Göğüs Hastalıkları Kategorisi

Göğüs Hastalıkları göğüs bölgesinin cerrahi olmayan hastalıklarıyla ilgilenir. Solunum sistemi, alerjiler ya da kronik öksürük gibi üst ve alt solunum yollarını etkileyen tüm hastalıklar bu branşın ilgi alanına girmektedir. Halk dilinde “akciğer hastalıkları” olarak adlandırılan bu branş uyku sırasındaki horlama ve solunum sıkıntıları konusunda da tercih edilir. Sigarayı bırakma klinikleri ve tedavileri, akciğer embolisi, kanser türleri, tüberküloz gibi hastalıklar göğüs hastalıklarıdır. Alerjik reaksiyonlara bağlı olarak gelişen birçok hastalık türü de göğüs hastalıklarının dahilindedir.  Solunumu etkileyen faktörlerin incelenmesi için birçok solunum testi yapılır. Açıklanamayan nefes darlıkları, hava yollarının abstrüksiyonun tıkanması, yoğun bakım ünitelerindeki hastaların izlenmesi, nefes darlığının kalp mi yoksa akciğer kaynaklı mı olduğu, tedaviye verilen yanıtların takip edilmesi gibi durumlarda solunum testleri uygulanır. Uyku Laboratuvarları da bu branşın içinde faaliyet göstediğinden, uyku apnesi, horlama, uyurken nefes alamama gibi şikayetlerin yakından takip edilmesi mümkün olmaktadır. 

Göğüs Hastalıkları Uzmanları ve Tedavi Alanları

6 yıllık Tıp eğitimini bitiren doktorlar, 4 yıl göğüs hastalıkları ihtisası yapar. Eğitimin sonunda sınavı geçen adaylar, Göğüs Hastalıkları uzmanı olabilir. Göğüs hastalıkları konusunda ihtisas yapan hekimleri, ülkemizdeki birçok hastanede çalışabilir. Çok fazla hekim olmadığı için iş yükü biraz fazladır. İcapçı olarak acil servislerden çok sık çağırılırlar. Bu yüzden mesleki açıdan “rahat” görünen bölümlerden değildir. KOAH ya da zatürre gibi hastalıklar kış mevsiminde çok fazla olduğundan acil servislerde de sıkça görev yaparlar. Göğüs hastalıklarının tanı ve tedavi uygulaması aşağıdaki hastalıklar dahilinde gerçekleştirir:
  • Kronik öksürük
  • Sigaraya bağlı hastalıklar
  • Sigarayı bırakma klinikleri
  • Zatürre
  • Tüberküloz
Bu hastalıkları ayaktan ya da yatarak tedavi eden branş, solunum fonksiyonu testleriyle solunuma engel olan durumun tespit edilmesini sağlar. Birçok tıbbi cihazla yapılan ölçüm ve tetkiklere göre hastanın tedavisini yapar. Cerrahi müdahale gerekiyorsa bu durumun tespiti için göğüs cerrahisi bölümüne hastaları sevk eder. Bununla birlikte temel ilgi alanı akciğer ve akciğer hastalıklarıdır. 

Akciğer Hastalıkları Nelerdir?

Kronik öksürükler, solunum yolu hastalıkları, akciğerlerde sıvı birikmesi, KOAH, alerjik etkenlerden kaynaklanan solunum sıkıntıları, akciğer kanseri, akciğer tutulumu, astım, Bronşektazi, akciğer embolisi, akciğer kanseri ve diğer obstrüktif ve alerjik akciğer hastalıklarının tedavisi yapılmaktadır. Halk arasında Göğüs Hastalıkları olarak değil, akciğer hastalıkları olarak bilinmesinin nedeni de akciğere bağlı olan bu hastalıklarla ilgilenmesidir. Akciğerlere hava girişi ve çıkışını kontrol eden tetkiklerin yanı sıra, üst solunum yollarında da balgam, öksürük ya da hırıltılı solunum olup olmadığı kontrol edilir. Sigara bağımlılığı konusunda da tedavi edici çalışmalar gerçekleşen bu birim, diğer birimlerle birlikte çalışarak hastaların solunumuna engel olan  problemlerini tanılar. 

Göğüs Hastalıkları Bölümü Olan Hastaneler

Ülkemizde birçok hastanede göğüs hastalıkları uzmanı çalışmaktadır. Cerrahi olmayan bu branşın uzmanları, göğüs cerrahlarından daha fazla olduğu için devlet hastanesi ve kamu hastanelerinde daha sık istihdam ettirilmektedir. Aşağıdaki hastanelerde Göğüs ve Akciğer Hastalıkları Bölümü bulunmaktadır:
  • İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Çapa EAH
  • Koç Üniversitesi Hastanesi
  • Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi
  • Dr. Siyami Ersek Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahi Hastanesi
  • Süreyyapaşa Göğüs Kalp ve Damar Cerrahi Hastanesi
  • Marmara Üniversitesi  EAH
  • Yeditepe Hastanesi
  • Trakya Üniversitesi
  • Gazi Üniversitesi Hastanesi
  • Hacettepe Tıp Fakültesi Hastanesi
  • Atatürk Sanatoryumu Hastanesi
Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden kamu hastanelerinden randevu alınarak SGK kapsamında tedavi olunmaktadır. Hastaların ameliyat olması gereken durumlarda Göğüs Cerrahisi Uzmanları devreye girer ve bu branşta tedaviye devam edilir. 

Burada içerik bulunamadı.