Boy Uzatma (Bacak Uzatma) Ameliyatı

Cücelik problemleri, bacaklar arasındaki boy farklı ve bu şekildeki benzer durumlar bacak boyu uzatma ameliyatı yaptırılarak tedavi edilmektedir. Çeşitli problemler nedeniyle genel sağlığı etkilemeyen bacak kısalığı, boy uzatma ameliyatı yapılarak tedavi edilmektedir.

Herhangi bir sağlık sorunu olmayan kişilere uygulanan bu operasyonlar bacak kemiklerine uygulanmaktadır. Bacak kemiklerine yapılan cerrahi işlemden sonra boy bir anda uzamaz. Genelde belirli bir süreç gerektiği için her iki bacağa birden uygulama yapılarak 15 cm’e kadar uzama görülebilir. Uzatmanın oranı arttıkça iyileşme süreci de uzayacaktır.

Bacak kemiklerine yapılan cerrahi işlem çocukluk dönemi bittikten sonra yapılır. Boy sorunu olan kişilerin kısalık neden incelenir ve tedavi için gereken yönteme uygun olarak ameliyat kararı verilir.

Başvuran kişilerin öncelikle psikolojik olarak bu süreçe hazır olup olmadıkları araştırılır. Sonrasında ise hastalık kaynaklı bir sorun değilse hasta ameliyat edilir. Genel bir görünüm memnuniyetsizliği nedeniyle ameliyat yapılarak belirli bir orana kadar uzama sağlanabilir. 1,5 saat ve üzerinde süren bu ameliyat, kemiğin uzatılması ve güçlendirmesiyle uygulanır.

Sayfa İçerikleri

Boy Uzatma Ameliyat Yöntemleri

Üç farklı şekilde yapılan boy uzatma ameliyatı için en uygun yöntemler tercih edilir. Hastanın durumu ve hekimin tercih ettiği diğer seçenekler ciddi sıkıntılara neden olabilir. 20 ila 40 yaş arasındaki kişilere uygulanan bu yöntemlere aşağıda kısaca değineceğiz. Ancak bilinmesi gerekiyor ki bazı yöntemler ülkemizde uygulanmıyor. Bu alandaki cerrahi çalışmalar devam ediyor.

Holyfix Yöntemiyle Bacak Boyu Uzatma

Yeni bir teknik olarak dikkat çeken Holyfix ile bacak boyu uzatma ameliyatı tekniği, MR ile uyumlu olan cihazla yapılır. Kemiğe tek taraflı çivilerin yerleştirilmesiyle uygulanan operasyon 4-7 gün arasında değişen zaman diliminde yapılır. Genel anestezi altında uygulanan operasyondan sonra gereken uzama gerçekleşir ve cihaz çıkarılır. Hafif egzersizlerle ve zamanla kemiğin güçlenmesi sağlanır. Bu yöntem:

Genel anestezi altında uygulanan ameliyat yönteminde başarılı sonuçlar alınmasını sağlayan çok sayıda uygulama gerçekleşmektedir. 1,5-2 saat sürmektedir. Maksimum 7 gün hastanede yatış gerekmektedir.

Bazen kombine yöntemler kullanılarak yapılan bu ameliyatlar bazen de tek başına yapılır. Hastanın genel durumuna bağlı olarak değişmektedir. 40 yaş üzerindeki kişilere önerilmez. Diyabet ve kanser gibi hastalıkları olan kişiler için de uygun değildir.

İlizarov Yöntemi

İlizarov yöntemi bu ameliyatla birlikte kullanıldığında kol ve bacaklarda uzama gerçekleştiren bir yöntemdir. Tek bacak kısalığı ve cücelik durumunda tercih edilen birincil tekniktir. Hastanın uzama derecesine göre bacakta kalma zamanı değişmektedir.  Herkes için uygun bir yöntem değildir. Yaş ilerledikçe hastanın kemik yapısı zayıfladığı için kullanılmayan bir yöntemdir. Sadece bacaklar için değil kollar için de kullanılmaktadır.

Bacaklar arasında boy farklılıkları olduğunda bu yöntem kullanılarak başarılı sonuçların alınmasını ağlar. Genelde çocuklarda ergenlik bittikten ve büyüme dönemi sona erdikten sonra kullanılmaktadır.

Bacak boyu uzatma ameliyatı sonrası her bir cm uzatma için 1 ay gereken bir ameliyattır. Tedavi sonası süreç de bu yüzden oldukça uzundur.

Hastanın hastanede kaldığı zaman diliminde refakatçi gerekir ve hastanın ihtiyaçlarını karşılaşması için uygun anestezi yöntemi kullanılır. İşlem sonrası anestezinin etkisi geçtiğinde hasta ilk muayenesini gerçekleştirilir.

