Kadın vücudunun başlıca hormonları arasında yer alsa da sıklıkla dile getirilmeyen Estradiol, östrojen hormonuna yakın özelliklere sahip olmakla birlikte üreme ve vücut gelişimi alanlarında başlıca önem taşımaktadır. Literatürde ” E2 Hormonu ” olarak da geçen Estradiol, jinekolojik hastalık teşhisleri ya da rutin muayenelerde de ölçülmesinin yanı sıra gebe kalmak isteyen kadınlarda da yeterli düzeyde yer alıp almadığı konusunda kontrol edilmektedir.
Hormonun yüksek olarak bulunmasını sağlayacak durumlar nelerdir?
Hali hazırda herhangi bir hormon tedavisi sürecinde bulunuluyor ise Estradiol Yüksekliği ile karşılaşılabilinmektedir. Bunun yanı sıra ergenlik dönemine normal yaşlardan farklı olarak geç girmiş kız çocuklarında da Estradiol Yüksekliği meydana gelebildiğinden, herhangi bir hastalık ya da benzeri rahatsızlıktan şüphelenmeden önce bu durumların mevcut olup olmadığına dikkat edilmelidir.
Yumurtalık kanseri ya da böbreküstü bezi kanseri rahatsızlıklarından muzdarip olan kişilerde de Estradiol Yüksekliği görülebilinirken, hormon düzenleyici sistemleri gerektiği gibi çalışmayan ya da anoreksiya nervosa geçiren kadınlarda ise seviye yüksekliği yerine düşüklüğü ile karşılaşılabilinmektedir.
Hormon seviyesinin standart değerlerden düşük ya da yüksek olması fark etmeksizin durumun farkına varılır varılmaz uzman bir hekimin kontrolüne başvurmak gerekmektedir. Kan testleri ile ölçülebilinen bu değerlere periyodik muayeneler sonucunda ulaşılabilindiğinden, sağlığına önem göstererek düzenli aralıklar ile genel sağlık taramalarını ve testlerini yaptıran kişiler de erken tanının avantajlarından direkt faydalanabilmektedirler.