Endoservikal Hücre Nedir?

Endoservikal hücre, vajendeki rahim ağzı bölgesinden yani endoservikal kanaldan alınan hücrelerdir. Bu hücreler patolojik olarak incelenerek herhangi bir kanser olup olmadığı araştırılır. Rahim ağzı kanserinin teşhisini kolaylaştıran bu hücreler, genital siğil, rahim ağzı kanseri ya da diğer genital kanserlerin tanılanmasında bu hücreler kullanılır. Enfeksiyonların takibinde iç ve dış serviks bölgesindeki patolojik durumlar bu şekilde incelenir.

Smear raporları içerisinde endoservikal hücre incelenmesi ya da görülmesi şeklinde geri bildirimler ile karşılaşan bireyler, çoğu zaman büyük endişe ve korkular yaşayarak tam kapsamlı doğru bilgilere de ulaşma imkanına erişmeden amatör yorumlamalar yapabilmektedirler. Aslında bu durum herhangi bir rahatsızlık ya da sıkıntının kaynağı olmadığı gibi, tamamı ile olumlu yapıdadır.

Smear testi nedir ve hücre görüntülenmesi ne anlama gelmektedir?

Rahim ağzı kanserinden şüphe edilen durumlarda bu tarz bir sıkıntı ile karşı karşıya olunup olunmadığını kontrol amaçlı gerçekleştirilen Smear testi, bu alandan dökülmekte olan hücrelerin tıbbi bir fırça kullanarak bölgeden alınması ve uzman patologların kontrolünde yorumlanması olarak açıklanabilinmektedir. Her ne kadar HPV enfeksiyonunun genel takibi, genital bölgede oluşan ya da oluşabilecek hastalıkların incelenmesinde ve daha pek çok alanda yardımcı oluyor ise de genel olarak rahim ağzı kanserinin taraması için kullanılan test için alınan dokuda inceleme için yeterli endoservikal hücre görüntülenebilinmesi, testin uygulanmak için uygun olduğuna işaret etmektedir.

Herhangi bir negatif anlam içermeyen endoservikal hücre görüntülenmesi ya da izlenmesi, vajinal smear testi içerisinde de bazal, parabazal, superfisyal ya da intermedier hücrelerin yanı sıra bakterilerin görüntülenmesi ile de devam edebilmektedir. Herhangi bir alanda tıbbi terimlerin amatör olarak araştırılmasından ziyade alanında uzman bir hekime danışmak ve bu yönde hareket etmek önemlidir.

Endoservikal hücre, bakteri ya da superfisyal hücrelerin görülmesi olağandır. Olağan dışı hücreler birçok genital kanser ve hastalık türüne işaret edebilir. Her yıl düzenli olarak smear testi yaptıran kadınlar, rahim ağzı kanserine karşı tedbir almış olurlar. Erken tanı ve teşhis yöntemlerinin geliştiği günümüzde tetkiklerin incelenmesi sonucu tedavi seçenekleri artış göstermektedir.

Rahim Ağzı Kanseri

Serviks kanseri olarak adlandırılan rahim ağzı kanserleri, Türkiye’de çok sık görülen kanser tiplerindedir. Erken evrelerde teşhis edilen vajinal kanserler, radyoterapi, kemoterapi ve cerrahi tedavilerle endoservikal hücre  araştırmaları sonucu patolojiler incelenir. Sonuca göre gerekli tedaviye başlanır. Kanserlerin %40’ı meme, rahim ve yumurtalık bölgelerinde görülmektedir. Kadın kanserlerinde erken teşhis yaşam süresini uzatır ve yaşam kalitesini arttırır. Serviks kanseriyle mücadele konusunda başarılı sonuçlar alınmaktadır. Serviks kanserlerinin %95’inin sebebi HPV’dir.

Rahim Kanseri

Endometrium kanseri genelde 50-60 yaş arasındaki kadınlarda görülür. Şeker hastaları ve doğum yapmamış şişman kadınlarda sıkça görülür. Menopoz sonrası vajinal kanama çok sık görülmektedir. Rahim içinden doku alınarak patolojiye gönderilir. Kesin tedavi için rahmin alınması sağlanır. Hastanın durumu ve tümörün türüne göre kemoterapi ve radyoterapi seçenekleri değerlendirilebilir. Gelişmiş ülkelerde en sık görülen kanser türüdür. Tansiyon yüksekliği, anormal kanamaları şeker hastalığı gibi durumların varlığı riski arttırır. Rahim kanseri ve benzer dik grupları altında olan hastalar, ailesinde kanser ve PCOS öyküsü olanlarla hiç doğum yapmamış olanlardır.

Endoservikal Hücre Kontrolü

Meme kanseri gibi rahim ağzı kanserinin teşhis edilmesi kendi kendine pek mümkün değildir. Smear testleri ve HPV aşılamaları sayesinde önleyicilik ve erken teşhis konusu değerlendirilirken, cinsel ilişki sorunları da önem kazanır. Genital siğil adı verilen durumda, cinsel aktiviteyle bulaşabilen Human Papilloma Virüsü, serviks kanserinin en önemli nedenidir. Kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de kansere neden olan HPV, penis, anüs ve boğaz kanserine neden olabilir. HPV aşısıyla bu kanser türünün bulaşıcılığı önlenir.

Erken yaşta evlenip çok sayıda doğum yapmak, sık sık cinsel partner değiştirme, erken cinsel yaşama başlama kanser riskini arttıran en önemli etkenler arasındadır. Hastalık ilerledikçe anormal kanamalar ve ağrılı idrar görülebilir. Her yıl endoservikal hücre kontrolü yaptırarak kanser taraması yaptırabilirsiniz.