Kalp Bypass Ameliyatı

Kalp Bypass ameliyatı atardamarlarda meydana gelen sorunların ortadan kaldırılması için yapılan bir müdahaledir. Bu damarın eskisi gibi normal çalışabilmesini sağlayan cerrahi müdahalelerden biri olan ameliyatın koroner damar sistemine uygulanması gerektiğinde koroner bypass ameliyatı yapılır. Operasyonların amacı, kalp krizi riskini indirgemektir. Yani kalp krizi riski olan hastalara uygulanır. Çalışan kalpte de, durmuş olan kalpte de uygulanan operasyonlar kalp krizi bölgelerine yeteri kadar kan ulaşmasını sağlamak üzere yapılır.

Sayfa İçerikleri

Kalp Bypass Ameliyatı Neden Yapılır?

Yaşam standartlarının  yükselmesini sağlayan baypas ameliyatları;

Hangi damarın kullanılacağına ameliyat sırasında hekim karar verir. Alınan damar ve besleyeceği bölgelerde köprüleme yapılır. Bu şekilde çalışma sağlaması için sağlıklı bir atar damar takviyesine ihtiyaç duyulmaktadır. Mide, karın ve bacak bölgesinde bulunan atardamarlar bypass operasyonunda kullanılır. Öncelikli olarak bacak toplardamarlarının kullanıldığı operasyonlar sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilir. 

Kalp Bypass Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Minimum 3-4 saat süren bypass ameliyatları, 1970’lerden beri başarıyla gerçekleşmektedir. Açık kalp ameliyatı şeklinde uygulanan klasik ameliyat, ülkemizde başarılı cerrahlar tarafından yapılıyor. Yetmişli yıllardan beri yükseliş gösteren bir başarı grafiğiyle sonuçlanan operasyonlar, kanın oksijen bakımından zenginleşmesini sağlayan aletlerle yapılıyor. Hastaların açık kalp ameliyatına uygun olup olmadıkları incelenerek karar verilir. Kalp ve Damar Cerrahisi ameliyatları, branş hastanelerinden olan Siyami Ersek Kalp, Damar ve Göğüs Hastanesi gibi hastanelerde  SGK kapsamında uygulanır. 

Kalp Bypass Ameliyatı Öncesi

Ciddi bir kalp ameliyatı olan kalp bypass ameliyatı öncesi hastanın birçok tetkikinin incelenmesi gerekir. Bu tetkiklerin gerçekleşmesini sağlayan çok sayıda belirti, hastanın ameliyatla tedavi edilip edilmeyeceğine işaret eder. 

ByPass Operasyonu Nasıl Yapılıyor?

Hastaya genel anestezi konusunda bilgilendirme formu imzalatılıyor ve yakınlarının yardımıyla narkoza hazırlanıyor. Bağırsak temizliği için lavman uygulaması yapılıyor. Ameliyattan 8-10 saat önce açlık gerektiği için hastanın aç gelmesi gerekiyor. 

Vücudun tıraşlanması be hijyenin sağlanması, vücudun yıkanması gerekiyor. Ameliyathaneye indirilen hasta, ameliyata katılacak hekimlerin kontrolünde göğsün ortasından iki kesiyle kesiliyor. Solunum sisteminin devam etmesi için ilgili makineler hazır ediliyor. Kana oksijen gitmesini sağlayan bu makineler bağlanarak, bacak ya da koldan damar alınıyor. Damar koroner artere dikilerek, göğüs kemiği kuvvetli tellerle bağlanıyor. Kesi yerlerinin de dikilmesiyle operasyon son buluyor. Bazı durumlarda kalbi durduran hekimler, bazen de kalp durmadan operasyonu sürdürebiliyorlar. Ortalama 8 hafta içinde göğüs kemiğinin iyileşmesi sağlanıyor. Akciğerler ise operasyondan sonra hemen işlevlerine devam edebiliyor. Hasta yoğun bakıma alınıyor ve 24-48 saat takip ediliyor. Daha sonra hastanın durumuna göre birkaç gün yatış yapması gerekiyor. Ameliyat sonrası ağır aktivitelerden uzun süre kaçınmak gerekiyor. Hastanın ağrıları için hekim ağrı kesiciler veriyor ve reçete uygun hareket edilerek iyileşme süreci hızlanır. 

