Bahar Yorgunluğu Nedir?

Yaşadığımız her mevsimin kendine has, diğer mevsimlere göre daha sık görülen hastalıkları bulunur. Kış aylarında daha çok üst solunum yolu ile ilgili hastalıklar ile karşılaşırken yaz aylarında ise bağırsak enfeksiyonları ile daha sık karşılaşılır. Havaların ısınmaya başlaması ile birlikte ilkbahar mevsimi kendisini gösterir ve insanlar kendilerini daha iyi hissederler. Ancak her insan ilkbaharı bu şekilde karşılamayabilir. Bazı kişiler mevsim başlangıcında halsizlik, yorgunluk ve bitkinlik gibi hisler yaşanabilir. İlkbahar mevsiminin başlangıcında yaşanan bu hislerin tamamı bahar yorgunluğu olarak tanımlanır. Bahar yorgunluğunun en önemli etkisi insanların bu durumdan kurtulana kadar aşırı isteksiz olmalarıdır. Gündelik işleri yapmak bile büyük bir eziyet haline dönüşebilir. Bu durumun belirli bir sebebi bulunmaz, daha doğrusu bir kaç faktörün bir araya gelmesi ile birlikte bahar yorgunluğu yaşanır.

Bahar Yorgunluğunun Nedenleri Nelerdir?

Havaların birden ısınmaya başlaması ile birlikte bahar kırgınlığından bahsedilir. Kış aylarında yaşanılan bulutlu günlerin ardından birden güneş ile tanışılması vücutta ısı değişimine neden olur ve insanların kendilerini yorgun hissetmelerine neden olur. İnsanların hormon dengeleri bahar aylarında değişir ve bu durumda kişilerin kendilerini iyi hissetmemelerine neden olur. Ayrıca bahar mevsiminde havadaki elektrik yükünde de bir artış olur. Bu değişim bazı insanları olumlu yönde etkilerken, bazı insanları da olumsuz olarak etkiler. Bu zamanlarda yeterli bir şekilde beslenilmemesi, vitamin ve mineral açısından eksik kalınması, uyku yetersizliği ve çeşitli enfeksiyonlar bahar yorgunluğu yaşanmasına neden olur.

Bahar Yorgunluğundan Kurtulmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Bahar yorgunluğundan kurtulmak için herhangi bir tedavi yöntemi yoktur. Kişiler daha çok kendi çabaları ile bahar yorgunluğunu atlatabilirler. Vücudun alması gereken besinlerin dengeli ve düzenli bir şekilde alınması büyük önem taşıyor. Böylece yine vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminlerin tamamı eksiksiz bir şekilde alınmış olur. Yaz aylarında özellikle C ve B vitamini çok önemlidir. Bu yüzden vitamin yönünden zengin olan besinlerin tüketilmesi gerekir. Yine vücut için gerekli olan karbonhidrat alımına da dikkat etmek gerekir. Tüm bunları yeterli düzeyde sebze ve meyve tüketerek sağlayabilirsiniz. Bahar yorgunluğu durumundan kurtulmak için önemli olan faktörlerden bir tanesi de kişilerin pozitif düşünceye sahip olmalarıdır. Yani çevresindeki her şeyi güzel görmeli, güzel düşünmeli ve yaşadıklarından keyif almasını bilmesi gerekir. Hareketsiz bir yaşam kişilerin mutsuz olmasını sağladığı için düzenli olarak egzersiz yapmak ve hareketli olmak ta bahar yorgunluğunun atlatılması için yapılması gereken davranışlardandır. Kendisini kötü hissettiğini söyleyip hiç bir şey yapmak istemeyen bir kişi kolayca bahar yorgunluğunu atlatamaz. Sürekli olarak geçmişe takılıp geleceği düşünememek iyi bir durum değildir. Bu yüzden insanların bu şekilde düşünmemeleri ve kendilerini daha kolay bir şekilde bu durumdan kurtarmak için çaba göstermeleri gerekir.