Meme Estetiği Ameliyatı

Meme büyütme, küçültme, onarma ve dikleştirme operasyonlarıyla dikkat çeken meme estetiği ameliyatları sağlık turizminin de önemli bir parçasıdır. Ülkemizde saç ekimi ve burun estetiğinden sonra üçüncü sırayı alan meme estetiği operasyonları; onarım, büyütme ve küçültme şeklinde farklı ihtiyaçlara yönelik gerçekleşmektedir. Estetik cerrahlar tıp eğitiminden sonra 5 yıllık ihtisas eğitimi alarak Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı olur. Bu branşın temel amacı, standart proporsiyona uygun olmayan vücut kusurlarının düzeltilmesidir.

Sayfa İçerikleri

Meme Estetiği Ameliyatı Neden Yapılır?

Memenin temel işlevi, bebeğin beslenmesini sağlamasıdır. Kadınlarda ergenlikten sonra gelişmeye başlayan meme, hamilelikte süt dolar ve bebek için gereken besini üretir. Aynı zamanda erojen bir bölgedir ve cinsellikte önemli bir yer almaktadır. Memelerde küçüklük, asimetri problemleri, sarkmalar ve kanser gibi durumlar meme estetiğine olan ihtiyacı arttırır. Bununla birlikte erkeklerde de kadın tipi meme büyüme sorunları olabilir. Estetik cerrahi bu tür şikayetler için farklı operasyonlar gerçekleştirmektedir. Meme estetiği ameliyatı sadece implant uygulanmasından ibaret değildir. Aynı zamanda meme dikleştirme, meme onarımı ve benzer operasyonlar da bu uzmanlık alanının kapsamı dahilindedir. Kanser ya da benzer hastalıkların memenin alınmasına neden olduğu durumlarda yeniden meme yapılması da estetik cerrahinin kapsamına giren operasyonlar arasındadır. 

Meme Estetiği Çeşitleri Nelerdir?

Meme büyütme ya da dikleştirme gibi popüler ameliyatlarda kadınlar birbirleriyle görüş alışverişinde bulunarak deneyimlerini paylaşırlar. Oysa aynı operasyon yapılsa bile herkeste aynı sonuç alınmaz. Çünkü estetik cerrahın yeteneği ve becerisi hastanın doğal yapısıyla birleşince her hastanın elde ettiği sonuç farklı olur. Yapılan operasyonlar aynı olsa da alınacak sonucun farklı olacağı bilinmelidir. Meme estetiği  göğüs büyütme, göğüs küçültme, göğüs dikleştirme, meme rekonstrüksiyonları, meme başı estetiği gibi birçok farklı operasyon dahil edilerek yapılır.

Göğüs Büyütme (Silikon Protez Uygulaması)

Göğüs estetiği operasyonları arasında en popüler vaka, silikon implantla meme büyütmedir. Meme dokusu gelişmemiş, memelerinde asitmetri olan ya da meme yapısı küçük olanlar vücudun proporsiyonuna uygun ölçülerde memelere sahip olmak için implant taktırmaktadır. Meme büyütme konusunda en başarılı yöntem silikon protezlerdir. Bu protezler, vücuda doğal bir uyum sağlamakla birlikte sonuç açısından da iyi bir etki yaratır.

Hastanın ön muayenesi yapılarak meme yapısı incelenir. İstediği meme ölçüsünün göğüs kafesine oranı hesaplanarak ön değerlendirme yapılır. Doktor uygun protezi önerse bile ameliyat sırasında farklı boydaki protezler denenerek en uygun sonucu verecek olan takılabilir. Kas altına uygulanan protezler, dışardan belli olmayacak şekilde yerleştirilir. Meme ucu, meme altı ya da koltuk altından kesi yapılarak uygulanan protezler emzirmeye engel olmayacak şekilde yerleştirilir. Meme estetiği her kadının bedensel yapısına, göğüs kafesinin ölçüsüne ve istediği beden ölçüsüne göre değişmektedir. Operasyon öncesi kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmamalı, hastanın genel sağlık durumu genel anestezi almaya uygun olmalıdır. Hekimle kararlaştırılan günde ameliyat hazırlıkları başlar. Ortalama 2,5 saat süren operasyon daha kısa da sürebilir. 

Günümüz koşullarında deneyimli cerrahların gerçekleştirdiği en basit ameliyatlardan biri meme büyütme ameliyatlarıdır. Protez dışındaki bitkisel ya da ameliyatsız meme estetiği uygulamaları kalıcı bir sonuç vermez. Bu yüzden günümüzde kullanılan silikon protezler içi jel dolu olan, yuvarlak ve damla şeklindeki protezlerdir. İçinde serum fizyolojik bulunan protezler ise artık tarihe karışmıştır. Yurt dışında da bu tür protezleri kullanan kalmamıştır. 

