan bakteriler dahi kişiyi hasta yapmaya başlar. Bunun yanı sıra dış ortamdaki bakteriler rahatlıkla vücudu hasta edebilir. Bu kişilerin düzenli olarak gözlem altında tutulmaları ve en doğru tedavi şeklini almaları gerekmektedir.

Bir diğer içeriğimizde ise konu şöyle anlatılmıştır;

Neu Yüksekliği Nedir?

Akyuvar, alyuvar ve trombositler kandaki 3 adet hücre çeşididir. Neu, Netrofili’in kısaltması ve kandaki akyuvar hücreleridir. Akyuvar ise bakteri ve virüslerle savaşan beyaz kan hücresidir. Kanda yaklaşık yüzde 40 ile yüzde 70 arası bir oranda bulunur. Eğer bu hücreler kanda yüzde 70 üzerinde bulunursa neu yüksekliği ortaya çıkmış olur.

Akyuvarlar, bağışıklığı dengede tutan vücudun savunma mekanizmasıdır. Bu hücre enfeksiyonları korurken içinde netrofillerde barındırılmaktadır. Neu yani netrofil yüksekliğide bakteriyel hastalıklarda artış görülemektedir.

Netrofil (NEU), vücudumuzdaki zararlı maddeleri bulur, ardınan da onlara zarar vererek yok olmalarını sağlar. Netrofil hastalıklara karşı direncimizin artması için önemlidir. Netrofil (NEU), fagositoz ile zararlı ve yabancı maddelerin etrafını sarar, ardından belli enzimler ile bu maddeleri yok etmeye ve vücuttan atmaya çalışır. Bu maddeler yüzünden akyuvarda daha çok netrofil üretilir ve NEU yüksekliği meydana gelir.

Neu düşüklüğüde akyuvardaki Neu hücrelerin azalması anlamına gelir.

Neu yüksekliği ve düşüklüğünü anlamak için kan sayımı testi ile doğru sonuca ulaşabilirsiniz.

LYM Düşüklüğü

Lym bir diğer adıyla Lenfosit, kanda ve bağışıklık sistemindeki doku ve organlarda bulunan (lenf bezi, dalak, timus), iltihabın olduğu bölgelere göç edebilme yeteneğindeki hücredir. Lenfosit lökosit tipidir (Akyuvar). Kandaki lökositlerin yarısını bu lenfositler oluşturur. Kandaki lenfositler alyuvarlardan biraz büyük olmasına rağmen yinede küçük hücre grubuna girmektedir.

Lym (Lenfosit) değerlerinin azalmasının nedenleri nelerdir?

1- İlerlemiş malign hastalıklar
2- Evre II-III Hodgkin hastalığı
3- Kalıtsal immünglobulin hastalıkları
4- Aplastik anami
5- Ağır sol kalp yetmezliği
6- Kemoterapi
7- Radyoterapi
8- Cushing sendromu
9- Stres
10- Miyastenia gravis
11- Böbrek yetmezliği
12- Miliyer tüberküloz

Lenfosit değerindeki düşüklük adlı haberimizden de faydalanabilirsiniz.

Sitemizde anlatılan konular sadece tavsiye niteliğindedir. Sorularınız için iletişim sayfasından bizimle iletişime geçebilirsiniz.