Tedbirsiz dayanmış bir merdiven, kötü aydınlatılmış sokaklar, yükseğe çıkmak için kullandığınız sandalyeler, ıslak veya kaygan yüzey, kıvrık halı kenarı, yerde duran ağır bir cisim, alçak korkuluklu balkon, ani denge kayıpları gibi düşmeyi hazırlayan bir çok koşul saymak mümkündür.
Kırılgan yapılı kemik yapısı ve hassas kas dokuları düşme sonrası şişlik, morarma, kırık, çıkık şeklinde kendini gösterir.
Kırık, Çıkık, Burkulma ve Travma Şüphesi
Düşme sonucu deri üstünde veya altında bir takım sorunlar oluşabilir. Deri üstünde şişlik şeklinde bariz gösterge ile birlikte ağrı, morarma, çürük, şekil bozukluğu, simetride bozulma, hareket edememe, hareket kısıtlanması gibi belirtiler kemiklerde bir kırık olduğunun habercisidir.
Parmak, omuz, dirsek, kalça, ayak bileği ve çene eklemlerinin yerinden ayrılması çıkık olarak tanımlanır. Kaza sonrası şekil bozukluğu, hareket ile artan ağrı, morarma, hareket edememe ve şişlik el, kol, ayak ve bacaklardaki çıkığın işaretleridir.
Diz, ayak ve el bileklerinde meydana gelen burkulma eklemin normal hareket sınırının ötesinde bükülme ve gerilmesi sonucu, kapsüller ve ligamentlerin (bağ dokuların) zedelenmesi veya yırtılmasıdır. Şişlik yanında morarma, ağrı ve hareketlerde kısıtlanma görülür.
Düşme sonrası kafatasına alınan darbe sonucu kemik yapıda görünen şişlik, beyin travması gibi deformasyondan çok daha ciddi sorunların habercisi olabilir. Doktorlar, travma geçiren kişiyi ''Glascow Koma Skoru'' adı verilen bir ölçümleme sistemi ile takip ederler.
Düştükten Sonra Ne Yapmalı?
Yerçekiminin azizliği olsa gerek, beklenmeyen kazalar sonucu herkes düşebilir. Düşme sonrası kişinin hareket ettirilmeden vücudunda şişlik, ağrılı herhangi bir nokta veya morarma olup olmadığına bakılmalıdır. Düşme nedeni ile şişlik olan bölgede alınması gereken ilk önlem, o kısma buz koymak olmalıdır. Eğer vücudun bir noktasında çok belirgin bir şişlik ve ağrı varsa kırık-çıkık-burkulma ya da alt doku-organ zedelenmesi ihtimali oluşacağından, mutlaka bir hekime gidilmesi gerekir.