Kaynar Su Yanıklarında İlk Yardım

Dikkatsizlik ya da ihmal sonucu kaynar su yanıkları gibi durumlarda ilk yardım uygulamaları nelerdir?

Kaynar suyun vücudun herhangi bir yerine Damla şeklinde bile temas etmesi geçici de olsa canın yanmasına neden olur. Kaynar suyun miktarı yanığı derinleştirirken yaşanan acının da daha şiddetli olmasına neden olur. 

 

Kaynar su yanıklarında kazazedenin ne kendisi ne de yakınları yanık bölgesine kesinlikle doğrudan buz uygulaması yapmamalıdır. Bu, en büyük yanlış olur. Yanığın derecesi ne olursa olsun ıslatılmış bir bez ile yanığın üzeri örtülmelidir. Buz uygulaması yapıldığında yanığın hem şiddeti artar hem de buzda ciltte yanığa neden olur ve yanık derecesini derinleştirir. 

 

Yanığın pansumanının ise açık ya da kapalı yapılacağı doktor tarafından belirlenmelidir. Çünkü yanığın şiddetine göre yanığı sarmak ya da açık tutmak durumunda kalınabilir. Mutlaka sıcak suyla yanık tedavisi doktora başvurulmalıdır. Evde daha önceden başka yanıkların tedavisi için kullanılan yanık merhemi doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır. Kaynar su yanık tedavisinde yapılması gereken tek şey yanığı ıslatılmış bir bezle kapatmaktır.