Jinekolojik Onkoloji operasyonları arasında en net çözümleri sunan histerektomi ameliyatı rahmin alınması olarak bilinir. Genel anestezi altında yapılan ameliyat, 2-3 saat sürmektedir. İşe dönme süresi 4 haftaya kadar uzanan operasyon, 2-3 günlük bir hastanede yatış süreci gerektirir.
Rahmin tamamın ya da bir kısmının alınmasını sağlayan histerektomi ameliyatı ciddi cerrahi operasyonlar arasındadır. Sadece kanser için değil, rahim sarkması için de bu operasyonun gerçekleştirilmesi mümkün olur.
Rahmin alınmasından sonra adet döngüsü son bulur ve gebelik riski ortadan kalkar. Bu yüzden çocuk sahibi olmayan kadınların bu kararı alma konusunda tüm sonuçları bilmesi gerekir.
Abdominal, laparoskopik ve vajinal olarak gerçekleştirilen operasyonlar kadın hastalıklarının en önemli bölümleri cerrahi operasyonları arasındadır.
Her hastanın durumu ve vücut yapısı farklı olacağından rahim çıkarma operasyonlarının hangi çeşidinin uygulanacağı da değişiklik gösterecektir. Aşağıdaki tekniklerden biri kullanılarak rahim alma operasyonu gerçekleştirilir.
Karın içinden açılan kesiyle çıkarılan histerektomide iyileşme süreci daha uzundur. Bu yüzden işlem sonrasında oluşacak olası komplikasyonlar yüksektir. Büyük tümörler, tedavisi mümkün olmayan durumlar ve anormal kanamalar gibi şüpheli durumlarda bu yöntem tercih edilir. Genel anestezi ile gerçekleşen ameliyat 6 haftalık bir iyileşme sürecine sahiptir. Fıtık riski olduğu için iltihap ve benzer komplikasyonlar açısından dikkat edilmelidir. Büyük urlar meydana gelirse ve kanser şüphesi varsa bu yöntem ilk tercih edilen yöntemdir.
Vajinaya kesi atılarak rahmin alınması işlemidir. İyileşme süreci daha kısadır. Ameliyat süresini uzatsa da sonuç açısından daha az kesi ve iz durumuna neden olduğu için komplikasyonlar da az yaşanır. Histerektomi ameliyatı yapılmadan rahmin tamamının mı yoksa bir kısmının mı alınacağı belirlenir. 2 gün hastanede yatış gerekir ve her hastan için uygun değildir. Operasyon sonrası 2 ay cinsel ilişkiden uzak durulması gerekir. Hastanın psikolojik destek alması bu süreçte çok önemlidir. Özellikle çocuk sahibi olmayan kadınlar için yaşamsal öneme sahip bu kararın verilmesi güç olabilir.
Kapalı bir ameliyat yöntemi olan laparoskopik histerektomi, mikro cerrahi aletler ve robotik sistemlerle gerçekleştirilen modern bir tekniktir. Her hastanenin donanımı bu işlem için yeterli olamayabilir. Bu yüzden büyük izler kalmayacak olması ve hastanede uygun ekipmanın yanı sıra deneyimli hekimler olması avantaj sağlayacaktır. Tanı amaçlı olarak da kullanılan laparoskopik sistem aynı zamanda iyileşme sürecinin de kısa sürede tamamlanmasını sağlar.
Histerektomi ameliyatı büyük bir ameliyattır ve birçok komplikasyona neden olur. Özellikle pıhtı oluşumu, enfeksiyon, kanama gibi ciddi riskler görülebilir.
Rahim alındığı için menapoz olmasa bile adet döngüsü ve çocuk sahibi olma ihtimali son bulacağı için hasta menapoza girmiş olur.
Yumurtalıklar alınmaz ama etkileyen bir risk faktörü bulunuyorsa tamamı temizlenir.
