El ve Ayakta İğne Batma Hissi

Çok sayıda kişi vücudunun çeşitli bölgelerinde geçmeyen bir karıncalanma ve beraberinde uyuşma hissi olduğundan yakınır. Genellikle bu rahatsızlık "iğne batma hissi" ile tabir edilir. Bazen bu hisse ağrı ve kaşıntı gibi rahatsızlıklar da eşlik eder. Bu problemi yaşayanlardan bazıları çok hafif rahatsızlıklar hissettiği için karıncalanma ya da uyuşma hissini önemsemez. Ancak bazı kişiler geceleri uyuyamayacak kadar ağır ve yoğun şekilde bu rahatsızlıkları hissedebiliyor.

İğne Batma Hissi Neden Oluşur?

Bu hisse neden olan pek çok unsur olabilir. Ancak genellikle iğne batması, uyuşma ve karıncalanma vücuttaki sinirlerden kaynaklanan bir durumdur. Sinirlerin görevi bulundukları bölgedeki hücreleri beslemektir. Bu hücreler beslenemediğinde söz konusu rahatsızlıklar oluşmaya başlar. Özellikle uyuşma, sinirlerin hücreleri besleyemediğinin en belirgin göstergelerinden biri olarak kabul edilir.

Ayrıca sinirlerin üzerine baskı uygulanması gibi durumlar da karıncalanma ve uyuşmaya neden olabiliyor. Uzun süre aynı pozisyonda kalmanız durumunda özellikle bacak ve ayaklarda meydana gelen uyuşma ile iğne batması hissinin nedeni sinirlere uygulanan baskıdır.

Eğer iğne batması hissi ile beraber ağrı, sızı gibi şikayetler de baş göstermeye başladıysa derhal bir hekime görünmek gerekir. Bu şikayetlerin bir süre sonra ortadan kalkacağı inanışı toplumda hakim. Oysa ağrıya veya sızıya neden olan bu his çok daha fazla ciddiye alınmalı!

İğne Batması ve Kaşıntı Neden Oluşur?

İğne batmasına eşlik eden kaşıntı sadece sinirlerle ilgili bir sorun olduğunu düşündürmez. Farklı rahatsızlıklar da bu iki hissin birlikte ortaya çıkmasına sebebiyet verebiliyor. En yaygın nedeni vitamin eksikliğidir. Özellikle B12 eksikliği iğne batması ve kaşıntının birlikte ortaya çıkmasını doğurabiliyor.

Ayrıca şeker hastalığı ile romatizmaya bağlı hastalıklar da söz konusu problemleri ortaya çıkarabiliyor. Sonuç olarak mutlaka bir hekime görünmek gerekir.