Burun Estetiği Ameliyatı

Tıbbi tedaviler ve ameliyatlar sonucu sağlığınızı yeniden kazanırsınız ama burun estetiği ameliyatı gibi bir cerrahi müdahale sonrası tahmin edemeyeceğiniz ölçüde moral de kazanırsınız. Estetik cerrahinin hastalara sağladığı en önemli fayda, fiziksel kusurun ortadan kaldırılması ve dolayısıyla özgüvenin artmasıdır. İnsan psikolojisi açısından önemli bir etmen olan güzellik estetik cerrahinin yardımlarıyla artmış, kişiye sıkıntı yaratan görünüm düzeltilmiştir. 

Burun estetiği hem erkek hem de kadınların yoğun olarak talep gösterdiği operasyonlar arasındadır. Ülkemizde en çok başvurulan estetik müdahalelerden biri olması her iki cinsiyet için de önemli olmasıdır. Genelde kemikli bir burun yapısına sahip olan Türk insanları, burun estetiği konusuna ayrı bir ilgi göstermektedir. 

Burun estetiği ameliyatları, nefes alıp vermeyi zorlaştıran rahatsızlıklar nedeniyle yapılmaz. Bu alan KBB uzmanlığına girmektedir. Ancak hem estetik problemi olan hem de nefes almada rahatsızlık duyan kişiler, özellikle uyku sırasında çok ciddi sorunlar yaşayabilir. Ağız kokusu ve şiddetli ağız kuruluğu şikayetleri uykuda yaşanan zorluklara eklenir. Ama çoğunlukla tıpta rinoplasti olarak adlandırılan burun estetiği ameliyatı ilgili organdaki bozuklukların görsel anlamda düzeltilmesini akla getirmektedir. Burun küçültme uygulamasının yanında burun büyütme operasyonları da yapılmaktadır. Kısaca, burun estetiği öncelikle burnun fiziksel anlamda düzeltilmesidir.  

Sayfa İçerikleri

Burun Estetiği Ameliyatı Çeşitleri

Burun estetiği için yapılan müdahaleler tıpta Rinoplasti olarak geçer. Operasyon sırasında yapılan temel işlem burun iskeletinin ve çevresindeki dokuların yeniden şekillendirilmesi ve yüze daha uygun hale getirilmesi, doğal orantının sağlanmasıdır. Yeniden yapılandırma (rekonstrüktif) uygulaması olarak kulak, burun, boğaz ana bilim dalının desteklediği bir operasyondur. (KBB’nin ilgi alanına giren burun içi sinüzit, septum deviasyonu ve konkan hipetrofillerinin cerrahi tedavileri rinoplasti ameliyatı değildir.) Rinoplastide esas amaç burnun estetik açıdan yeniden şekillendirilmesidir.

Burun Törpüleme 

Burun törpüleme, burun yüksekliğini ayarlamak için yapılan cerrahi müdahaledir. Genelde kemerli olan kısım törpülenerek, burun çatısına uygun hale getirilebilir. Kemik kırmaktan daha kolay olan bu operasyon, birçok kişinin "estetik değil düzeltme yaptırdım" diyerek nitelendirdiği cerrahi müdahaledir. Tüm burun estetiği operasyonlarında olduğu gibi bu operasyonda da genel anestezi uygulaması yapılır. 

Kemik Eğriliği

Burnunun şeklinden memnun olmayan birçok kişi kemik eğriliği şikayetiyle estetik yaptırmaya karar verir. Nefes almakta zorlanan, burun kemiği yamuk olan hastalar bu şikayetlerle bıçak altına yatar. Kemiklerin kırılarak törpülenmesi ya da çıkarılıp burna şekil verilmesini sağlar. Ameliyat süresi ortalama 2 saat ve üzerinde sürmektedir. Operasyonlar hastanın kemik ve cilt yapısına göre değişiklik göstermektedir. Kemik kırılacak ya da değişecekse operasyon sonucuna göre farklı zaman dilimlerinde iyileşme gözlenecektir. 

Burun Ucu Kaldırma

Burun ucu estetiği genelde kadınlara yapılan bir rinoplasti uygulamasıdır. Kadınların burunları erkeklerin burunlarından farklıdır. Kadınların burun uçlarının daha kalkık olması gerekir. Operasyonda burun ucu yeniden yapılandırılır ve genel burunla uyum gösterecek şekilde yüze oranlanır. Bu yüzden her hastanın burnu diğerinden farklıdır ve sonuç da farklı olacaktır. Altın oran adını verdiğimiz alın, dudak, çene ve göz gibi temel bölgelere en uygun ölçülerde burun tasarlanır. 

