Zamanla ortaya çıkan, yaşa bağlı sorunlardan biri olan idrar kaçırma eğer önerilen tedaviler sonucu geçmezse çözüm olarak idrar kaçırma ameliyatı yapılabilir. Operasyon için bir veya iki gün hastanede kalma yeterli olacaktır. Hasta on gün sonrasındaysa kendi hayatına dönüp işe başlayabilir.
Operasyonun en fazla bir buçuk saat kadar sürdüğü açıklanmaktadır fakat iyileşme sürecinde dikkat edilecekler hasta açısından çok daha fazla önem taşır. Ameliyat hakkında bilgi vermeden önce idrar kaçırmanın nedenleri ve çeşitleri gibi konularda genel bilgi vermek daha aydınlatıcı olabilir.
Sayfa İçerikleri
40 yaş üstü pek çok kadında sıklıkla görülen bu durum toplumda yaygındır ama söylenmek istenmediği için fazla ortaya çıkmaz. Bu saklama çabası tedaviyi de geciktirmektedir. Oysa hayatın bir parçasıdır ve doğal bir durumdur. Önemli olan tedaviye bir an önce başlamaktır. İdrar kaçırmanın nedenleri arasında en başta oluşan enfeksiyonlar gelmektedir. Sonrasında;
Bu nedenlerin arasında görülen kasların zayıflaması enfeksiyon ile birlikte en yaygın sebeptir. Yaş ilerledikçe pelvik tabanındaki (leğen kemiklerinin destek verdiği bölüm) destek kaslarının gücü azalır. Kilo almak ise her açıdan zararlı olduğu gibi idrar kaçırmaya da neden olabilir, çünkü karın içi basınç artmıştır. Sayılan bütün bu nedenler sonu idrar kaçırma ameliyatı şeklinde olacak olan sürecin başlangıcıdır.
Hekimlikte idrar kaçırmanın çeşitleri ise üç grupta toplanıyor.
Tedaviler konusunda öncelikle belirtilen husus öncelikle ilaç tedavisi ve egzersizlerin deneneceğidir. Cerrahi müdahale son çözüm olarak ele alınmaktadır. Bahse konu olan tedaviler içine manyetik pelvik taban stimilasyonu ve fonksiyonel elektriksel uyarılma isimleriyle bilinen yöntemleri de dahil edebiliriz.
İkincisinde temel yöntem pelvik tabanında bulunan sinirlerin ve kasların uyarılarak daha aktifleştirilmesidir. Stimilasyon ise hastalara tedavi sandalyesinde haftada iki veya üç kez pasif egzersiz yaptırmaktır. Östrojen krem tedavisi de listeye eklenebilir. Bu krem gene bölgede kan dolaşımını hızlandırma ve canlanma sağlamaya yöneliktir.
Zamana bağlı olan fakat sonuç sağlayan bir diğer cerrahi dışı yöntem pelvik egzersizleridir ve yüzde 75’e varan oranlarda başarı getirmektedir. Doktor kontrolünde yapılmasına gerek yoktur, kişi kendi başına da yapabilir.
Önemli olan en az iki ay haftada üç kere olmak üzere düzenli yapmaktır. Mesanenin boşaltılmasından sonra hasta sırt üstü düz bir zemine yatar. Dizler yukarı bakacak şekilde bükülür. Kalça kasları değil, pelvik kasları sıkılır, ona kadar sayıp bırakılır. Egzersiz 20 dakika kadar sürmelidir.
Sorunun çözümü için kullanılabilecek ilaçlar ise antikolinerjik ilaç grubuna girer. Yani merkezi veya istem dışı sinir sistemindeki bazı uyarıları bloke eden ilaçlardır. Kesinlikle doktor kontrolü altında verilir. İdrar torbasının uyarılması amaçlanmaktadır.
Sayılan bu tedavilerin sonuç vermediği durumlarda rahatsızlığın tedavisi için idrar kaçırma ameliyatı cerrahi çözüm olarak gündeme gelir. Rahatsızlığın çeşitleri olduğu gibi yapılan cerrahi müdahalelerin de çeşitleri vardır. Bunlar;
Bu alt başlık altında verilen genel bilgiler aynı zamanda idrar kaçırma ameliyatı nedir, nasıl yapılır sorusunun yanıtını da basitçe vermektedir.
İdrar kaçırmayı önlemeye yönelik operasyonların öncesinde de hastaya geniş kapsamlı bir tetkik yapılır. En başta idrar kaçırma tipinin tespiti gerçekleştirilir. Bu araştırma vaginal muayeneyi de kapsar.
