Ağız Mantarı Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Ağız mantarı ağızda olan enfeksiyon sonucu oluşan bir cilt hastalığıdır. Nedenleri ve detayları haberimizin içeriğinde!

Pamukçuk olarak da bilinen ağız mantarı ağızda meydana gelen bir tür mikrop ve bakteri dengesinin bozulması sonucu oluşur. Küçük çaplı bir ülser sonucu olan ağız mantarına ağız ülseri de denir. 

 

Ağız mantarı ağzın her bölgesinde çıkabilir. Dil yüzeyi ve iç yanaklar en çok görülen kısımlardır. Bunun yanı sıra diş etleri üzerinde de ağız mantarı oluşabilir. Ağız mantarı özellikle de bebeklerde sık görülür. 

 

Ağız mantarının nedenleri

Ağız mantarının en belirgin nedeni vücut direncinin düşmesidir. İnsanın vücut direncinin düşmesi ile birlikte vücut rahatsızlığa da açık hale gelir. Ağız mantarı da bu rahatsızlıklarından biridir. Vücudun dengesinin bozulması ile birlikte ağız içindeki mikroplar aşırı derecede çoğalarak ağız mantarına kapı aralar. Ağız mantarının bir diğer sebebi de yeniden vücut dengesini bozabilecek ilaçlardır. 

 

Bu vaziyet daha çok yetişkinlerde oluşabilecek bir durum olmaktadır. Bebeklerdeki ağız mantarı ise daha çok memeden dolayıdır. Annenin meme uçlarından bebek süt emerken enfeksiyona neden olabilecek bakteriler bebeğe bulaşabilir. Bunun sonucunda bebekte ağız mantarı oluşur.