Diş Sıkma Sorununun Tedavisi

Diş sıkma sorunu genellikle çocukluk döneminde meydana gelir. Diş sıkma problemi nasıl tedavi edilir?

Tıp dilinde bruksizm olarak da adlandırılan diş sıkma sorunu toplumda geniş bir kitlenin yaşadığı sorundandır. Bir çok nedeni olan diş sıkmanın tedavisi için öncelikle neden bulunmalı. 

 

Diş sıkma sorunu toplumun geniş bir kısmını ilgilendiren bir sorundur. Bu problem genellikle kişinin eşi ya da aynı ortamda uyumak zorunda kaldığı kişilerin uyarıları ile fark edilir. Diş sıkma sorununun en büyük zararlarından biri dişin dış yüzeyinde meydana gelen aşınmalardır. Bu aşınmalar aynı zamanda dişlerde dışarıdan gelen hassasiyetleri daha hızlı bir şekilde sinire iletmek kaydı ile diş sızlamaları olabilir. 

 

Özellikle belirli bölgelerde diş eksikliği olan bireylerde daha fazla görülen bir problemdir. Bu durum eklem üzerinde pek çok sorunu da beraberinde getirir. Burada bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken nokta ise eklem kıkırdağının diğer organlar karşılaştırıldığında kendini yenileme sürecinin oldukça yavaş olmasıdır. 

 

Diş sıkma sorununun diğer organlara etkileri

Çene kasları boyun ve enseye doğru uzanır. Eğer sebebi tespit edilemezse baş, boyun ve sırt ağrıları şikayetiniz varsa bu bruksizm sonucu olarak meydana gelmiş olabilir. 

 

Nasıl tespit edilir?

Geceleri çene sıkmayı adet olarak ve güç bazında ölçebilen cihazlar ile bruzsizm sorunu kolay bir şekilde anlaşılır. Kişinin herhangi bir diş gıcırdatma veya çene sıkma sorununun olduğu anlaşılır. 

 

Diş sıkma sorununun tedavisi

Öncelikle neden kaynaklandığını öğrenmek için tetkikler yapılır. Neden eğer psikolojik kaynaklı ise önce bu sorun giderilmeli. İleri seviyedeki eklem problemlerinde fizik tedavi uzmanlarından yardım alınması gerekir. Çene sıkma sonucu bir eklem spazmı mevcutsa lazer tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Bu tedavi süreçleri bir an önce uygulanmadığı için hastanın diş sıkma sorununun devamında dişin ve diş etlerinin zarar görmemesi için gece koruyucu plaklar kullanılabilir. 

 

Alt ve üst çeneye takılabilen plaklar oldukça hafif olup (1-2 gr) kişinin dişlerine zarar vermesini engeller. Bu plaklar çenenin hareketlerini en az seviyede tutar ve diğer yandan çene sıkma gibi durumlarda kuvvetin sadece bir bölgeye uygulanmasının önüne geçer.