Burun Estetiği Revizyonu 

Burun estetiği operasyonlarında her zaman istenen sonuçlar alınmaz. Genel olarak doğal ve iyi görünen bir burna sahip olmak isteyenler, estetik operasyonların sonucunda tatmin olmazsa revizyon operasyonları gerçekleşir. Burun estetiğinden 6-7 ay sonra yapılan revizyon operasyonları, genel durumu etkileyen olumsuz durumu ortadan kaldırmaya yöneliktir. Genelde burnun istenenden büyük ya da küçük olması, asimetri problemleri ve yüzle uyumlu olmaması hastaları yeni bir operasyona ihtiyaç duymasına neden olur. Revizyon operasyonunda da aynı rinoplasti operasyonu gibi bir süreç işler. 

Burun Estetiği Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Şüphesiz konuyla ilgili olarak ilk akla gelen sorulardan birisi rinoplasti uygulamasının kimlere yapılacağıdır. Burun estetiği ameliyatı öncelikle 20 yaşını geçmiş kişilere tavsiye edilmektedir. (18-35 yaş arası idealdir.) Yapısal burun bozuklukları operasyonun temel nedenidir. Burnu yüzüne göre orantısız ölçüde olanlar, burnu üzerinde kemer denen tümsekli kemik yapısına sahip olanlar, burun uçları yamuk veya çok geniş olanlar, normalin dışında geniş veya dar burun deliğine sahip kişiler, burun merkezi ortada olmayanlar yaş ve sağlık durumları uygunsa burun estetiği ameliyatı olmayı düşünebilirler. Adayların psikolojik durumları karar vermede önemli bir kriterdir. Yani hem fiziksel hem de psikolojik bir süreç söz konusudur. 

Genel olarak burun bölgesinde büyüklük, kemiklerde dengesizlik ve profilde kusur olması insanları rahatsız eder. Bu rahatsızlık kadınlarda da erkeklerde de aynı oranda etkilenir. Özellikle genetik yapısı nedeniyle kemikli bir burna sahip olan kişiler, kişisel durumlarına göre rinoplasti operasyonuna alınır. Ayrıca Maksillofasial Travma durumlarında estetik cerrahlar onarım işi gerçekleştirmektedir. Rinoplasti operasyonu, estetik cerrahlar tarafından yapılır. 

Ameliyat Öncesi Hazırlık

İşinde uzman estetik cerrah ile tanışma ve konuşma ameliyat öncesi hazırlıkların içinde başta gelen konudur. Ülkemizdeki estetik cerrahi uzmanlarının becerisi tüm dünyada biliniyor. Operasyon öncesi yüzünün alacağı durumu üç boyutlu bir yazıcıdan maske halinde çıkaran ve yurt dışından gelen hastasına önceden yeni yüzünü gösterebilen doktorların bu başarısı hem ülkemizde hem de diğer ülkelerde sektörün ne kadar geliştiğinin örneğidir. Ameliyatlardaki başarı oranı bu çeşit simülasyon uygulamaları ve tıptaki gelişmelerin neticesinde son yıllarda çok artmıştır. Bazı internet yazılarında dünyanın en zor operasyonları arasında sayılan burun estetiği ameliyatı hakkındaki bu yorumun artık abartılı olduğunu belirtmek gerek. 

 

Şüphesiz hazırlıkların bir bölümü olan ameliyatın fiyatı da uzman doktorunuz ile yapacağınız görüşmelerde belirlenecektir. (Estetik müdahalelerin sağlık açısından zorunlu olmadığı sürece SGK kapsamına girmediği unutulmamalıdır.) Hasta isterse ameliyat öncesi psikolojik destek de alabilir. Ameliyattan en az iki hafta öncesinde ve sonrasında sigarayı tamamen bırakmak hazırlıklar içindedir. Bu dönemlerde grip ve nezle olmamaya dikkat edilmelidir. Kan sulandırıcı ilaç alımlarının durdurulması ve pıhtılaşmayı engelleyecek gıdalardan uzak durulması da uzman hekim tarafından anlatılacak konulara dahildir. 

Hastanın kullandığı ilaçlar hakkında hekimi bilgilendirmesi, kronik bir rahatsızlığı varsa bu konuda da bilgi vermesi gerekir. Aksi halde olası komplikasyonlar ameliyatın başarısını etkileyecektir. 