Meme protezleri bazen kapsül kontraktürü ya da alerjilere neden olabilir. Bu oran %2 civarındadır ve protezin çıkartılmasını gerektirir. Günlük hayatta kullandığımız birçok maddede silikon bulunur ve insan sağlığına zarar vermez. Meme implantında kullanılan protezler de bu malzemeden üretilmiştir. 

Meme protezinde yapılan kesilerin izi zamanla hafifler. Meme ucu ve göğüs çizgisi altı zamanla anlaşılmayacak kadar hafifleyip yok olur. Kol altındaki kesilerin iziyse kalıcıdır. Cerrahlar kas altı yerleşimini yapabilmeleri için meme altından kesi yapmayı tercih eder. Bazıları da meme ucu kesisiyle izleri minimize eder. 

Silikon Protez Markaları

Günümüzde popüler olarak tercih edilen silikon protezler, Mentor, MemoryGel ve Siltex gibi markalardır. Silikonlar 100 CC’den 800 CC’ye kadar değişen boyutlarda üretilmektedir. Hastanın vücuduna en uygun ölçünün seçilmesi gerektiğinden boy, kilo ve vücut şekline uygun protezlerin seçilmesi gerekir. İki çeşit protez vardır. Birincisi anatomik dediğimiz protezler, diğeri de yuvarlak protezlerdir. Hangisinin kullanılacağına hekim ve hasta birlikte karar verir. 

Ameliyatsız Meme Estetiği

Modern tıptaki yeniliklerinden biri olan meme dolgusu, meme dokusu yeterli olan ama memenin üst kısmı boşalmış olan hastalarda geçici sonuçlar vermektedir. Meme dolgusu, hastanın kendi dokusundan alınan yağların memeye enjekte edilmesi ya da dolgu maddesinin enjeksiyonu sonucu gerçekleşen bir işlemdir. Lokal anestezi şartlarında gerçekleştirilen ve kliniklerde kolayca uygulanan meme büyütme operasyonları, memeye dolgunluk kazandırır. Etkisi 5-6 ay içinde geçer. 

Meme estetiği olarak Aquafilling yöntemi gibi yeni denenen yöntemler de pek başarılı sonuçlar vermemiştir. Büyük bir kısmı sudan oluşan ve %0.9 oranında da sodyum klorür içeren hidrofilik jelin insan dokusuyla uyumu mükemmeldir. Kolajendeki negatif yükleri olan bu madde, volum artışına neden olur.  Hastanın normal yaşamına dönmesi kolaylaşırken, meme dışında burun, yüz ve popo bölgesinde de kullanılır. Bölgedeki yaralanma ve kırışıklıkları engelleyen bu operasyon, son derece başarılı sonuçların alınmasını sağlar. Ancak etkisi kalıcı değildir. Bu yüzden meme büyütme konusunda en etkin yöntem meme implantlarıdır. 

Göğüs Büyütme Fiyatları 2020

Tabi en çok merak edilen konu, silikon protezlerin ve operasyonun maliyetidir. SGK kapsamına girmeyen bu operasyonlar 4 bin TL’den başlar. Meme protezleri ortalama 100 Dolar’dan başlamaktadır ve fiyat açısından yüksek bir maliyeti yoktur. Bu yüzden protez taktırmak isteyenler ortalama 4500-5000 TL civarında bir masraf yaparak büyük memelere sahip olabilir. Türkiye’deki kadınlar genelde 295-450 CC arasında protez taktırmaktadır. Bu oranlar Avrupa’da 150-325 CC arasındadır. Protezler döviz üzerinden satın alındığı için kur farklılıklarına göre fiyat değişiklikleri söz konusu olmaktadır. Her hekimin fiyat politikası da farklıdır. Fiyatlar hastaneyle yapılan anlaşmalara göre değişiklik gösterebilir. Meme dolgusu fiyatları da ortalama 900 TL’den başlamaktadır. EKonomik olarak uzun vadede en iyi etkiyi sağlayacak olan ameliyat implant uygulamasıdır. 

