Yeni doğum yapan annelerin bir kısmı bebeklerini, geleneksel bir yöntem olan kundak ile sararlar. Kundak eskiden beri süregelen bir sarma şekli. Geleneksel bir yöntem olan sıkı kundak uzmanlar tarafından kesinlikle yasaklanıyor.
Bunun nedeni, bebeğin çok sıkı sarılması nedeniyle kalça çıkığı riski ile karşı karşıya kalması. Uzmanlar yeni doğmuş bebeklerin çok sıkı kundaklanmasının kalça çıkığına neden olduğunu belirterek bebeklerin geçmişte olduğu gibi sıkı kundaklanmasının kesinlikle uygun olmadığını belirtiyorlar. Peki, bebekler nasıl kundaklanmalı?
Bebek Nasıl Kundaklanmalı?
Bebekler uyku anında en küçük harekette uyanabilirler. Bu nedenle bebeklerin kundaklanması gerekir. Ancak bebeğin bacaklarının ve kollarının hareket etmesine izin vermeyen çok sıkı kundak yapılmamalı. Bebek kundaklanacaksa yarım kundak şeklinde sarılmalı.
Yarım Kundak
Günümüzde bebeklerin rahat uyuması için yarım kundak yapılıyor. Yarım kundak, bacakların ve kalçanın fazla sıkılmadığı ve rahat bırakıldığı bir kundaklama şekli. Bacaklar ve kalça çok sıkı sarıldığında hareket edemezken yarım kundakta bebeğin kalçasını ve bacaklarını hareket ettirmesine izin verilmiş olur. Bebek bacaklarını ve kalçasını hareket ettirdiği için daha rahat uyur. Yarım kundakta bebeğin kolları bacaklara göre daha sıkı sarılabilir. Böylece bebek kol ve el hareketleri ile uykusunda sıçramaz ve uyunmaz. Gazlı ve sancılı bebeklerde kundaklama işe yarar. Bebeklerin daha rahat uyumasını sağlayan kundak kesinlikle çok sıkı olmamalıdır.
Kundak Nasıl Yapılır?
Kundak yapmak için hazır olarak satılan kundak örtüsünü kullanabilirsiniz ya da pamuklu battaniye ile bebeğinizi kundak yapabilirsiniz. Battaniyenin üst ucu üçgen şeklinde katlayın. Bebeği battaniyenin üzerine yatırın. Kollarını düz bir şekilde yanlarına uzatın ve battaniye ile bebeğinizi sarın. Kundak yaparken bebeğinizin bacaklarını çok sıkmamaya özen gösterin. Çok sıkı kundak yapmanın kalça çıkığı gibi önemli sorunlara neden olduğunu unutmayın.