Genital organda sarkma olup olmadığı etkileyici bir unsurdur. Bu tetkik sonucunda hem anestezi yöntemine hem de ameliyat tekniğine karar verilir. (Eğer şikayetler arasında gene kas zayıflaması sonucunda oluşan gaz kaçırma problemi varsa bu operasyon sırasında probleme yönelik cerrahi müdahale yapılabilmektedir.
Aynı şekilde idrar kaçırmanın temel nedenlerinden olan rahim sarkmasını ileri derecede yaşayan kadınlarda da idrar kaçırma ameliyatı ile birlikte rahme müdahale edilebilir.) Operasyon öncesinde idrar tahlili, jinekolojik muayene, böbreklerden vaginaya genişleyen ürolog muayenesi, idrar kültürünün incelenmesiyle enfekte olmuş hastaya hangi antibiyotiklerin verileceği gibi araştırmalar tamamlanır.
Hasta sigara içiyorsa bırakır. Önemli bir nokta ameliyat öncesi mesane çevresindeki tüylerin tamamen temizlenmesidir.
Sözü edilen operasyon doktor kararına bağlı olarak lokal veya genel anestezi altında yapılır. Sonrasında hastaya sonda takılır, 24 saat hastanede bakım altında kalan hasta durum normalse taburcu edilir. (İşe dönüş süresi on günü bulur.)
Bazı komplikasyonlar bu süreç içinde görülebilecek en büyük risktir. Kanama, idrar kaçırmanın devam etmesi, mesanenin hasar görmesi, idrar yolunun hasar görmesi veya anestezi sorunları yaşanabilecek tehlikeler içindedir. Bu operasyona giren cerrahlar çok dikkatli hareket ederler, çünkü tamamen birbirleriyle bitişik organlar üzerinde ve dar alanda çalışılmaktadır.
Ameliyat edilen kısımda duyulan acı, bitkinlik hissi ve ilk günlerde gaz çıkaramama ise yaşanan doğal sıkıntılar olacaktır. Operasyondan sonra sıvı gıda beslenmesine geçilir ve organlar zorlanmaz. İdrar kaçırma ameliyatı sonrası hastanın kesinlikle dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Hasta kendi kişisel tedbirlerini alırsa iyileşme sürecini kısaltabilir. Bunlar;
Görüldüğü üzere bunlar hastaya bağlı hayata geçirilmesi gereken tedbirlerdir. İdrar kaçırma kadınlarda daha çok görüldüğü için ameliyat olan hastaların çoğu da kadındır. Sonrasında kadınların kendilerini koruması gerekiyor. Özellikle ev kadınlarımızın yaşadığı bir şey olmaz veya ben yapmasam kim yapacak mantığı kötü sonuçlar verir. Ameliyatı işe yaramaz hale getirebilir.
Ağır kaldırma, çocuk bakımı sırasında kucağa alıp kendini zorlama çok sık yaşanan ama yapılmaması gereken hareketlerdendir. Kadınlarda idrar kaçırma ve rahim sarkması yaygın bir konu olarak hem genel halk sağlığını hem de özelde kadın sağlığını etkileyen konular içindedir. İdrar kaçırma ameliyatı sorunun net çözümüdür, yapılan operasyon sonrası takipteki hastaların en az iki yıl bu sorunu yaşamadığı gözlenmiştir. Kendine dikkat eden hasta bu süreyi daha da uzatabilir.
Kadınların dünyasında özellikle yaş ilerledikçe ortaya çıkan idrar tutamama onların günlük hayatında korkulu rüya haline gelebilir. Bu korku yüzünden evden dışarı çıkmak istemezler, sürekli pet kullanır hale gelirler.
Hatta yaşı ilerlemiş kadınlara bez bağlanmaya başlanır ki bu durum aile içinde giderek sıkıntı yaratır. Fazla idrar yapılmaması için su az içilmeye başlanır, yaşlılara az su verilir. Cinsel ilişki sırasında da kadın idrarını tutamadığı için cinsel isteksizlik ortaya çıkar. Bütün bunlar kadınların hayatında psikolojik üzüntüye neden olur.
Sorunun başta gelen çözümü bunu tedavi edilebilir bir rahatsızlık olarak kabul etmek ve doktora bir an önce başvurmaktır. Sonrasında rahatlığınızın giderildiğini fark edecek ve büyük bir psikolojik rahatlama yaşayacaksınız.