Göğüs Küçültme 

Meme estetiği konusunda göğüs büyütmenin yanında göğüs küçültme operasyonları da sıkça tercih edilmektedir. Bu operasyonlar iz bırakır ve bazı durumlarda SGK kapsamına girebilir. Heyetten alınacak rapor sonucu hastanın ağrı ve hareket kısıtlılığı şikayetlerini arttıran büyük memelerin küçültülmesi mümkün olur. Operasyonla memede ters T şeklinde bir iz kalır. Memedeki fazla dokular alınır ve hasta doğum yapmamışsa süt bezlerine dokunulmadan işlem gerçekleştirilir. Hastanın genel anestezi altında 5-6 saat sürecek bir operasyon için uygun olması gerekir. Göğüs küçültme operasyonundan sonra hasta doğum yapabilir, süt verebilir. Ortalama 15 gün içinde günlük hayata dönüş yapılabilir. Göğüs küçültme operasyonları hastaların yaşam kalitesini ciddi ölçüde arttırır. Büyük göğüsler hem estetik hem de fizyolojik olarak sorun yaratabilir. Bu yüzden memeyi küçültmek gerektiğinde minimum yaş 18’in altında da olabilir. Çocuğun sağlığı ve bedenine uygun olan ölçülerde küçülen meme yapısı özgüveni ve hareket kabiliyetini arttıracaktır. 

SGK kapsamında yapılan meme küçültme operasyonları için hastanın ciddi bir tetkik aşamasından geçmesi gerekiyor. Birçok doktordan oluşan heyetten alınacak raporla meme küçültme operasyonunun masrafları sigorta tarafından karşılanır. 

Meme Dikleştirme

Yaşın ilerlemesi ve emzirme gibi durumlarda memenin hacmini kaybetmesi sarkmalara yol açar. Meme sarkması iri göğüslü kadınlarda çok ileri seviyede görülse de memesi küçük olan kişilerde de görülür. Ağır diyet programları, sağlıksız yaşam ve genetik etkenler memedeki hacim kaybını arttırır. Protez uygulamasıyla çok durum sorunsuz olarak düzeltilir. Ancak bazı sarkmalar için silikon protezler yeterli gelmez. Bu durumda memenin toparlanması gerekir ve iz kalacak bir operasyon gereği duyulur. Çünkü bu operasyonda meme başının yerinin değişmesi gerekir. Mastopexy adı verilen bu operasyonlar, Meme başı hastanın durumuna göre yukarı kaldırılır ve fazla deriler kesilerek meme toparlanır. Lolipop tekniği adını verdiğimiz teknikle memede iz kalır. Çünkü kahverengi kısım tamamen alınır ve üste taşınır. Memedeki bir problemin diğer bir problemle giderilmesi sürecidir. Çünkü izler zamanla hafiflese de belirginlikleri düzelmez. Kadınlar bunu bilerek operasyonu kabul etmelidir. 

Mastopexy hastalarının büyük kısmı, birden fazla doğum yapmış, kilo nedeniyle memenin aşırı sarktığı ve meme yapısının kilo verme nedeniyle sarkmasına yol açan vakaların tanılandığı hastalardır. Bu yüzden memenin toparlanması ve onarılması sürecinde kalacak olan ize "razı" hastalardır. 

Meme Estetiği Dışındaki Rekontrüksiyon Operasyonları

Meme ameliyatları arasında bir diğer vaka da kanser gibi hastalıklar nedeniyle memesi tamamen ya da kısmen alınan hastalara yapılan rekonstrüktif operasyonlarıdır. Hasta için yapay meme ucu yapılarak vücudun çeşitli bölgelerinden alınan derilerle yeni bir meme tasarlanır. Mastektomi operasyonlarıyla eş zamanlı ya da ayrı olarak yapılan onarım ameliyatları, hastanın psikolojisini olumlu yönde etkilemektedir. Meme estetiği gibi olmayan bu operasyonlarda, seçilen cerrahın uzmanlığı sonuç açısından önemlidir. 

Öncelikle hastanın kendi derisinden parça alınacaksa bir süre beklenmesi gerekebilir. Kalça, bel bölgesi gibi yağlı alanlardan doku alınarak meme yapılabilir. Ancak bu durum flep olarak kullanılan bölgelerde de iz yaratarak iyileşme sürecini uzatacağından, meme implantları popüler birer seçim olarak kullanılır.  Her hastada bekleme gerekmese de muayene ve ameliyat sonucuna göre bir yol izlenmektedir.

Derinin genişletilmesi sağlanarak, kas altına doku genişletici yerleştirilir. Böylece ilerleyen zamanlarla tuzlu su enjeksiyonu yapılarak, doku geliştirici sistemin zamanla genişlemesi sağlanır. İstenen genişlik sağlandıktan sonra, meme protezi yerleştirilir. Meme başı protez yapıldıktan sonra yapılır. Bu operasyonda duyu kazanmak pek mümkün değildir. Hastanın iyileşmesi 4-5 hafta arasında değişebilir. Operasyon uzun sürdüğü için, hastanın mastektomisi sırasında ya da sonrasındaki günlerde uygulanabilir. 

