Göğüste Sürekli Kaşıntı

Günümüzde kullanılan leke çıkarma gücü çok kuvvetli olarak lanse edilen çamaşır deterjanları göğüste sürekli kaşıntı sebeplerinin başında gelir.

Genellikle kadınların başına gelen göğüste kaşıntı pek çok nedene bağlı şekilde oluşabilir. Bunların çoğu endişelenmeyi gerektirecek bir durum değildir. Örneğin sütyen askıları terlendiği zaman kaşındırır.

Fakat sonuçta göğüsler çok hassas dokulardır ve geçmeyen kaşıntılar bazı sorunların belirtileri olabilir. Bu sorunların içinde en önemlilerinden biri olası karaciğer bozukluklarıdır.


Göğüsteki kaşıntılar hamilelik ve ergenlik dönemlerinde de görülebilir. Bunun asıl nedeni büyüyen cilt dokusunun çatlamaya hazırlanmasıdı.

Gerilen deri çatlar ve bu da kaşıntıya neden olur. Kaşıntılar arttıkça çatlak riski de artacak demektir.

Sayfa İçerikleri

Kaşıntı Nedir ve Neden Oluşmaktadır?

Tıp dilindeki ismi pruritus olan kaşıntı vücudun herhangi bir olguya karşı verdiği tepki veya bir belirtidir.

gibi tedbirlerle ortadan kalkan bu durum geçmediği zaman akla başka sağlık sorunlarını getirmektedir.

Alerjik temas egzamasını çoğu kişi yaşayabilir.

Örneğin kumaş boyaları, lastik eldivenler, dikenli bazı bitkiler kaşıntıya neden olabilir.

Bazı ciltlerde küpe veya bilezik takıldığı zaman nikel alerjisi reaksiyonu yaşanabilir. Bu durumda kolye takılması bile göğüste kaşıntı nedenleri arasında düşünülebilir.

Kaşıntı doğal bir dürtüdür ve vücudun bağışıklık sisteminin histamin salgılamasını tetiklemek için oluşur.

Histamin salgılanan bir azot bileşiğidir ve vücudun enfeksiyonlarla (ya da alerjenlerle) mücadelesine yardımcı olmak için salgılanır.

-Sağlıklı bir insan günde yaklaşık 100 defa kaşınmaktadır.-

Göğüs Kaşıntılarının Yaygın Nedenleri

Çamaşırların yıkanması sırasında kullanılan deterjanlar veya diğer yardımcı ürünler bir çeşit alerjik reaksiyon yaratarak kaşıntıya neden olabilirler. Derinin ne çeşit bir ürünle temas ettiği bulunarak sorun çözülebilir.

Diğer bir yaygın kaşıntı nedeni cildin susuz kalmasıdır. Göğüs derisi yeteri kadar nemli değilse kaşınmaya başlar. Kuruyan derinin kaşınmaya başlaması kollarda, bacaklarda ve özellikle el ilave ayak bileklerinde yoğun biçimde görülebilir.

Kaşıntı yaşamı etkileyen ve insanın canını sıkan bir durumdur. Bu durumda özellikle gece yatınca sürülecek olan uygun nemlendirici kremler ve şia yağı gibi ürünler göğüste kaşıntı için işe yarayacaktır. Deriye su sürülmesi nemlendirme için yeterli değildir. Dar kıyafetler ve güneş alerjileri de sıklıkla kaşıntı nedenleri içindedir.

Hormon Değişiklikleri ve Kaşıntılar

Adet döngüsü sırasında vücutta değişen hormon dengesi de göğüste kaşıntı tepkisine neden olabilir. Hamileliğin başlangıcı da sebepler arasındadır. Hamilelik de vücudun bütün hormon dengesi değişir, bu da vücudun çeşitli yerlerinde kaşıntılar yaratabilir. Vücut duruma alıştıkça bu durum azalır.

Gebelikte meme uçları açılacağı ve çatlayacağı için kaşıntıların olması normaldir. Hatta bu ilk zamanlarda meme uçlarında kan akışı hızlanacağı için kaşıntı ile beraber hafif bir göğüs ağrısı da hissedilebilir.

