Hepatit B Kanser Yapıyor

Hepatit B hastalığı kanser yapar mı? Hepatit B hastalığının riskleri nelerdir? Detayları haberimizin devamında!

Dünyada 2 milyardan fazla insanın hepatit B hastalığı ihtimali olduğunu belirten uzmanlar hepatit B hastalığının sigaradan sonra ikinci sırada kanser nedeni olduğunu açıkladı. Dicle Üniversitesi (D. Ü) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Çelen, dünyada 2 milyardan fazla insanın Hepatit B hastalığı ile enfekte olduğunu söyleyerek hepatit B nin akut ve kronik olarak iki biçimde görülebildiğini açıkladı. 

 

Doç. Dr. Mustafa Kemal Çelen akut hepatit B nin belirtilerinin göz beyazının ve derinin sararması, iştahsızlık, yorgunluk, halsizlik ve mide bulantısı olduğunu, bu hastaların yüzde 90 nın iyileştiğini, yüzde 10 nun hastalığının ise kronik hepatit B ye dönüşebildiğini belirtti. 

 

Bu hastaların ciddi risk altında olduğunu anlatan Çelen şunları da ekledi;

“ kronik hepatit B dünyada çok sık görülen ve ölümcül boyutları olan ciddi bir hastalıktır. Dünyada yaklaşık 400 milyon Türkiye de de 7 milyon kronik hepatit B hastası var. Kansere yol açan etkenler sıralandığında hepatit B sigaradan sonra ikinci sırada kanser nedenidir. Kronik hepatit B nin tedavisi mümkün. Amacımız hepatit B nin siroza ve karaciğer kanserine dönüşme süresini mümkün olduğunca uzatmak ve hastayı eski sağlığına kavuşturmaktır”.