Lap Kanser Midir?

Lap Kanser midir?

Lap kanseri olarak tanımlanan ve LAM kanseri olarak da tanımlanabilen bu kısaltma Lenfadenopati ve Lenfadenomegali hastalığı için kullanılan bir kısaltmadır. Her insanın vücudunda yer alan lenf bezleri aslında insanların bağışıklık sisteminin birer odası gibidir diyebiliriz. İnsan vücudundaki savunma bölgeleri, vücudunuza yabancı bir cisim madde, hücre ya da benzer bulgular girdiği zaman bu odalarda saklanırlar.

Yabancı maddeler barınmaya başladığı lenf bezlerinden sürekli çıkmak isteyen maddeler haline gelirler. Maddeler, lenf bezleri tarafından yoğun bir baskı ile içeride tutulmaya çalışırlar. Kuvvetli bir şekilde maddeleri tutmaya başlayan lenf bezleri zaman zaman bu işlemleri yaparken lenf bezlerinin şişmesine ve büyümesine de sebep olabilir. Büyüme sonucunda ise Lenfadenopati (Lap) olarak tabir edilen rahatsızlık görülmeye başlanır.

Lenf bezlerinin aşırı büyümeye başladığı durumlarda meydana gelmeye başlayan Lenfadenopati (Lap) iki ihtimalli olayları da beraberinde getirir. İlk olarak büyümüş olan lenf bezlerinin topladığı yabancı maddeler yok olur.

Lap Neden Ortaya Çıkar?

Yabancı maddeler böylelikle vücut içerisine giremezler. Bu durum tıp dilinde Fizyolojik Lap olarak adlandırılır. Bir diğer ihtimal ise lenf bezleri tarafından tutulan maddelerin kontrol edilemeyecek hale gelmesi ve lenf bezlerinden sıyrılarak vücuda temas etmesi durumudur. Bu tür durumlarda düşük bir ihtimal ile iltihap ya da kanser gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

Lenfadenopati (Lap) enfeksiyon, otoimmun hastalıklar, ilaçlara karşı vücudun gösterdiği reaksiyonlar, sarkoidoz ve amiloidoz gibi sebeplerden dolayı ortaya çıkar. Teşhis edilmesi için el ile muayene olmanız yeterlidir. Ayrıca ileri seviye Lap rahatsızlıklarında görüntüleme araçlarından da yararlanılabilir. Lap’ın kanser olup olmadığının kesin bir cevabı ise yoktur. Eğer lap sorunu yaşıyorsanız uzman bir doktora muayene olmanız ve vakit kaybetmemeniz önemlidir.