Çocukların yalnızca kız ya da erkek olarak doğmalarını cinsel bir kimlik olarak algılamak başlı başına onların gelişim süreçleri için yeterli değildir. Cinsel kimliklerin çocuklar üzerinde nasıl geliştiğini de iyi bir şekilde araştırmak gereklidir.
Cinsiyetlerine uygun olmayan davranışların ebeveynleri sebepsiz yere endişelendirmemesi ve müdahale edilebilmesi için bu bilgileri mutlaka öğrenmelisiniz.
Anne karnındaki bebeğin kız ya da erkek olması beklentilerine göre birtakım hazırlıklar ve isim gibi önemli konular zaten akıllarda belirlenmeye başlar. Bebek doğduğu zaman ailelerin beklediği cinsiyette olmazsa aileler fark etmeden bebeği onların hayallerindeki cinsel kimliğe göre yetiştirebilirler.
Bebekliğinden beri kız gibi giydirilen ya da saçları uzatılan erkek çocukları veya erkek çocuklar gibi giydirilen kızlar gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bu tür yaklaşımlar bebeklerin ufak yaşlarından itibaren kendi içlerinde karışıklık yaşamalarına sebep olabilir. Bu sebeple bebeğinizin cinsel kimliğini mutlaka doğduğu an kabul etmeniz gereklidir.
Cinsiyet Ayrımcılıklarından Uzak Durun
İlk 12 ayında tek ihtiyacı sevgi ve ilgi olan bebekleri sadece ufak bir dokunuş ile mutlu edebilirsiniz. Bu 12 aylık süreç içerisinde bebekler yavaş yavaş ufak tefek kelimeleri söylemeye başlarlar. Yıkanma ve tuvalet eğitimlerinin verildiği anlarda ise bebekler artık kendi vücutlarını görmeye başlarlar. Çocukların kendi vücutlarına dokunmalarını da bu dönemlerde kesinlikle engellememeniz gereklidir. Böylelikle çocuğunuzun bir sonraki dönemine daha sağlıklı geçmesini sağlayabilirsiniz.
Çocuklarınızın cinsel kimliklerini sağlıklı bir şekilde geliştirebilmeleri için çocuklarınızın vücutlarının bazı bölgelerinin utanmaları gerektiği noktalar olduğunu onlara söylemeyin. Çocuğunuzun yaptığı herhangi bir hareketten dolayı onu ağır şekilde utandırmamaya çalışın. Cinsel anlamlar yüklediğiniz şeyler ile çocuklarınızı cinsel kimliklerinden utandıracak hale getirmeyin ve en önemlisi erkek ile kız çocuklarının arasına cinsiyet ayrımı sayılabilecek sınırlamalar getirmeyin.