Pıhtı atması gibi ciddi sorunlar söz konusu olduğundan hastanın yakından takip edilmesi gerekebilir. Bu tür riskleri beraberinde barındıran ameliyattan sonraki süreç, doktor kontrollerine zamanında gidilmesi için önemli bir adımdır.
Bununla birlikte ağrı, iştahsızlık, kanama ve halsizlik durumları görülebilir. Kanama aşırı olarak görülüyorsa doktora danışılması gerekir.
Operasyondan 1 hafta sonra ilk kontrol yapılır. Zor olmasına rağmen sık yapılan bir operasyon olduğundan sonuçların başarılı olduğunu görürüz.
Hastanın hangi yöntemle ameliyat olacağına karar verilmesi durumuna göre değişeceği için her hastaya aynı yöntemin uygulanacağı söylenemez.
Operasyon sonrası hijyen ve bakım hakkında hekimin önerilerinin dikkate alınması ve süreç dahilinde dar çamaşırlar giyinmekten kaçınılmazdı tavsiye edilir.
Histerektomi rahim, rahim ağzı ve yumurtalıkların alınmasıyla sonuçlanır. Uygulanan tekniğe göre iyileşme süreci 3-6 hafta arasında değişmektedir. Birkaç gün ağrılar olabilir. Bu durum geçicidir ve ağrı kesicilerle hafifletilebilir.
Mesanenin boşaltılmasıyla ilgili sorunlar da yaşanabilir. Kabızlık ve idrar sorunları birkaç gün içinde düzelebilir. Çocuk sahibi olmayacak olmanın getirdiği psikolojik süreç hastayı zorlayabilir.
Ağır kaldırmamak, uzun süre dinlenmek ve ilk 6 hafta cinsellikten kaçınmak gerekir. İyi bir bakım ve hijyen sağlanmasıyla hastanın günlük yaşamına dönmesi hızlanır.
Rahim alındıktan sonra gebelik ihtimali kalmaz. Rahmin tamamı ya da bir kısmı alındığı için gebelik ihtimali mümkün olmayacaktır.
Hastalık öncesi yumurtaların toplanıp dondurulması ve taşıyıcı anne gibi yöntemlerin kullanılmasıyla hastanın çocuk sahibi olması mümkün olur. Bu yüzden hastalar doktorla birlikte karar verir. Hastanın yaşına göre operasyon sürecinin planlanması gerekir.
Halk arasında bilgisizlik nedeniyle rahim alma operasyonu sonrası cinselliğin bittiği inancı yaygındır. Histerektomide rahim alınır, vajina alınmaz. Cinsel birleşme vajinadan gerçekleşir. Dolayısıyla cinsel hayatı etkilemez. Sadece çocuk sahibi olmak mümkün olmaz.
Tamamen psikolojik olan bu durum, özellikle erkekler tarafından yanlış bilinmektedir. 45 yaşın altındaki kadınların yumurtalıkları herhangi bir sorun söz konusu olmadığında alınmaz.
Kemik sağlığı ve kalp sağlığı için bu süreç önemlidir. Adet kesilse bile menopoza girilmemiş olur. Ancak 45 yaş üzerindeki hastalarda rahim ağzı da dahil olarak yumurtalıkların da alınması mümkün olmaktadır. Ameliyattaki amaç, organ kaybının minimum düzeyde olmasıdır. Dolayısıyla tedavinin en son aşaması rahmin alınması olacaktır.
Histerektomi ameliyatı SGK kapsamında karşılanan tedavi yöntemleri arasındadır. Hem özel hem de kamu hastanelerinde ameliyat olabilirsiniz.
Özel hastanelerin genelde sigortayla anlaşmaları bulunduğundan fiyatlar 2 bin TL’den başlamaktadır. Doktorun ücreti ve hastanenin ününe göre fiyatlar değişmektedir.
Olası komplikasyon ve riskler farklı sorunlara yol açacağından kapalı teknikler tercih edilebilir. Kapalı tekniklerin tercih edilmesi biraz daha masraflıdır ve 6 bin TL’den başlayan fiyatlarla özel kliniklerde uygulanır.