Kasık fıtığı ameliyatı, uyluk kemiği ve karın arasındaki bölgede çıkan fıtıkların tedavi edilmesi için yapılır. Hem erkekler hem de kadınlarda görülebilir. Pelvis adı verilen bu bölgede, aniden ortaya çıkmayan fıtıklar kişiye zarar verebilir. Sık görülmekle birlikte bebek ve çocuklarda da karşımıza çıkmaktadır.
Bölgede dışardan bakıldığında bir çıkıntıyla kendini belli eden fıtıklaşma görülür. Korse ya da benzer baskılayıcı destekler bu durumu tedavi etmez. Vaka ilerlediğinde cerrahi seçeceğin hekim ve hasta tarafından değerlendirilip karar verilmesi gerekir.
İç organın zayıf olan kısmından başlayan fıtıklaşma, günlük hareketler, egzersizler ve spor gibi etkinlikler nedeniyle ilerleyebilir. Hastanın yaşam kalitesini etkilemeye başladı durumda açık ya da kapalı teknik ameliyatlardan biri tercih edilerek tedavi gerçekleşir.
Ülkemizde laparoskopik yöntemle de yapılan kasık fıtığı ameliyatı başarılı sonuçlar veren bir cerrahi girişimdir. Genel olarak 1-2 saat sürmeke ve hasa 3-4 gün içinde işine dönmektedir. Lokal anestezi kullanılarak izsiz bir şekilde operasyon gerçekleştirilir.
Kasık bölgesinde oluşan fıtıklar kasık fıtığı olarak adlandırılır. Erkeklerde de çok sık görülen bu fıtıklar, insan vücudunda her yerde çıkabilir. Kronik hastalığı olanlarda açık ameliyat tercih edilmekle birlike diğer hastalarda kapalı teknikler kullanılır.
Indirek Kasık Fıtıkları : İndirek kasık fıtıkları, kasık kanalının kapanmadığı ve açıldığı durumlarda görülmektedir. Çocuklarda ve genç yaşlardaki hastalarda görülen fıtık çeşitleri bu tiptedir. İç basınçların artması ve testislere doğru inmeye başlayan fıtıklaşma, bölgede çıkıntı yapana kadar ilerlemeye başlar.
Nokta Kasık Fıtıkları : Henüz organdan çıkış yapmamış olan fıtık çeşitleri nokta fıtık olarak adlandırılır. İlerleyen evelerde sorun yaratmaya başlayan fıtıklar, şişlikler ve ağrılarla öne çıkmaktadır.
Femoral Kasık Fıtıkları : Femoral kanalların normalden daha geniş olması halinde görülür. Genelde kadınlarda görülen bu fıtıklaşmalar, nüksetme ihtimali en yüksek fıtık türleridir. Bazen gözden kaçabilirler ve ameliyat esnasında görülmeyebilirler.
Direkt Kasık Fıtıkları : Karın içi basıncı arttıran ve dışkılama sırasında ıkınmalara neden olan bu fıtık türü, ağır kaldırma gibi durumlarla kendini belli eder. Genelde iki taraflı olur. Tedavi edilmezse fıtığın testis kanalına doğru inmesi söz konusu olur.
Scrotal Kasık Fıtıkları : Dev fıtıklar olarak bilinen bu fıtık çeşitleri, uzun zaman içerde büyür ve açık cerrahi müdahaleyle ameliyat edilebilir. Bazen birkaç fıtık birleşir bazen tek bir fıtık söz konusudur.
Boğulmuş Kasık Fıtıkları : Boğulmuş kasık fıtıkları diğer türlerden farklı olarak acilen müdahale edilmesi gereken fıtık türlerindendir. Acil ameliyat gerektiren bu durumlar, dört evrede ele alınmaktadır. İlk evrede yatınca kaybolan fıtığın artık belirgin hale gelmesi söz konusu olmaktadır. Ağrılar hareket ettikçe şiddetlenir. Bu şekilde gaz çıkarma ve dışkılama mümkün olmaz. Vücudu saran krampla kendini belli eden bu durum lökosit miktarını da arttırmaktadır. İkinci evrede artık kangrene dönüşen fıtık tüm bedeni sarar. Üçüncü devre bağırsak delinmesinin gerçekleştiği evredir ve şiddetli ateş hastanın durumunu ağırlaştırmaya başlar. Son evre ise cerrahi müdahaleyle bile hastanın kurtarılmasının mümkün olmadığı bir problem yaratır. Ölümcül olabilir.
Kasık fıtığı dışardan görünecek bir durumdaysa şişlikle kolayca farkedilebilir. Ancak bazı durumlarda keşfedilmesi bir hayli uzun sürmektedir. Öksürme ve ıkınma gibi durumlarda belirgin hale gelen fıtık, sonraki dönemlerde tüm vücuda giren şiddetli kramplarla kendini göstermeye başlar. Özellikle femoral tipi fıtık varsa beliti vermeden de ortaya çıkabilir. Kasık bölgesinde aşırı hassasiyet varsa fıtıktan şüphe edilebilir.
