İnmemiş Testis Kısırlığa Neden Oluyor

Anne karnında gelişimini sürdüren bebeğin ilerde testise dönüşecek dokuları böbreklerin altında belirir.

Bebeğin gelişimi devam ederken bu dokular da gelişerek büyür ve testislerin yerleşeceği torbaya doğru ilerler. Bu durum bebeğin gelişimi boyunca devam eder. Doğuma çok yakın bir sürede ise tam olarak torbaya yerleşen dokular testis haline gelmiştir. Bir veya her iki testisin bu inişten sonra torbaya yerleşememesine inmemiş testis denilir.

Gelişimini tamamlayarak zamanında doğmuş bebeklerde daha az görülürken özellikle gelişimini tamamlayamadan erken doğmuş erkek bebeklerde yüzde 30’a varan oranlarda görülmektedir.

İnmemiş testise inişi sağlayan hormonların yetersizliği veya ilk andaki dokunun yapısal bozukluğu sebep olabilir. Yine de her bebekte kendine özel sebepler olabilir bununla ilgili doktorundan bilgi almak gerekir.

İnmemiş Testis Probleminin Belirtileri Nelerdir?

Testislerin torbada olmasına dikkat edilmesi gerekir. Fiziksel muayene çok dikkatli yapılmalıdır. Ağlayan bebekler için durum biraz zorlaşabilir. İnmemiş testis saptanan bebek 6 aylık olduğunda tedaviye başlanır.

Erken Teşhis Önemli

Hemen her sağlık probleminde olduğu gibi inmemiş testis probleminde de erken teşhis oldukça önemlidir. Burada amaç ilerisi için oluşabilecek hastalıkları önlemektir. Tedaviye genelde 6 ay ile 1 yıl içerisinde başlanır, en geç 2 yaşında da bitirilir. Bu yaşa kadar tanı konmamış çocuklarda ise tanı konur konmaz tedaviye başlanmalıdır.

Tedavi geciktirildiği takdirde testiste kalıcı bozukluklar ortaya çıkabilir. Testisler üreme hücresi geliştirme fonksiyonunu kaybederek ileri yaşlarda kısırlığa sebep olabilir.

Tedaviye başlarken öncelikle testisin mevcut olup olmadığı kontrol edilir. Yeri ve yapısı saptanır. Genellikle fiziksel muayenede tanı konur ancak tanı konamıyorsa kan ve radyoloji testleri yapılması gerekir. Tedavi ise cerrahi girişimle problemli testisin torbaya yerleştirilmesidir.