Dudak Seyirmesi Neden Olur?

Vücudun herhangi bir yerinde kasların istemsiz olarak titremesine seyirme denir. Genellikle bir çok insan gözlerinin seyirmesi gibi durumlar ile karşılaşabilir ancak nadir ne olsa bazı kişilerde dudak da seyirebilir. Peki, dudak seyirmesi neden olur? Seyirmenin neden kaynaklandığı ile ilgili yapılan araştırmalar kalıcı bir sorun olduğunu göstermiyor. Ancak insanların günlük hayatlarında yaşadıkları stresler bazı zamanlarda dudak seyirmesine neden olabiliyor. Herhangi bir konudaki yoğun duygu hali de dudakların ya da herhangi bir kasın seyirmesine neden olur. Özellikle yaşanan ruhsal gerginlikler sonucunda da dudakların seyirmesi ile karşılaşılabilir. Bu yüzden altında ciddi bir rahatsızlık yok ise seyirme kısa sürede kendi kendine geçebilir. Eğer ciddi bir rahatsızlıktan dolayı seyirme oluyorsa bu durumda tedaviden önce seyirmenin altında yatan sebebin bulunması gerekir.

Dudak seyirmesi çeşitli sinir ve kas hastalıklarından dolayı da gerçekleşebilir. Yine aynı şekilde parkinson hastalığı çeşitli hormon değişiklikleri de zaman zaman dudak seyirmelerine neden olabilir. Özellikle kadınlar da yaşanan hormonel değişiklikler bu konuda örnek verilebilir. Beyin ile ilgili hastalıkların da bir kısmı dudak seyirmesine neden olur. Ancak yukarıda belirttiğimiz bu sebeplerin tamamı her insanda aynı etkiyi yaratmaz. Yani ruhsal gerginlik yaşayan bir kişi mutlaka dudak seyirmesi gibi bir durum ile karşılaşmayabilir. Ya da insanların sürekli olarak stresli olmaları dudaklarının devamlı olarak seyireceği anlamına gelmez.

Birçok sebepten ötürü dudak seyirmesi olayı yaşanabilir. Dudak seyirmesi neden olur sorusuna birçok cevap verilebilir. Üşüdüğümüzde bile dudak seyirmesi olayı yaşanabilir. Kasların birçok oluşabilecek durumlar karşısında istemsiz olarak titremesi olarak bilinmelidir. Halk arasında batıl inançlar bile içerebilir. Seyirme durumu çok korkulacak bir sonuç içermemektedir.

Halk arasında dudak atması olarak da bilinmektedir. Çok yorgun olduğumuzda ve uykusuzluk gibi problemlerde de nadir de olsa, dudak seyirmesi yaşanabilir. Dudak seyirmesi neden olur diye bakmadan önce günlük uykumuzu ne derece aldığımıza ve yorgunluk durumuna bakılmalıdır. Bunun yanında, vitamin ve mineral eksikliğinde, bazı nörolojik hastalıklarda da bu olay başımıza gelebilir. Anlık bir sinir ve öfke durumu karşısında vücut tepkisini dudak üstünde gösterebilir. Sinir durumlarına dikkat edilmelidir. Hatta bu seyirmeye zaman zaman kaşıntı da dahil olur. Kişi dudağını ısırarak bu olayı durdurmaya çalışır. Geçici bir süreçtir. Gelişme çağındaki hormonel değişimlerde de dudak seyirmesi görülebilir. Parkinson hastalarında da yaşanabilen bir durumdur. Beyincik hastaları da dudak seyirmesi durumunu yaşar. Sinir bozucu bir durum olsa da, çok takmamak gerekir. Bu şekilde daha da artabilir.

Doktora başvurarak nedenine bakılabilir ancak çok ciddi bir durum teşkil etmez. Ruhsal problemlerden ve gerginliklerden uzak durulmalıdır. Böylelikle bu tür belirtilere rastlanmaz. Dudağa baskı yaparak zarar verilmemelidir. Geçmesi beklenmeli ve sakin olunmalıdır.