Burun Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Son yıllarda talebin arttığı bu ameliyat açık veya kapalı tekniklerle yapılır. Kapalı teknik burun deliklerinden içeri girmektir. İz kalmaz ve daha çabuk iyileşme sağlanır. Ama son karar hastanın durumuna bağlı olarak doktor tarafından verilir. Kapalı burun estetiği ameliyatı  sırasında gerekli kesiler burun içinde yapıldığı için iz kalma tehlikesi yoktur ve bu teknik hastalar tarafından daha çok tercih edilmektedir. Bu sırada video endoskopi ile burun içi rahatlıkla izlenmektedir. 

Açık ameliyatlar ise burnun ucuna ters V şeklinde bir kesi atılmasıyla başlar. Her iki teknik de genel anestezi altında uygulanır. Hasta bir gece hastanede kalır ve duruma bağlı olarak ertesi gün taburcu edilebilir. Bir hafta sonra hasta günlük hayatına tamamen dönebilir. Eğer ilk rinoplastik müdahalede sonuç alınamamışsa sonradan revizyon operasyonu da yapılabilir. Bu durumda neden ikinci kere sorusu hastaların aklına geliyor. Hasta beklentilerinin yüksekliği, her ameliyatın ne olursa olsun taşıdığı risk ve özellikle uzman doktor seçimi bu soruya verilecek yanıtlar içindedir. Burun estetiği ameliyatı kararı verilmeden önce bu hususların da düşünülmesi hasta yararınadır. Fakat hem ameliyat hem de tedavi süreci şüphesiz kişiden kişiye fark edecektir. Anlatılan operasyon özellikleri ortalama değerler üzerinden belirlenmiştir. 

Ortalama 1,5 saat süren operasyon daha uzun da sürebilir. Günümüzde anestezi uygulamaları ve mikro cerrahi teknikler söz konusu olduğunda operasyon daha kısa sürebilmektedir. Dünyanın birçok ülkesine canlı yayın yapan başarılı cerrahlarımız, mikro cerrahi malzemeler kullanarak rinoplastide yeni bir boyut uygulayabilmektedir. 

Her hastanenin tıbbi cihaz kullanımı konusunda aynı fırsatlara sahip olmaması, ameliyat teknikleri konusunda hastaneden hastaneye değişen teknikler olmasına yol açmaktadır. Her hekim aynı şansa sahip olmadığı için en sık kullanılan yöntem açık ameliyat yöntemidir ve en güzel şekillendirme bu yöntemle yapılır. 

Hastanın burnu tamponla sarılır bir birkaç gün içinde tampon çıkarılarak uygun bir atel eklenir. Atel de birkaç gün sonra çıkarılarak, burnun ilk şekli ortaya çıkmış olur. Ameliyat sonrası şişlikler 2 hafta içinde ortadan kalkacaktır. Bu süreçte morlukları azaltıcı kremlerle ciltteki şişkinlik etkisi azaltılır. 

Burun Estetiği Ameliyatı Olanlar Nelere Dikkat Etmeli?

Ameliyatsız Burun Estetiği 

Ameliyatsız burun estetiği, son yıllarda popüler hale gelen ameliyatsız estetik akımının en popüler bölümleri arasındadır. Genelde burun kemiğinde düşüklük olan ve burnu büyük olmayan hastalar ameliyatsız estetik uygulamasıyla burun profilinin düzgün görünmesi için dolgu yöntemini kullanabilir. Dolgu maddesi, 4-5 ay kalıcıdır ve tekrar edilmesi gerekir. 

Burun estetiğinde hafif müdahaleler ve burun ucunun kaldırılması için dolgu yöntemi kullanılabilir. Ancak burun etli ve büyükse bu operasyon işe yaramaz. Burun kırıkları fazla olan ve kemik kısmı çökmüş olan burun yapılarında dolgu yöntemiyle başarılı sonuçlar alınabilir. Ancak yeniden şekillendirmek söz konusu olduğunda en iyi teknik açık ameliyat tekniğidir. Ameliyatsız burun estetikleri, farklı tekniklerle yapılabilir. Bunlardan bazıları aşağıda sıralanmıştır:

Burun botoksu ve dolgusu gibi iple burun kaldırma da kalıcı bir yöntem değildir. Ameliyatlarda kullanılan ipler aracılığıyla kaldırılan burun, daha estetik görülür. Ancak cerrahlar bu teknikleri kullanmak yerine daha garantili sonuçlar alınması açısından açık ya da kapalı tekniği kullanır. 

