Boğaz İltihabı (faranjit) Nedenleri

Boğaz iltihabı insanlarda çok görülen bir hastalıktır. Bu hastalığın nedenleri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Tıp dilinde faranjit olarak isimlendirilen bu hastalık özellikle küçük çocukların gelişme çağlarında daha sık görülür. Yutma zorluğu ve de boğazda görülen iltihap ile ortaya çıkan boğaz iltihabı yeterli antibiyotikler alınarak tedavi edilir. 

 

Boğaz iltihabının başlıca nedenlerinin başında alkol ve sigara kullanımı yer alır. Bir çok hastalığa neden olan sigara ya da alkol boğaz iltihabına neden olur. Nezle ve gripten sonra da boğazlar da iltihaplanma meydana gelebilir. Kirli hava ve bakterilerde boğaz iltihabına sebep olur. Boğaz iltihabının belirtileri ise hafif ateş, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, boğazda görülen iltihaplar ve kulak ağrısının olmasıdır. 

 

Boğaz iltihabı orta kulak iltihabını da oluşturur ve kulak ağrısına neden olur. Bu durumda muhakkak doktora gidip antibiyotik kullanılmalı. Hastalık ilerlerse bademciklere de sıçrayarak bademcik iltihabına da neden olur. Boğaz iltihabında doktora gitmeden önce yapılması gerekenler, istirahat etmek, alkol ve sigaradan uzak durmaktır. Bir de az konuşmak gerekir. Konuşmak insanın boğazını yorar ve iltihaplanmayı arttırır. 

 

Tedavi için de bol sıvı tüketilmeli ve boğaz dinlendirilmeli. Bilinçsiz antibiyotik kullanımı hastaya zarar vereceği için doktor önerisinden sonra alınmalı. Korunmak için bol bol meyve ve sebze tüketilmeli.