Bebeklerde Balgam Neden Olur?

Bebeklerde balgam nedenleri nelerdir? Bebeklerde balgam tedavisi nasıl olur? Detaylar haberimizin devamında!

Solunum ile vücuda giren toz, mikrop gibi maddeler boğaz ya da solunum yolunda mukus (sümük) içerisinde birikir. Boğazda ve solunum yolunda biriken mukuslu sıvıya da balgam denilir. Balgam bir nevi vücudu hastalıklardan koruyan, bazı durumlarda da hastalanmamıza sebep olan vücut salgısıdır. 

 

Bebeklerin akciğerleri ve solunum yolları gelişmiş olmadığından çok kolay toz, mikrop ve yabancı maddelere maruz kalır ve tahriş olur. Mikropların birikmesi burunun tıkanması ile genizde mukus birikmesi ve solunum yolunun tahriş olması ile bebeklerde balgama neden olur. 

 

Viral hastalıklar

Bebeklerde balgam; bazı viral (gribal enfeksiyonlar, soğuk algınlığı, mevsimsel salgınlar) hastalıklar nedeni ile epitel dokuda meydana gelen tahrişler, solunum yolu ile vücuda giren virüs ve mikropların birikmesi ile oluşur. 

 

Hijyen kurallarına dikkat etmemek

Bebeğin bulunduğu ortamda soluduğu havanın kirli olması, sigara dumanı soluması, toz gibi mikropların solunum ile vücuda girmesi, emzik ve biberon ve mama kaşığının kirli ve pis olması ile boğaz ve solunum yolunun tahriş olmasından dolayı bebeklerde balgam oluşur. 

 

Sarı renkte ise;

Balgamın rengi sarı ise solunum yollarında virüs ve mikropların biriktiği ve sarı renkte balgama neden olduğu anlaşılır. Önlem alınmazsa bronşit, zatürree gibi sorunlara neden olur. 

 

Gri renkte ise;

Hava kirliliği sebebiyle ya da sigara dumanı nedeniyle oluşur. Önlem alınmazsa rengi sarıya döner ve ileri derece sorunlara neden olur. 

 

Yeşil renkte ise;

Solunum sisteminde yer alan bakterilerin oluşturduğu balgam çeşididir. Önlem alınmazsa akciğer apsesi ve kronik bronşite neden olur.