Boy Uzatma Ameliyatı Kim(Hangi Uzman) Tarafından Yapılır?

Boy uzatma ameliyatlarının yapılması gerektiğinde hastalar Ortopedi ve Travmatoloji uzmanlarına muayene olmalıdır. Genel olarak tercih edilen bir ameliyat olmadığı için bu konuda uzman kişilerin sayısı da olağan üstü düzeyde değildir ancak her iki bacak boyu uzatma operasyonunu da ülkemizde başarıyla gerçekleştiren uzmanlar vardır.

Bacak Uzatma Ameliyatı Fiyatları

Bacak uzatma ameliyatı fiyatları genelde tercih edilen hastane ve hekime göre değişmektedir. GK kapsamında her zaman uygulanmayan ameliyat, genel olarak özel hastanede yapılan özel bir ameliyattır. İki bacaktaki eşitsizlik durumunda ise genelde iyi bir sonuç alınarak ameliyat yapılır.

Ameliyatın Dezavantajları

Bacakların tek tek işleme alınması dezavantaj olarak görülmektedir. Uzun süre koltuk değnekleriyle gezmek ve aktivitelerden uzak kalmak birçok yaşamsal gereksinimin aksamasına neden olabilir. Hastanın ameliyat sürecinde de sonrasında da iyi bir şekilde bilgilendirilmesi gerekir. Her gün birer milimlik uzamaların gerçekleşeceği bilinerek tedavinin uzun süreceği bilinmelidir.

Ameliyattan Önce Yapılması Gerekenler

Boy uzatma işleminden önce muayene olan hastalar uygunsa ameliyatla uzama yapılabilir. İşlemden önce hasta için genel tetkikler yapılarak detaylı bir bilgi edinilir.

Hastanın kronik hastalığı varsa ve sürekli kullandığı bir ilaç bulunuyorsa mutlaka hekime bildirmesi gerekir. Bacak boyu uzatma ameliyatı gibi çok sayıda uygulama için hastanın günlük yaşam aktivitelerinden uzak durması gerekir.

Boy Uzatma Ameliyatı Gerektiren Durumlar

Boy uzatma ameliyatının tercih edildiği birçok durum vardır. Yeni doğanlarda ve çocukluk döneminde geçirilen kazalar, genetik olarak boyun kısa olması ve benzer sebepler, bacak boyu uzatma ameliyatı beraberinde kol boyu uzatma ameliyatlarıyla belirli bir oranda uzayabilmektedir.

Süreç gerektiren bu operasyon için herkes uygun değildir. Genelde hastaların kısa süre içinde tedavi edilmesi gerektiğinde uygulanan bir yöntem değildir. Hem her hastaya uygulanmaz hem de beklenen sonucun alınması uzun vadelidir.

Genelde aşağıdaki durumlar, boy uzatma sebepleri olarak bilinmektedir. Cücelik, 2-3 yaşından itibaren fark edilmeye başlar. Çocukluk döneminde yapılmaya başlanan tedavi ergenlik dönemine kadar kademeli olarak ilerler. Cücelik sadece boyun kısa olması değil aynı zamanda omurganın da problemli olduğu bir durumdur.

Herhangi bir hastalık yokken sadece kozmetik problemler nedeniyle de bu ameliyata gereksinim duyulabilir. Her iki bacak için farklı dönemlerde yapılan ameliyat, aynı zamanda 10 cm uzama sağlamaktadır.Yani her iki amaçla da uygulanabilir, ancak herkes bu ameliyat için uygun değildir.

Cüceliğin belirtileri Nelerdir?

Cüceliğin belirtileri genelde bebeklerde 2-3 yaş itibariyle görülmeye başlar. Aileler vücudun simetrisinde meydana gelen değişimleri fark ederek doktora başvurarak çocuklarını yakın takibe alırlar.

Tipik bir kafa büyümesi gözlenirken kol ve bacaklar büyümez. Sabit kalan bu durumda çocuğun yaşı ilerledikçe sosyal kaygılar yaşamaya başlar ve psikolojik olarak olumsuz etkilenir.

Boy kısalıklarda iki tür vardır. Biri orantılı bir diğeri ise orantısız kısalıktır. 10-15 cm’e kadar uzama beklenen boy konusunda uzun bir tedavi süreci gerekmektedir. Cücelik olgularındaki ameliyatların masraflarını sigorta karşılamaktadır.

Ancak hangi yöntemin uygulanacağı ve ne oranda bir uzama gerçekleşeceği bilinmemektedir. Hastalarda genelde 15-20 cm’lik bir uzama gerçekleşmektedir.