Belirti veren ya da vermeyen fıtıkların teşhis edilmesinde ultrason ve MR kullanılır. Türü ne olursa olsun tedavi kasık fıtığı ameliyatı şeklinde yapılır. Açık ya da kapalı tekniklerden hangisinin seçileceğine karar verirken mutlaka hastanın şikayetleri ele alınır.
Genel yöntem olarak tercih edilen kasık fıtığının tedavi edilmesinde açık ameliyat tekniği günümüzde de kullanılır. Kronik hastalığı olanlar ve büyük çaplı fıtıklaşma durumlarında açık teknik en geçerli tekniktir. Sezaryen ameliyatında olduğu gibi kesi atılarak açılan bölgeye girilerek fıtık temizlenir.
Ameliyatta yamalar kullanılır. Yani yöntemin amacı, ilkel dikiş teknikleri değil, yamalanmalarla tedavinin gerçekleşmesidir. Biyo sentetik yamalar adını verdiğimiz bu teknik, nüksleri gözle görülür şeklinde azalır. Yamalar onlay, subay ve inlay olarak kullanılabilir. Kasık fıtığı ameliyatı yapılarak konforun maksimize edilmesi için minimum kesiyle çalışmalar yapılır.
Genel olarak bir riski bulunmayan kasık fıtığının, herhangi bir olumsuz durumu da yoktur. Ancak ilerlemiş olan vakalarda ölüm riski de söz konusu olmaktadır. Kangren durumu ilerleyen ve organlara sıçrayan vakalarda kasık fıtığı ölümcül etkilere yol açabilir.
Aynı zamanda hamile olan kadınlarda hamileliğin ilerlemesi fıtığı olumsuz olarak etkileyebilir. Denetimli olarak müdahale edilmesi gereken kasık fıtıkları günümüzdeki tıbbi imkanlar sayesinde çok fazla risk olmadan tedavi edilmektedir. Başarılı bir ameliyat sürecinden sonra iyileşme döneminde enfeksiyon riskini de minimize eden durumlar, kişinin sağlığı üzerinde herhangi bir risk yaratmamaktadır.
Günümüzde minimal inivaziv yaklaşımların ön plana çıktığı ameliyat tekniklerinden biri olan laparoskopik cerrahi tekniği, iyileşme sürecinin hızlı olmasını sağlar. İzsiz kasık fıtığı ameliyatı adı verilen bu durum, ileri yaşlarda olan hastalar dışındaki birçok hastaya uygulanabilir. Görüntüleme teknikleri ve benzer etkinliklerle tespit edilen fıtık başarılı biçimde tedavi edilmekedir.
Minik delikler açılarak yapılan kesiler özel bir uzmanlık gerektiren laparoskopik teknikle yapılır. İş hayatına kısa sürede dönmek mümkün olmaktadır. Bu yüzden hastaların özel şartları yoksa oldukça kısa sürede tedavinin uygulanması mümkün olmaktadır.
Kasık fıtığı ameliyatı fiyatları sigortası olmayan hastalar için 4 bin TL’den başlamaktadır. Normalde bu ameliyatın masrafları SGK arafından karşılanmaktadır. Kamu hastanelerinde ve özel hastanelerde gerçekleştirilen operasyonlar ortopedi ve travmatoloji uzmanları tarafından gerçekleşmektedir.
Ameliyat yönteminin belirlenmesi için öncelikle fıtığın durumu tespit edilir. Bu tespitten sonra da hasta açık ya da kapalı tekniklerden hangisi uygunsa o şekilde ameliyat edilir.
Kasık fıtığı operasyonu öksürüğe neden olmaz. Çünkü günümüzdeki uygulamalarda öksürüğün kaynağı olan durumlar incelenmeden operasyon gerçekleşmez. Dolayısıyla öksürük farklı bir durumun nedeni olabilir.
Kasık fıtığı ameliyatı kapalı teknikle gerçekleşen bir ameliyattır. Ameliyattan sonra iyileşme süreci oldukça kısadır. Hastanın konforunu arttıran bu teknik, minik delikler yardımıyla açılan kesilerle uygulanır.
Ameliyattan sonra cinsel ilişkiye girmek için en az bir hafta beklemek gerekir. Hastanın genel durumuna göre değişen cinsellik için fiziki sorunları zorlamadan hareket etmek gerekir.
Ameliyatan sonra ne zaman banyo yapılacağı net değildir. Çünkü açık ameliyatta süre uzunken, kapalı teknikte daha kısadır. Ortalama 10 günlük bir süreç dahilinde yıkanmaması gereken hastalar kapalı teknike daha kısa sürede banyo yapabilir.