Pediatri Kategorisi

Tıp biliminin pediatri branşı doğumsal hastalıklar, bebeklerde sürdürülmesi gereken aşı takibi ve bütün bebeklerle çocukların fiziksel, zihinsel ve motor gelişimleri ile ilgilidir. Bebek ve çocuklara ait boy, kilo, beslenme düzeni, günlük yaşam becerilerinin durumu, ifade ve anlatım biçimleri, nörolojik ve psikolojik gelişim pediatri hekimlerince takip edilir. Çoğunlukla yeni doğan bebekler veya küçük çocuklar gibi kendisini anlatamayan hasta grubu ile ilgilendiği için pediatri zorlu bir bilim dalı olarak kabul edilmektedir. Bu yüzden erişkinlerin tedavilerinden farklı olarak pediatrik dönem tıbbın ayrı bir uzmanlık alanı haline gelmiştir. Genel branşa ek olarak bu alan pediatrik onkoloji veya pediatrik kardiyoloji gibi örnekleri verilebilecek dallara da kendi içinde ayrılmıştır.   Doğuştan gelen rahatsızlıklar tıpta konjenital olarak gruplanır. Küçük lekelerden ciddi anomalilere kadar uzanan geniş bir rahatsızlık yelpazesi pediatrinin ilgi alanı içindedir. Ayrıca pediatrinin karşılaştığı sorunların içinde ebeveynlerin çocukları hakkında yaşadıkları hassasiyet de vardır. Anne ve babaların duygusal yaklaşımlarından uzak kalarak hasta hakkında objektif kararlar verebilmek pediatri uzmanı tarafından sürekli göz önünde bulundurulan bir husustur. 

 Pediatri Uzmanları 

Pediatri uzmanı nasıl olunur şeklindeki sorunun temel yanıtı bütün tıp dallarında olduğu gibi öncelikle üniversitelerin tıp fakülteleri tarafından verilen altı yıllık genel tıp eğitimini tamamlamakla başlar. Bu lisans eğitimini tamamlayan pratisyen hekimler arasından isteyenler TUS olarak bilinen Tıpta Uzmanlık Sınavı’na girerler. Başarılı olanlar dört yıllık Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlık eğitimine başlarlar. Tıpta uzman sıfatı alabilmek için bu eğitim şarttır. (Ayrıca seçilen uzmanlık alanının çeşitli alt dallarındaki branş eğitimleri üçer yıl üzerinden devam edebilir.) Bu eğitim sonucunda pediatri uzmanı bütün bebek, çocuk ve ergen hastalıklarının teşhis ve tedavisini yapabilir. Aynı zamanda stresli durumlarla baş edebilmek, analitik düşünebilmek, yapılan tıbbi analizlerin yasal sorumluluğunu taşıyabilmek, özellikle ebeveynlerle etkili bir iletişim becerisi içinde olmak, detaylı çalışabilmek gibi özellikler çocuk hastalıkları uzmanlarının sahip olması gereken nitelikleri içindedir. 

Pediatri Hangi Hastalıklara Bakar?

Pediatri olarak bilinen çocuk hastalıkları branşı;
  • Doğuştan gelen şekil bozukluklarının düzeltilmesi (kalp hariç) ile karın ve göbek fıtığı gibi sık rastlanan rahatsızlıklarının cerrahi müdahaleyle düzeltilmesinin temel olduğu çocuk cerrahisi,
  • Çocuklarda görülen kalp rahatsızlıkları ile ilgilenen çocuk kardiyolojisi,
  • 0-18 yaş grubu bireylerde görülen beyin ve sinir sistemi hastalıklarının teşhis ve tedavisini kapsayan çocuk nörolojisi, (ateşli havaleler, epilepsi, otizm ve kas hastalıkları bu gruba dahildir.)
  • Çok yoğun yaşanan ergenlik döneminin psikolojik sorunları,
  • Kan hastalıklarını kapsayan hematolojinin çocuk hematolojisi bölümü,
  • Gene 0-18 yaş grubundakilerin böbrek ve idrar yolları hastalıkları ile uğraşan Çocuk Nefrolojisi,
  • Çocuklarda alerji hastalıkları ve doğal bağışıklık sistemiyle ilgilenen Çocuk İmmünoljisi,
  • Çocuklarda görülen tümörleri ele alan Çocuk Onkolojisi,
  • Genital bölge hastalıklarını kapsayan Çocuk Ürolojisi,
  • Hormonlar ve iç salgı bezleri ile ilgilenen Çocuk Endokrinolojisi ve
  • Çocuk Yoğun Bakımı dallarında uzmanlaşan hekimleriyle kendi grubunda teşhis ve tedaviyi sağlamaktadır.  

Pediatri Bölümü Olan Hastaneler

Ülkemizde gerek il ve gerekse ilçelerdeki kamu ve özel hastanelerinin poliklinik birimleri içinde çok sayıda çocuk hastalıkları bölümü bulunmaktadır. Ayrıca üniversite hastaneleri bünyesinde olan pediatri bölümleri de hastaların teşhis ve tedavilerini sağlamaktadır. MHRS Sistemi üzerinden en yakın birimlere 7/24 ulaşılabilir. Özellikle özel hastanelerdeki çocuk hastalıkları bölümleri kaliteleri ile dikkat çekmekte, servis adeta bir anaokulu biçiminde dekore edilmektedir.   

Burada içerik bulunamadı.