Fakat hamilelik olmadığı zaman göğsün yalnızca bir bölümünde görülen kaşıntılar akla bağ dokularını ve meme bezinde olan değişiklikleri de getirmelidir. Eğer geçmeyen kaşıntılara meme ucundan sıvı salgılanması gibi durum (ve ağrı) da ekleniyorsa vakit geçirmeden bir doktora görünmek iyi olacaktır. Bunlar göğüs içinde herhangi bir enfeksiyona veya göğüs tümörüne ait ipuçları olabilir. Sonuçta göğüste kaşıntı geçmiyorsa dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

Kaşıntılarla İlgili Önemli Hastalıklar

Vücutta ve özellikle göğüste yaşanan kaşıntılar karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarının belirtileri arasındadır. Deride herhangi bir döküntü yoksa kaşıntı nedeni yapılacak muayeneler ile bulunacaktır. Demir eksikliği, tiroid hastalıkları, bağırsak parazitleri ve karaciğer bozuklukları araştırılan konular içindedir. Alerjik reaksiyonlara ve kaşıntılara karşı kullanılan antihistaminik ilaçların ise kurdeşen (ürtiker) dışındaki hastalıklara karşı etkisi yoktur.

Safra kesesi tıkanıklığı, siroz, hepatit gibi ağır hastalıklar kaşıntıya neden olabilirler. (Karaciğer hastalıklarında sırt en çok kaşınan bölgedir.) Şeker hastalığı ise kaşıntının en çok yaşandığı durumdur, hatta hastalık başlamadan önce kaşıntılar başlamıştır. Bu hastalıkta kan şekeri düzeyi normalleştikçe kaşıntı da azalır. Diyaliz hastalarında ise deri kuruluğu ile birlikte magnezyum, kalsiyum ve fosfor gibi minarallerin vücuttaki dengelerinin bozulması kaşıntılara sebebiyet vermektedir. Ayrıca erişkin yaşlarda görülen egzamalar löseminin başlangıç bulguları arasında sayılmaktadır.

Kaşıntıların Verdiği Diğer İpuçları

Geceleri artan kaşıntı yatak örtülerine karşı duyulan bir çeşit alerji olabilir. Makat bölgesi kaşıntıları parazitleri akla getirmelidir. Kasık bölgesi kaşıntıları ve kızarıklıklar genellikle mantar enfeksiyonlarıdır. Kaşıntı, çarpıntı ve saç seyrelmesi hipertiroidi, kaşıntı ve halsizlikler ise hipotiroidi akla getirir. Kilo kaybı, deri renginin koyulaşması ve kaşıntı kanser araştırmalarını gerektirebilir.

Gene kaşıntı ile birlikte görülen aşırı su içme isteği ve aynı zamanda sık idrara çıkma gibi şikayetler yüzde doksana varan oranlarda şeker hastalığını işaret eder. Görüldüğü gibi göğüste kaşıntı dahil olmak üzere vücudun çeşitli yerlerinde yaşanan ve geçmeyen kaşıntılar hafife alınacak bir bulgu değildir. Fakat bu noktada bir başka düşünceyi de belirtmek gerekiyor. Deri ve Zührevi Hastalıklar Derneği tarafından yazılan bilgilendirme yazılarında kaşıntının sarılık başlangıcı ve ileri derecede bozukluk dışında karaciğer hastalıklarıyla bir ilgisinin olmadığı da iddia edilmektedir. Fakat konuyla ilgili uzman doktorların büyük kısmı karşıt görüştedirler.

Erkeklerde Görülen Meme Ucu Kaşıntıları

Seyrek de olsa erkeklerde meme ucu kaşıntısı yaşanmaktadır. Bu durum kullanılan temizlik ürünleri ile ilgilidir. Özellikle duş jelleri bunun gibi bir takım alerjik reaksiyonlara neden olabilirler. Çamaşırlarda kalan deterjan kalıntıları da iyi durulanmamış çamaşır olarak kaşıntıların başlıca nedenleri içindedir. Arı veya böcek sokması, hafif geçirilen gıda alerjileri ve kullanılan bazı penisilin türü ilaçlar da hem erkeklerde hem kadınlarda meme kaşıntılarına neden olabilirler.