Çocuklarda idrar kaçırma konunun diğer bir yönüdür. Çocuklar üzerinde uygulanmayan idrar kaçırma ameliyatı bu yüzden devreden çıkar. Sorunun nedenlerini bulmak çocuklarda idrar kaçırmanın tedavisi içinde başta gelir.
Fizyolojik nedenler dışında çocuklar büyük çoğunlukla duygusal nedenlerle altlarını ıslatırlar. (Normalde iki ile dört yaş arası çocuklar hem gece hem gündüz idrarını tutabilir. Zaten gece kaçırmalarının çoğu mesanenin tam gelişmesiyle birlikte, yaş ilerledikçe geçecektir.)
Genel olarak uzman hekimler çocukların beş yaşına kadar geceleri idrar kaçırmasının normal olduğunu belirtmektedir. Bundan sonraki yaşlarda durum sürüyorsa büyük olasılıkla sorun psikolojiktir. Örneğin eve yeni bir kardeş gelmiştir, okulda zorlanmaktadır, arkadaşlarıyla sorunlar yaşamaktadır. Bunlar davranışsal sorunlardır ve davranışsal psikolojik çözümlerle tedavi edilecektir. A
nnenin psikolojik sorunlarının olmasına veya aile içi huzursuzluklara bile çocuk geceleri idrar kaçırarak tepki verebilir. Beslenme alışkanlıkları da akla hemen gelen bir nedendir.
Çocuklarda idrar kaçırma nasıl anlaşılır?
Çocuklar gün içinde altı yedi kere, her seferinde 250 mililitre kadar sıvı almalıdır ama bu sıvı alımını yatmadan iki saat öncesi kesmek konuyla ilgili alınacak tedbirler içindedir. İdrar kaçırma çocuklarda böbrek yetmezliği, enfeksiyon, şeker hastalığı gibi ciddi hastalıkların belirtisi de olabilir.
İdrar kaçırma ameliyatı konusunun çocuklarda böylesine değişik boyutlara uzaması ilgi çekicidir. Bu arada uzmanlar tarafından idrar kaçıran çocukların altını bağlamamak öğütlenmektedir, altı bağlanan çocuğun tuvalete kalkma ihtiyacı ortadan kalkar.
Erkeklerde idrar kaçırma nedenleri nelerdir?
Kadınlarda çok daha yaygın yaşandığı bilinen idrar kaçırma erkeklerde de görülmektedir. Erkeklerin kas yapısının daha güçlü olması az görülmesinin sebebidir. Ayrıca erkekler bu sorunla karşılaştıkları zaman üroloji doktoruna kadınlara oranla çok daha rahat gitmektedirler. Büyüyen prostata bağlı idrar kaçırma rahatsızlığın başta gelen nedenidir. 50 yaş üstü erkeklerde başlar ama erken yaşlarda ortaya çıktığı da görülmüştür. İlgili operasyon prostat büyümesine bağlı olarak başlayan mesane tıkanıklığının ortadan kaldırılmasına yöneliktir. Bu durumda mesane kasına cerrahi müdahale uygulanmaktadır.
İdrar tutmak sakıncalı mı?
İyi huylu prostat ameliyatları sonrası başlayan idrar kaçırma ise tıpta üretral sfinkter ismiyle bilinen doku yapının hasar görmesiyle ortaya çıkıyor. 40 yaşından sonra erkeklerin düzenli üroloji kontrolü yaptırması hastalığı daha baştan önleyebilir. Bu arada erkeklerin idrarı tutmaya çalışmaması da iyi olacaktır. Şüphesiz erkeklerin dünyasında da idrar kaçırma ciddi psikolojik sorunlar yaratıyor ve yaşam kalitesini düşürüyor. Özellikle yaşlı erkeklerde görülmesi ailenin yaşlısına karşı takınılacak tavırları kırıcı yönde etkiliyor.
Pelvik egzersizleri nelerdir?
Yazıda adı geçen Pelvik egzersizleri ise doğru biçimde yapıldığı takdirde hiçbir zararı olmayan hareketlerdir. Bu çalışmayı idrar kaçırma sorunu olmayanlar (özellikle kadınlar) bile yapabilir. Fizyoterapist gözetiminde yapılan Pelvik egzersizleri ise sıra idrar kaçırma ameliyatı sürecine gelmeden önce alınacak en iyi tedbirdir. Mesane ve bağırsaklar boşken yapılır. Sonucunda ilgili kaslar güçlenir. Yazımızın ikinci paragrafında klasik pelvis egzersiz hareketi anlatılmıştır.