Bacakta Morarma Neden Olur?

Bir yere çarpıldığında, herhangi bir darbe girişimine maruz kalındığında vücudumuzun belli yerlerinde hatta bacakta morarma olması çok doğaldır. Hatta çocuklarda oyun oynama durumlarından dolayı daha sık görülür.

Bir darbeden dolayı oluştuğuna eminsek endişe etmeye gerek yok. Morluk kendiliğinden birkaç gün içinde kaybolacaktır. Ancak çarpmadığımıza veya herhangi bir darbe almadığımıza eminsek ve özellikle bacağın üst kısımlarında morarmalar oluştu ise, buna baktırmak gerekir. Çok korkmamak gerekir ancak, herhangi bir kan hastalığının işaretçisi olabilir. Uzun bir süre geçmediyse bu şüphenin doğması normaldir. Hemen bir doktor kontrolünden geçilmesi ve kan değerlerine baktırılması gerekir.

Bacakta morarma, kan konusunda bazı hastalıkların habercisi görevini üstlenebilmektedir. En başta ise lösemi hastalığı gelmektedir. Bazı kan hücresi eksiklikleri ve fazlalıkları durumunda da bu durum yaşanabilir. Akdeniz anemisi, diyabet, karaciğer hastalıkları, lösemi, enfeksiyonlar, C vitamini eksikliği, alerji lupus, kalp ve damar hastalıkları ve bunun gibi hastalıkların belirtileri arasında bacakta morarma faktörü de sayılmalıdır. Yine de endişelenmek için belli bir sürenin geçmesi beklenmelidir. Aileden bulaşan kalıtsal bir hastalık belirtisi de olabilmektedir.

Kan pıhtılaşmadığı zaman da, deride morarma maalesef yaşanabilir. Kılcal damar zarar gördüğü takdirde de, damar şişliklerine bağlı olarak morarma olabilir. Bacakta morarma durumu, kendiliğinden geçmesi beklenmeden gerekli yerlere başvurulmalı ve önlem alınmalıdır. Unutulmamalıdır ki, erken teşhis çok önemli bir durumdur.