Göğüs Kaşıntıları Psikolojik Olabilir Mi?

Göğüs altı kaşıntısı şeklinde de yaşanabilecek göğüste kaşıntı probleminin diğer bir nedeni de menopozdur. Bu derecede sık görülen ateş basmaları ve terleme ciltte kaşıntılara neden olabilir. Ayrıca psikojenik pruritus olarak bilinen psikolojik kaşınmadan da konu dahilinde söz edilebilir. Kızgınlık ve öfke gibi duygularını bastırmaya çalışanlar ile aşırı fedakar ve hayır diyemeyen kişilerde kronik kaşıntıların yaşandığı gözlenmiştir. Daha çok kadınlarda görülen kronik idyopatik pruritus’da deri sağlıklıdır ama kişi duygularını ifade edememekte, bu duygular işlenememekte ve sonuçta kaşınma hissi oluşmaktadır.

Kaşıntılar Neden Geceleri Artar?

Geceleri şiddetlenmeye başlayan kaşıntılar, ki göğüste kaşıntı dahil benzer vakalar, çoğunlukla spesifik deri bulgularıdır ve çeşitli parazitlerin sonucudur., alerjik bir sonuçtur. Hatta bu durum bulaşıcı bile olabilir. Kaşıntının zaten esneme gibi bulaşıcı bir hareket olduğu da bilinmektedir. Ama bu bulaşıcılığın esas nedeni hastaların birbirleri ile temas halinde olmasıdır. Temasın kesilmesi tedavide en emin yollardan biridir.

Kaşıntı Sorununa Hangi Doktorlar Bakar?

Kaşıntı için ilk anda sağlık kurumlarının dermatoloji (cildiye) bölümlerine başvurulması gerekiyor. Fakat bu klinik yoksa dahiliye bölümünden de giriş yapılabilir. Göğüste kaşıntı durumu da konuya dahildir. Hamile kadınlarda görülen meme kaşıntıları zaten ilgili doktor tarafından takip edilecektir.

Çocuklarda Kaşınmalarının Nedenleri Nedir?

Bazı hastalarda ama özellikle çocuklarda anüs çevresinde görülen kaşınmaların (pruritus ani) nedeni kötü hijyen ya da temizlikte aşırı deterjan kullanımı olabilir ama bu çeşit kaşıntıların en yaygın nedeni günlük dilde kıl kurdu olarak bilinen ve tıpta adı oksiüriazis olan kıl kurdudur. Bu kaşıntılar geceleri artar çünkü parazit makat çevresindeki cilde yumurtalarını bırakmaktadır. Tedavisi doktorlar tarafından verilecek çeşitli ilaçlarla yapılabilir.

Kaşıntı Nasıl Tedavi Edilir?

Kaşıntı tedavi edilirken genelde krem ve solüsyon gibi deri üzerine temas eden ürünler kullanılır. Bazı durumlarda iğne ya da hap da tercih edilebilir.
Bunun yanında egzama, döküntü, kurdeşen gibi rahatsızlıklarında sebep olabileceği bazı etkenlerle birlikte sadece yediğiniz bir gıda sebebiyle de göğsünüzde ve özellikle meme ucunuzda rahatsız edici ve sürekli kaşıntı hali olabilir.

"Paget meme hastalığı" adı verilen ve göğüs çevresi, meme başı ya da meme çevresindeki kahverengi bölgede görülen; kabarma, kızarıklık ve sürekli kaşıntı ile kendini belli eden bir alerji ya da egzama diyebileceğimiz hastalık türü bu rahatsızlığın başlıca sebeplerindendir.

Bu hastalık çoğunlukla kadınlarda görülmesine karşın nadir de olsa erkeklerde de görülmektedir. Çoğunlukla alerjik bir reaksiyon olmasıyla birlikte bu hastalığın altında %1 ya da %2 oranında kanser riski de bulunabilmektedir.

 

Eğer göğüste sürekli ve tahriş edici bir rahatsızlık hissediyorsanız;

 

Bütün bunlara rağmen hala göğüste sürekli kaşıntı şikayetiniz devam ediyorsa, ivedilikle bir hekime başvurun.