Burun Estetiği Doktor Tavsiyesi

İnternetin yaygın hale gelmesiyle burun estetiği operasyonu yaptıranların yorumları daha fazla kişiye ulaşmaya başlamıştır. Özellikle forum sitelerinde yayınlanan hasta yorumları, rinoplasti düşünen kişiler üzerinde olumlu olumsuz etkiler gerçekleştirmektedir. Tabi bu konuda en önemli mesele, doktor seçimidir. Burun estetiği için tercih edilen doktorun daha önceki operasyonlarının görülmesini sağlayan hasta yorumları ve öncesi sonrası fotoğrafları karar sürecini etkilemektedir. Hekimlerin operasyon için tercih ettiği teknikler, cerrahi alışkanlıklar ve hastanın burun yapısı ameliyatların her birinin farklı olmasını sağlayacaktır. Doktor seçerken önceki hastaların yorumların yanı sıra, hekimin deneyimi ve diğer hususlar konusunda da bilgi sahibi olmanız gerekir. İhtisasın ilk yıllarında vaka çalışması yapılarak belirli bir ameliyat sayısına ulaşan estetik cerrahlar, kendi kliniklerini açarak özel hastanelerde ameliyat yapmayı tercih etmektedir. Bu yüzden burun estetiği yaptırmak isteyen hastalar doktorlara doğrudan ulaşarak, yapılan ön görüşme sonrası kararlarını netleştirmektedir. 

Burun Estetiği Ameliyatı Fiyatları

Kamu ve özel hastanelerdeki Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi doktorları burun estetiği operasyonları yapmaktadır. Özel bir estetik uygulaması söz konusu olduğundan SGK kapsamında masrafların karşılanması söz konusu olmayacaktır. Estetik operasyonların maliyeti kamu hastanelerinde 3000 TL’den başlamaktadır. Bu ücrete hastanede yapılacak tetkikler, tahliller, ameliyat ücreti ve yatak ücreti dahildir. Her hastanede fiyat farklılıkları vardır. SGK’nız olsa bile masraflarınız sigorta tarafından karşılanmayacaktır. 

Özel hastanelerde fiyatlar daha yüksek olmaktadır. Minimum 5000 TL’den başlayan rinoplasti ücretleri hastaya göre farklılık gösterir. Ameliyatın niteliğine göre değişecek olan fiyatlar 20 bin liraya kadar çıkabilmektedir. Küçük müdahaleler ya da büyük operasyonlar söz konusu olduğunda fiyatlar da uygulamalar da farklı olmaktadır. 

Ülkemizde birçok özel hastanede burun estetiği operasyonları başarıyla gerçekleştirilmektedir. Hastanın muayenesi ve tetkikleri yapıldıktan sonra, ameliyatın maliyeti ve diğer detaylar belirtilerek operasyon için gün verilir. 

Burun Estetiği Ameliyatları ve İnsan Psikolojisi

Uzmanlar burun estetiği operasyonlarının insanlara mutluluk verdiğini ve selfie çekimlerini artırdığını belirtiyor. Daha öncesinde fotoğraf çektiremeyen, okula gidemeyen ya da gidilen bir eğlence mekanında burnun en iyi görüneceği durumlarda oturan kişilerin ameliyat sonrası bu saplantılı davranışlardan kurtuldukları görülmüştür. Bu ameliyatı olanların yüzde yetmişinin 18 ile 25 yaş arası gençlerden oluşması bu sonucu doğrulayan olgudur. Kişisel özgüvenin arttığı bir gerçektir. Fakat kişinin "dismorfik sendrom" denilen türden kendi bedenine olan aşırı takıntılı psikolojik durumu varsa burun estetiği ameliyatı istenilen sonucu yaratmayabilir. 

Bu yüzden hekimlerin "Madem istiyorsunuz yapalım" yaklaşımından öte hastanın psikolojik durumunu ayrıntılı gözlemesi şarttır. Ailelerin de bu konuda çocuklarının isteğini yapmayı bir kez daha düşünmesi  yerinde bir tutum olacaktır. Akran baskısı ve diğer sosyal etkenler kişinin psikolojik tutumu konusunda olumsuz etkilere neden olur. Bu da estetik operasyonun gerekliliği konusunda arayışa girilmesine yol açar. Rinoplasti operasyonu yaptırmak isteyen herkes hekimle şeffaf bir iletişim kurmalıdır. Her türlü soruyu sorarak, operasyonun olası riskleri ve sonuçları hakkında bilgi aldıktan sonra kararı netleştirmek gerekir. 

Ülkemizde her yıl binlerce insan burun estetiği operasyonu yaptırıyor. Ancak güzel bir buruna sahip olurken yaşam kalitesinin azaldığı iddia edenlerin sayısı da oldukça fazla. Hastanın nefes alma ve sinüzit gibi problemleri varsa bir KBB uzmanına başvurması, şekil bozukluğu için de estetik cerrahlardan yardım alması gerekiyor.