Geç Döllenme Ne Zaman Belli Olur?

Çocuk sahibi olmak isteyen birçok kadın, “geç döllenme ne zaman belli olur?” Gibi sorulara cevap arar. Genelde adeti düzenli olan sağlıklı kadınlar cinsel ilişki düzeni varsa 6 ay içinde hamile kalır. Korunma yöntemi kullanılmamasına rağmen hamile kalmayan kadınlar kısırlık tedavisi görmeye başlar. Ancak doğal bekleme süresi olan 12 aylık dönemde düzensiz adet gören kadınların da beklenen adetlerinin her gecikmesinde hamilelik şüphesi duymaları olağandır. Geç döllenmenin belli olması için de belirli bir zaman dilimi gerekir. Adet düzensizliği yaşayan kadınlar için bu durumu takip etmek bir hayli zordur.

Adet düzensizliği olan kadınların yumurtlama dönemleri de birbirinden farklıdır. Her ay 28-31 günde bir gebelik yoksa adet kanaması olur. Adet kanaması gerçekleşmezse, yumurtanın döllenme ihtimali varsa gebelik ihtimali de vardır. Ancak kesin sonuç bebeğin kesesinin ultrasonda görülmesiyle ortaya çıkar.

Döllenme Nasıl Olur?

Normal şartlarda döllenme adetten 14 gün önceki yumurtalama döneminde gerçekleşir. Sperm ile birleşen yumurta hücresi, yeni hücreler oluşturur. Böylece yeni bir canlı dünyaya gelir. Tabi düzenli adet görenler için durum bu kadar kolaydır. Ancak düzensiz adet görenlerde geç döllenme ne zaman belli olur? Sorusuna cevap bulmak bu kadar kolay değildir. Yumurtalamanın ne zaman olduğu bilinmediğinden son adet tarihi hesaba katılarak takip edilmeye çalışır. Eğer bu tarih belli değilse, doktor beklenen bir adet tarihi koyarak hesapları yapar.

Geç döllenme ise, geç yumurtlama olduğunda gerçekleşir. Böylece beklenen adetin gecikmesi ya da  adet kanamasının zamanında olmaması halinde döllenme de geç bir zamanda gerçekleşebilir. Bu durumda hamilelik doğal olarak bu süreçte gelişebilir.

Sperm ve yumurta birleştiğinde döllenme gerçekleşir. Yeni hücre büyümeye başlamadan önce kendine bir kese oluşturur. Bebek bu kesenin içinde gelişmeye başlar. Kanda beta HCG hormonu salgılanarak gebelik için ilk tanı koyulur. Ancak kesin gebelik teşhisi için bebeğin ultrasonda kesesinin görülmesi gerekir.

Yumurta Ne Zaman Sperm İçin Hazır Olur?

Yumurtlama döneminde olan bir kadının geç döllenme ne zaman belli olur? Sorusunun cevabını merak etmesi olasıdır. Çünkü her gün cinsel birleşmenin gerçekleşmediği hallerde kadınlar yumurtanın ve permin birleşmeden sonraki günlerdeki karşılaşma olacağını merak etmektedir. Özellikle ilk gebeliğini düşünenler için hamile kalma süreci heyecan verici olabilir. Her adet gecikmesi hamilelik umuduna dönebilir. Böyle durumlarda yumurtalıktan salınan yumurta ve sperm, spermin yaşam süresi dahilinde karşılaşabilir. Bu duruma da geç döllenme adı verilir. Geç döllenme sonunda da gebelik oluşmazsa, adet dönemi başlar. Her aynı tarihte yumurtlama olsa bile herkes istediği ay hamile kalamaz.

Geç Döllenme Nasıl Anlaşılır?

Hamilelik durumu varsa ve hamileliğin haftasıyla bebeğin gelişimi uyumsuzsa o zaman geç döllenmeden şüphe edilebilir. Peki geç döllenme ne zaman belli olur? Bu durumda anne adayı son adet tarihi bilse de bilmese de doktor bebeğin gelişiminde anormal bir durum yoksa, tetkiklere göre bir SAT belirler. Bu süreçte takip edilen gebelik ürününün gelişimi takip edilir. Böylece geç döllenme de olsa bebeğin gelişiminde herhangi bir sorun yaşanmadığı görülür. Beklenen adet tarihinin gecikmesi, bebek sahibi olmak isteyen anneler için ilk hamilelik belirtisidir. Bu belirti varsa anne adayları kan testi yaptırarak Beta HCG testi sonucuna göre süreci takip edebilir.

Standart değerler içerisinde sağlıklı bir kadının menstrüasyon periyodu yirmi sekiz gün olarak hesaplanmaktadır. Bu dönem bir periyodun başlangıcından bir diğerinin başlangıcına kadar devam eden süreyi ifade etmekte olup, şu ya da bu sebepler ile kimi zaman 3 haftadan 7 haftaya kadar uzanan süreçler de görülebilinmektedir.