Bypass Ameliyatı Sonrası

Kalp bypass ameliyatı sonrası, hastanın taburcu edilmesinin ardından evde de istirahat etmesi gerekiyor. Bu süreç ağır işlerde çalışanlar için daha da uzayabiliyor. İstirahat ve ilaç tedavisinin sürdürülmesinin yanında beslenme sisteminde de önemli değişiklikler yapılması gerekiyor. Zayıflayan bünyenin toparlanması için hekiminiz kaçınılması gereken besinler konusunda sizi bilgilendirecektir. Ağır diyet programlarından uzak durulması kaydıyla sağlıklı ve kalbi yormayacak gıdalar tercih ediliyor. Operasyon sonrası hekimin tavsiye ettiği kontrolleri de mutlaka sürdürmek gerekiyor. Bypass ameliyatı zor bir ameliyattır ve bazı komplikasyonları vardır. 

Bypass Ameliyatı Sonrası Beslenme

Mutlaka diyetisyen kontrolünde beslenmek gerekiyor. Hastanın kilo almaması gerekiyor. Bu yüzden karbonhidratlar olan hamur işlerinden kesinlikle uzak durulması gerekiyor. Haftada bir gün kırmızı et tüketilebilir. Ancak şarküteri ürünleri tüketilmemelidir. Alkol ve sigaraya kesin olarak veda edilmesi gerekiyor. 

Yağsız etler, ağırlıkla beyaz et ve balık tüketebilirsiniz. Süt ürünlerinde yağsız ya da az yağlı ürünleri seçmelisiniz. Zeytinyağını direkt almak yerine karışık olarak kullanabilirsiniz. Lif ağırlıklı beslenerek, gaz yapıcı gıdalardan uzak durmalısınız. Günde bir bardaktan fazla kahve içmemek ve çaylarınızı açık içmek de önemli olacaktır. Bol sebze ve meyve tüketerek sağlığınızı yaşamınızın geri kalanında önemsemelisiniz. 

Bypass Ameliyatı Fiyatı

Ülkemizde birçok kamu hastanesinde bypass ameliyatları yapılmaktadır. Bu operasyonların gerçekleşmesi için özel hastaneleri de seçebilirsiniz. Kullanılan tıbbi cihazlar ve ameliyathane personellerinin gideri gibi birçok husus değerlendirilerek ameliyat konusunda tek bir fiyat söz konusu değildir. 30 bin TL’den başlayan fiyatlar yeni nesil cihazlar kullanıldığında 100 bin TL’ye kadar yükseltilebilmektedir. SGK kapsamında bu operasyonlar yapılmaktadır. Kamu hastanelerinde gerçekleştirilen ameliyatlar özellikle Siyami Ersek ve Süreyyapaşa Göğüs, Kalp ve Damar Hastalıkları hastanelerinde gerçekleştirilmektedir. Türkiye’nin birçok yerinden hastanın geldiği hastanelerde yoğunluk nedeniyle randevu bulmak zor hale gelmektedir. 

Bypass Ameliyatlarında Minimal İnvaziv Yaklaşımlar

Açık ameliyat tekniğinin uygulanmasıyla gerçekleşen bypass ameliyatlarında minimal inivaziv yaklaşımlar söz konusu olmaktadır. Bu uygulamada geniş kesi atılması yerine minik bir kesi atılır ve laparoskopik yöntem uygulanır. Tam kaburgaların arasından atılan kesi, kapalı teknik adı verilen cerrahi müdahalelerle gerçekleşir. Ülkemizde çok fazla uygulanmasa da başarıyla gerçekleştirilen hastaneler vardır. 

Bypass Sonrası Cinsel İlişki

Bypass sonrası cinsel ilişki kalbi yoracağı için minimum 8 haftalık bir süreç söz konusudur. Bununla birlikte hekime danışmadan kalbi yoracak herhangi bir aktivitede bulunmamak gerekiyor. Fiziki sınır 8 hafta olmakla birlikte hekiminiz daha uzun bir zaman dilimi de koyabilir. Kalp bypass ameliyatı konusunda doktorunuzun önerilerine uyun. Bitkisel de olsa herhangi bir afrodizyak kullanmaktan kaçının. Hem kan sulandırıcı ilaçların etkisi hem de tansiyonu yükseltmesi nedeniyle bypass sonrası cinsel yaşam alışıldık partnerle gerçekleşmelidir.