Buruna Yabancı Cisim Kaçınca Ne Yapmalı

Buruna yabancı cisim kaçması halinde ilk yardım olarak ne yapılmalı? Nasıl bir tedavi uygulanmalı?

Buruna yabancı cisim kaçınca ne yapılmalı, ilk müdahale nasıl olmalıdır? Çocuklar bir şeyleri merak etme duyguları ve eline her geçen ile oynama istekleri çoğu kez tehlikeli sonuçlara neden oluyor. Özellikle de ağızlarına ve burunlarına götürdükleri cisimler tıkanmalara ile sonuçlanabilir. Uzmanlar buruna yabancı cisim kaçması halinde derhal müdahale edilmesini ve bir uzmandan yardım alınmasını tavsiye etmektedir. 

 

Buruna yabancı cisim kaçmasında uygulanacak ilk yardım burun köküne bastırarak çocuğu sümkürtmek olacaktır. Boncuk, toka, bozuk para, dikiş iğnesi ya da toplu iğne gibi zarar verici yabancı cisimler burna girince sümkürterek çocuğun burnundan bu cismi çıkartmak en doğrusu olacaktır. Kağıt mendil, toprak, oyuncak parçaları, silgi gibi yumuşak ve burna kolay girebilecek bu cisimler ile çocuğun oynamasına izin verilmemeli. Çocuk için güvenli bir oyun alanı oluşturulmalı ve sık sık kontrol edilmelidir. 

 

Burna yabancı cisim kaçtığı zaman uygulanan ilk yardım başarısız olursa, hemen kulak -burun- boğaz doktoruna gitmek gerekir. Ailelerin bu durumda panik yapmadan sakin bir şekilde hareket etmeleri gerekir. Bazen de burna yabancı cisim kaçmaları fark edilmeyebilir. Uzun vadede bu durum belirtilerini kendiliğinden göstermeye başlar. Kanla karışık akıntı, kötü kokulu akıntı buruna yabancı cisim kaçtığını gösterecektir.