Birçok omurun üst üste dizilmesini sağlayan omurga sisteminde meydana gelen farklılıklar, bel kayması ameliyatı adı verilen tedaviyle düzelir. Bu durum, posdürün bozulmasına neden olarak omurgaya zarar verir. Böylece ciddi bir durumda bel kayması ameliyatı yapılır ve hastanın yaşam kalitesini arttıracak önlemler alınır. Omurgaya vidalar takılarak düz bir hale gelmesi sağlanır.
Tıp dilinde spondilolistezis olarak adlandırılan bu durum, birçok fizyolojik şikayetle kendini gösterir. Özellikle nörolojik semptomlarla ortaya çıkar. Kadınlarda ev işi yaptıkları için erkeklere oranla daha sık görülür. Ameliyat genel anestezi altında yapılır. İyileşme süreci 15-20 gündür.
Bel kireçlenmesi ve bel kayması çoğu zaman birbiriyle karıştırılır. Bel kayması ilerlediğinde ciddi sorunlara neden olan bir durum yaratabilir. Hastanın günlük yaşamında önemli bir yeri olan hareketlerin kısıtlanmasına neden olan durumlar yaşanabilir. Bel kayması ameliyatı ile beldeki kireçlenmenin tedavisi farklıdır.
İyileşme süreçleri her hastaya göre değişiklik göstermektedir. Çünkü yaş, kişisel özellikler ve alışkanlıklar hastalığın iyileşme sürecini etkilemektedir. Ortalama 6 ay içinde tamamen iyileşme sağlayan bel kayması ameliyatı, hastaların korse takmasıyla sonuçlanır. En az 3 ay takılması gereken korseler, duruşu da düzeltmektedir. Yemekleri oturarak yemek ve mutlaka ev içinde yürümelere başlayarak hareket etmek gerekmektedir.
Ameliyattan sonra hastanın ana rahminde yatış pozisyonunda olması gerekir. Çok fazla hareketli olmamak ve ilk 1 hafta kontrollü davranmak oldukça önemlidir. Oturma ve yatış pozisyonlarıyla öne çıkan hatalar oturumu olumsuz etkileyebilir. Kilo sorunu olan hastaların kilo vermeleri önemli olabilir. Hastanın yaraları her gün kontrol edilerek pansumanı yapılır. Ağrı kontrolü de yapılarak, evde yapılması gereken tedavi üzerine bilgilendirilirsiniz. Özellikle omurga bölgesi ameliyatı olup taburcu olan hastaların yatak istirahatleri oldukça önemlidir.
Tuvalet ihtiyacında klozet tercih edilmelidir. Hastanın eğilmemesi gerekir. Çünkü her gün olağan aktivitesine devam etmesi oldukça önemlidir. Cinsel yaşam için 3 haftalık sürenin geçmesini beklemeniz oldukça önemlidir. Bir haftadan sonra otomobil kullanımı kontrollü olarak sürdürülebilir.
Bel kayması ameliyatının süresi ortalama 45 dakikadır. Bazı vakalarda süre 2 saate kadar çıkmaktadır. Ameliyattan sonraki süreç ise hastanın durumuna göre değişmektedir. Ameliyattan sonra korse kullanımı ve bel kaslarını güçlendirici egzersizlerin uygulanması oldukça önemlidir. Hastalar 3-4 ay içinde tamamen iyileşir.
Bel kayması ameliyatından sonra platinle desteklenen omurlar ve denge hala hassastır. Bu durumun düzelmesi ortalama 6 ay sürer. 6 ay boyunca cinsel yaşamdan uzak durulması gerekir.
Bel kayması ameliyatının yapılmaması durumunda kişinin ağrıları artış gösterir. Bu da yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Vücudun dengesini koruyabilmesi ve yürüme bozukluklarının giderilmesi için ameliyat zorunlu bir tedavi yöntemidir. Orta ve ileri seviyedeki hastalar için fizik tedavi süreci gerekir.
Bel kayması ameliyatlarından sonra fizik tedavi, tamamlayıcı bir teknik olarak öne çıkmaktadır. İyileşme sürecine katkıda bulunmayı hedefleyen bu etkinlikler fizyoterapi uzmanı tarafından yapılmaktadır.