Bağırsak fıtığı olarak bilinen rektosel, bağırsağın son kısmı ve önü arasındaki bir bağlantı kısmındaki yırtılmadan meydana gelir. Genel Cerrahi bölümünün hastalıklarından olan rektosel, her yaştan insanda görülebilir. Erkek ve kadınlarda görülen bu durum ilerledikçe, kişinin yaşam kalitesini düşürecek raddeye gelebilir. Kadınlarda sık doğum yapmak gibi etkenlerin tetiklediği bu durum erkek hastalarda da görülmektedir. Hemoroid ve fissür gibi hastalıkların tedavisinin ihmal edilmesi, bu riskleri ciddi ölçüde arttırmaktadır.
Sistosel olan mesane sarkması, pelvik organları destekleyen kasların gerilmesine neden olur. Bu da rektosele yol açar. Rahim sarkması (enterosel) ve makat sarkması (prolapsus) da bu hastalığı tetikleyebilir. Dışkı kaçırma, kabızlık, yaşın ilerlemesi ve sık vajinal doğum yapmak risk faktörlerini arttırmaktadır. Ameliyattan önce gereken tedavi yapılır. Ancak hasta rahatsız olacak derecede etkileniyorsa ameliyat kararı verilir.
Bağırsak fıtığı ameliyatı ortalama 30-40 dakika sürmektedir. Hastanede 2 gün kalmayı gerektiren ameliyat genel anestezi altında yapılır. 1 hafta istirahat etmesi gereken hastaların işe dönmesi süresi ise 10 gündür.
Bağırsak fıtığı olmasa da Türklerde ciddi bir kabızlık sorunu vardır. Beslenme düzeninin sağlıksız olması ve hamur işinin yoğun tüketilmesi kabızlığı arttırmaktadır. Demli çay içmek, su içmemek, posalı gıdalar tüketmemek bu riskin artmasına yol açar. Şikayetler çok fazla olsa da bu konudaki çekinceler nedeniyle tedaviye geç kalınmaktadır.
Ameliyat sonrası ilk 6 haftalık süreçte beslenme sıvı şekildedir. İkinci 6 haftalık süreçte ise hafif katı gıdalar verilmeye başlar. İlk 3 aydan sonra normal beslenme düzenine geçilir ancak çok katı ve gazlı gıdalar tüketilmemesi gerekir.
Dışkı kontrolünün sağlanması için makat ve vajina kaslarının güçlendirmesi hedeflenir. Bunum için Kegel egzersizleri adını verdiğimiz kası sıkıp bırakma egzersizleri düzenli olarak yapılır. Pilateste çok sık yapılan pelvik bölge egzersizlerinin de düzenli olarak yapılması gerekir. Evde kolayca yapılan bu egzersizler için günde 5-10 dakika ayırmak yeterli olacaktır. Squat ve köprü hareketleri her gün düzenli olarak yapılmalıdır.
Hastaların cinsel perhizleri 2 ay sürer. Kasların kontrolü tam olarak sağlanmadan cinsel ilişkiye izin verilmez. Hastanın dışkıları normale dönene kadar kontrollerin aksatılmaması gerekir. Özellikle ameliyattan sonraki 6 ay önemlidir. Bu zaman zarfında hekimin önerileri dikkatle uygulanmalıdır. Bağırsak fıtığı tedavisinde hekimin belirleyeceği yöntem uygulanır.