Geç Yumurtlama ve Geç Döllenme Nedir?

Geç yumurtlama kavramı kısaca adet periyodunun 28 günden daha geç gerçekleşmesi olarak açıklanabilinmektedir. Yumurtlamanın yaşanması gereken süre 14 günü aştığında kanama da söz konusu artan zaman kadar sonrasında gerçekleşecektir. Bu durumlarda kişilerin planladıkları gebelik zamanlarında da sapmalar meydana gelebilmektedir.

Geç yumurtlama konumunda bulunan bir kadın, söz konusu ay içerisinde gebe kalması durumunda adet olmamakta ve dolayısı ile bu durum içerisinde bulunduğunu da fark etmemektedir. Geç yumurtlama ya da geç döllenme sağlıksal açıdan hiçbir sorun yaratmamaktadır. Hamilelik sürecinin devamı ya da başlaması sırasında anne adayına ya da bebeğe hiçbir negatif etki yaratmayacağı gibi, halk arasında yaygın olan kanama, düşük, ağrı ve benzeri sorunlar ile de uzaktan yakından alaka içermemektedir. Geç döllenme durumu yalnızca anne adayının hamilelik sürecini normalden daha uzun olarak hesaplamasına sebep olabilmekte ve gerekli muayene ve tetkikler sonrasında da bu ve benzeri yanılmalar ortadan kaldırılarak ileri vadede meydana gelebilecek sıkıntılardan da kurtulabilinmektedir.

Kadınlarda normal adet dönemi süresi ortalama 28 gün olarak kabul edilir. Adet başlangıcı ve bitişi arasındaki süre 28 gün olarak kabul edilir. Ancak sürenin 21-35 gün arasında olmasıda normaldir. Herkes tam 28 günde adet olmaz. Geç döllenme denilen durumun oluşmasından bahsetmeden önce, normal yumurtlama ve döllenmeden bahsetmek daha yararlı olacaktır.

Adet Döneminde Yumurtlama

Adet başlamadan 14 gün önce kadında yumurtlama gerçekleşir. Örneğin adet dönemi 28 gün süren birinde 14. gün yumurtlama olurken, 35 gün süren döneme sahip kadınlarda ise yumurtlama 21.günde olur.

Geç Yumurtlama
Adet dönemi 28 gün olan kadında eğer geç yumurtlama gerçekleşirse adetide gecikecektir. Adet kanaması doğrudan yumurtlama ile alakalıdır. Düzenli adet dönemine sahip kadınlarda adet geç olunursa bilinmeli ki yumurtlamada geç olmuştur.

Geç Döllenme Gebelik Haftasını Şaşırtabilir mi?
Kadın geç yumurtlama olursa ve o ay gebe kalırsa adet olmayacaktır. Geç yumurtlama olduğunu da farketmeyecektir. Adetine göre gebelik haftası ultrasona göre ortaya çıkan gebelik haftasından büyük çıkacaktır. Çünkü adetin başladığı ilk güne göre gebelik haftası hesaplanacaktır.
Ultrason ise gebeliğin boyuna göre hesaplayacağı için son adet ile ilgili olmayacak döllenme olan günle ilgili olacaktır. Gebelik esasta döllenmeden itibaren büyüyecektir.  Son adet başlangıcı ile yumurtlama arasında 2 hafta fark olabileceği önceden kabul edileceğinden gebelik haftasıda buna göre hesaplanır. Geç döllenme olduğunda ise adet başlangıcı ve yumurtlama arası 3 hafta geçeceğinden adete göre hesaplanan ile gebelik haftasına göre yapılan hesap arası 1 hafta büyük çıkar. Bu gibi durumlarda gebelik haftası dikkate alınır ve takiplerde buna göre yapılır.

Örnek olarak; Adeti düzenli olan bir kadın zamanında yumurtlama ve döllenme ile hamile kalırsa son adet tarihine göre gebelik haftası 7 hafta çıkmış gibi kabul edelim. Aynı kadın 1 haftalık geç döllenme ile hamile olmuş olsaydı son adet tarihine göre yine 7 haftalık hamile çıkabilirdi ancak geç döllenmeden dolayı gebeliği gerçekte 6 haftalık olacaktır. Bu tür durumda da ultrasonla ölçülen gebelik haftasını doğru kabul etmek gerekir.

Geç Döllenme Sorun Olur mu?

Geç döllenme size sadece gebelik haftasının kaç hafta olduğu konusunda sizi yanıltabilir. Bunun dışında herhangi bir problem oluşturmayacaktır. Geç döllenme ya da geç yumurtlama kişi için bir problem değildir. Gebeliğin başlaması ve devamı içinde önemli bir şey değildir.  Herhangi bir düşük kanama ya da bunun gibi bir şeye sebep olmaz.

Geç Döllenme Cinsiyetini Etkiler mi?

Geç döllenme cinsiyeti hiç bir şekilde etkilemez.