Folat Yüksekliği

Folat, folik asit ile aynı anlama gelen ve yeşil yapraklı sebzelerde çok fazla bulunan bir B vitamini grubu olarak sayılmaktadır. Büyüme çağındaki kişiler, hafıza problemi yaşayanlar, kansızlık çekenler ve stres problemi çeken insanların bu vitamini alması çok gerekli ve önemlidir.

Sinir sistemine etkisi çok yüksektir. Belli sebeplerden ötürü folat yüksekliği veya folat düşüklüğü görülebilir. Gebelik döneminde olan bir kadın, günlük alınması gereken miktarın 6 katı daha fazla folik asit almalıdır. Bebeğin gelişimi için çok önemlidir. Yeşil yapraklı sebzelerin dışında, bira mayası, nane, mercimek, fıstık, badem, ceviz, baklagiller, karaciğer, tohumlu gıdalar, böbrek, ıspanak, muz, brokoli, turunçgiller, çilek, ton balığı, portakal suyu, buğday tohumu, yumurta, tahıl grubu, yonca ve maydanozda da bol miktarda folata rastlanır. Bu besinler bol miktarda tercih edilmelidir. Yine de doktor kontrolünde alınmalı ve oranlarına dikkat edilmelidir. Serum ve vejeteryan türü beslenmeler folat yüksekliği yaşanmasına sebep olur. Aşırı sebze yiyen insanlarda değerleri oldukça fazla çıkar. Olması gereken miktar ise; 15 yaş altı kişilerde :3-21 ng/ml 15 yaş üstü kişilerde ise 3-17 ng/ml şeklinde olmalıdır.

Diyetin yanında hemodiyaliz, gebelik, kronik alkolizm, malabsorbsiyon gibi durumlarda da folat yüksekliği durumu için tahliller gerekir. Fazla folik asit alımı, kalp ve damar hastalıklarını tetikleyebilmektedir. Bu nedenle alınacak miktar da doktora danışılırsa daha iyi olur.