Migren Hastalığı Neden Oluşur?

Çoğu kişi tarafından beyin hastalığı olarak bilinse de aslında migren, bir beden hastalığıdır. Günümüzde birçok insanda görülen yaygın bir hastalık olarak bilinir. Neden oluştuğu, bugün bile bilinmiyor. Ancak bu hastalığın birçok belirtisi vardır. Bu belirtilerden bir tanesi de baş dönmesi ve ışığa karşı aşırı hassasiyettir.

Bazı kişilerde kalıtsal olarak görülebilen bir hastalıktır. Migren olan hastalar bazı durumlarda, iş yapamaz hale gelirler. Başın bir bölümünde oluşan bu hastalık; baş dönmesi, ışığa karşı aşırı hassasiyet, göz önünde siyah beneklerin belirmesi ve bulantı olarak kendisini gösterir.

Migren Atak Dönemleri

Birçok insanda farklı dönemler olarak kendisini göstermesine rağmen, dört ana aşamada değerlendirilebilir.

Birinci aşama, uyarı dönemidir. Uyarı dönemi, hastalık bulunan kişiyi uzun bir süre etkiler. Uyarı dönemlerinde vücut birkaç saat nöbetler şeklinde hastalık bulunan kişiyi rahatsız eder. Bazı kişilerde bu uyarılma dönemi, günlerce sürebilir. Işık, ses, koku gibi etkenler giderek daha fazla bir şekilde vücuda tesir etmeye başlar.

Aura dönemi, bu hastalığın ikinci dönemidir. Bu dönemde, hastanın başı sıklıkla ağrımaya başlar. Göz önünden sürekli bir şekilde zig zag şeklinde çizgiler geçer. Ayrıca bu hastalığa sahip olanlar, nesnelerin renklerini tam olarak algılayamazlar.

Baş ağrısı dönemi, hastanın en çok sıkıntı çektiği dönemdir. Bu dönemde baş ağrıları dayanılmaz bir hal alır ve hasta iş yapamaz hale gelir.

Atlatma döneminde ise hastanın baş ağrıları yavaş yavaş azalmaya başlar. Ancak migrenin bazı etkileri hala devam eder.

Migren Tedavi Yöntemleri

Tam olarak tedavi edilemeyen bu hastalığı, hafifletmek için bazı önlemler alınabilir. Bunlardan bir tanesi, stresten uzak durmak olacaktır. Aşırı kalabalık ortamlardan ve gürültülü ortamlardan da uzak durmak gerekir. Beynin fazla yorulmaması da alınacak önlemlerden bir tanesidir.