Meme Estetiği Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Erkeklerde Meme Küçültme (Jinekomasti)

Erkeklerde meme küçültme operasyonu, erkek memesinin normale oranla daha büyük olması durumunda yapılır. Ergenlik döneminden itibaren hormonların ya da fazla kilonun etkisiyle büyüyen meme dokusunun küçültülmesi hedeflenir. Jinekomasti, dört farklı evrede ele alınır. İlk evrede deride herhangi bir fazlalık yoktur ama meme normalden büyüktür. İkinci evrede ise memenin boyutlarında büyüklük göze çarpmaktadır. Üçüncü evre derinin sarkması ve gevşemesiyle birlikte ortaya çıkan rahatsızlık durumuna neden olur. Son evrede ise sarkık bir kadın memesi görünümü vardır. 

Dolayısıyla ilk iki evrede liposuction ile memeden yağ alma uygulanabilir. Ancak deride esneme varsa cerrahi müdahale gerekir. Memenin ucundan kesi yapılarak ya da lolipop şeklinde iz bırakılır. Ortalama 2,5 saat süren jinekomasti operasyonları sonrası 3 gün diren kullanılır. En etkili çözüm ameliyat olacaktır. Meme estetiği grubunda olduğu için SGK kapsamında bir tedavisi yoktur. Jinekomasti ücretleri ortalama 3000 TL’den başlamaktadır. 

Ayrık Göğüsler

Her kadının  meme yapısı farklıdır. Bazıları büyük, bazıları küçük olmasından şikayet ederken bazılarında da ayrıklık denilen durum söz konusudur. İki göğüs mesafesinin birbirinden uzak durması durması sorunu genelde protez uygulanmasıyla düzeltilebilir. Ancak bazı hastalarda bu yöntem de istenen sonucu vermez. Genelde iki göğüs arasındaki mesafenin birbirine yaklaştırılması sağlanarak hastanın daha estetik bir görünüme ulaşması amaçlanır. Bazen dolgu yöntemleriyle desteklenen bu tür operasyonlarda protezli hastaların hareket ederken protezlerinin belirgin hale gelmesinin de önüne geçilir. 

Areola Operasyonları

Meme başı ve memenin kahverengi kısmı olarak adlandırılan aerola da kadınlar için bir sorun olabilir. Meme ucunun içe gömük olması, kahverengi kısmın çok büyük olması ya da çökmeler bu bölgede estetik sorunlara neden olabilir. Yapısal etkenlerden kaynaklanan bu durumların önüne geçmek için meme başı operasyonları yapılarak doğal görünüme ulaşmak hedeflenir. Memenin kahverengi kısmının daha küçük ve doğal görünmesi sağlanır. İçe gömük olan meme başlarının ortaya çıkması için cerrahi müdahalelerle iyileştirilmeler gerçekleştirilebilir. Kadınların b bebek emzirirken bebeğin emeyi kavrayamaması gibi durumlarla karşılaşması söz konusu olabilir. Bu durumda meme ucu estetiği yapılarak, hem emzirme süreci hem de estetik sürecin kontrol altında olması sağlanabilir. Çökük meme ucu, kahverengi kısmın aşırı büyük olması ve meme ucu rekonstrüksiyonu hastanın meme ucu onarımının yapılmasını sağlar. 

Erkeklerde de meme ucu operasyonları yapılmaktadır. Meme ucunun kabarık ve şiş olması durumunda jinekomasti operasyonları kapsamında yapabilir. Hormonal nedenlerle meme büyümesi gibi durumlarda erkek hastalara da meme ucu onarımı yapılmaktadır. 

Memede Asimetri

Doğal meme yapısında bir meme diğerinden farklı büyüklükte olabilir. Bu durum kilo alma ya da verme, emzirme sonrası ya da ergenlik sonrası bariz bir hale gelebilir. Bu durumda bir meme diğerinden daha sarkık ya da iri olabilir. Estetik operasyonda memelerin ideal boyutlara ulaşmasının en pratik yolu silikon protezlerdir. Ancak silikon yapılan meme daha genç, doğal meme daha yumuşak ve sarkık olacaktır ve zamanla bu durum daha belirgin hale gelecektir. Hastalara kombin meme estetiği yaptırılarak, meme küçültme, dikleştirme ve protez uygulanabilir. Her hastanın durumu muayene sonucu farklı değerlendirileceği için kişiye özel operasyonlar planlanabilir.