Lym Nedir? (Lenfosit nedir)

Sağlık kuruluşlarında sıklıkla yapılan kan sayımı ya da diğer ismi ile hemogram tetkikinde lym isminde bir değer de bulunur. Uzun ismi lenfosittir ve lenfositler aynı diğer hücreler gibi kan hücresi içinde bulunan beyaz kürelerin bir kısmını ifade ederler. Beyaz kürelerin yaklaşık olarak yüzde 20-45 ini lenfositler oluşturur. Bu değerin çok yukarı çıkması da çok aşağılara inmesi de iyi değildir bu yüzden lenfosit değerinin normal olmasına özen göstermek gerekir. Lenfositin normal değer aralığı %20,5 ile 51,1 arasındadır. Lenfositin aşırı yüksek olması virüslerin neden olduğu viral hastalıklara yakalanma ihtimalini arttırır. Lym değerinin düşük olması da çeşitli hastalıklara yakalanma olasılığını arttırır.

LYM nedir diye merak edenler, çok sayıda kan tetkiki sonucunda vücudun savunma mekanizmasını etkileyen akyuvar olduklarını öğrenir. Bazen yükselip düşebilen LYM değerleri, aşırı düşüş ya da yükseliş söz konusu olduğunda bağışıklık sistemi üzerinde ciddi etkilere neden olur. Vücudun bakteri ve mikroplar nedeniyle zarar görmesi halinde bu hormonun seviyelerinde değişiklik görülebilir. Enfeksiyon ve benzer hastalıklar konusunda görev yapan lenfosit türleri, T hücreleri, Doğal öldürücü NK hücreleri ve B hücreleri olarak beyaz kan hücrelerinin arasında yer alır.

Yetişkin bir insandaki kan hücrelerin %40’ı lenfositlerden oluşur. Seviyenin %20’nin altına düşmesi halinde sağlık sorunları gündeme gelmeye başlar. Lenfositler zararlı mikropları öldürüp vücut direncini arttıran hücrelerdir. Yeterli lenfosit düzeyine bulunmayan kan değerlerinde çeşitli hastalıklar daha hızlı belirti verir.

Ateş, öksürük, gece terlemeleri, burun akıntısı, eklem ağrıları ve deri döküntüleri lenfosit düşüklüğüne neden olmaktadır. Tedavi ilaçlarla yapılır. Beslenme düzeni değiştirilir ve yeşil sebzeler, C vitamini, çinko ve protein odaklı yiyecekler tüketilir.  Yüksek LYM nedir sorusunu akla getiren bu durum tersine döndüğünde kan kanseri gibi sorunlara da işaret edebilir.

Lenfositoz (Lenfosit Yüksekliği)

Lenfositoz gibi durumlar genelde önemsiz ve geçicidir. Ancak süreklilik varsa, HIV, AIDS, boğmaca, tüberküloz, toksoplazma, kan damarı iltihabı ve bakteriyel hastalıklardan şüphe edilebilir. Kan tahlilleri sonucunda yüksek çıkan değerlere halsizlik, ateş ve ishal eklendiğinde hasta yakın takibe alınır. Bağışıklık sistemi çalışmaya başladığında, değerlerin yükselmesi gündeme gelir. Dinlenme, egzersiz ve düzenli uyku sağlıklı beslenme sisteminin sürdürülmesiyle birlikte en iyi sonucu almanızı sağlar. Devamlı egzersizlerle yükselen değerlerin dengede olması için hekiminizin önerdiği tedaviyi uygulayın.

Kan Değerlerinde Denge Önemlidir

Birçok hastalıkla kendini gösteren kan değerlerindeki değişimler alkol ve sigaranın bırakılmasının ardından 5 yıl içinde normale dönmektedir. Kişisel bakım ve temizlik, sağlıklı beslenme, egzersiz ve ellerin sık sık yıkanması enfeksiyon geliştiren etkenlerden uzak kalmanızı sağlar. Paketlenmiş gıdaların sık tüketilmesi vücuttaki toksinleri arttırdığı için bu tür ürünlerin kesinlikle tüketilmemesi gerekir. LYM nedir, eksikliğinde ya da fazlalığında neler olur öğrendiniz. Eğer beslenme düzeniniz bozuksa ve sağlıksız yaşam koşullarına sahipseniz birçok hastalık için hedef olmanız normaldir. Çocukların da yetişkinlerin de hareketli yaşam ve sağlıklı yiyecekler tüketilmesi, kan değerlerinin de normal olmasını sağlayacaktır.

Lym Değerini Yükselten ve Alçaltan Durumlar Nelerdir?

Hemogram sayımındaki değerlerden bir tanesi olan lym değeri bazı durumlardan dolayı artar. Lenfositlerin yükselmesine neden sebeplerin başında infeksiyon hastalıkları yer alır. Bordatella pertussis, akut infeksiyoz lenfositozis ve çeşitli viral enfeksiyonlar en başta olanlarıdır. Ayrıca crohn hastalığı, ülseratif kolitis ve vaskülitler de lym değerini yükselten durumların başındadır. Tirotoksikozis, addison hastalığı ve ilaç hipersensitivesi de en yaygın nedenlerden arasındadır.

Lenfosit düzeyini azalmasına neden olan da birçok sebep bulunuyor. İlerlemiş malign hastalıklar ve ikinci ya da üçüncü evredeki hodgkin hastalığı lym değerinin düşmesini sağlayan nedenler arasındadır. Uzun süre radyoterapi ve kemoterapi alınması da lenfosit düzeyinin düşmesine neden olur. Böbrek yetmezliği, miliyer tüberküloz, stres, cushing sendromu ve ağır sol kalp yetmezliği de lenfosit değerinin düşmesini sağlar. Lym değeri tek başına değerlendirildiği gibi hemogram tetkikindeki diğer değerler ile birlikte de değerlendirilebilir. Ancak her iki durumda da lenfosit değerinin normal değer aralıkları arasında olması kişilerin bu konuda sağlıklı olduğunu göstermektedir.

LYM Yüksekliği

LYM Düşüklüğü